Сезонен плод: Смокиня

Четвъртък 11 септември

Снимка: iStock
Сезонен плод: Смокиня

 

Смокинята (Ficus carica) е едно от първите растения, култивирано от хората. В легендите на Древен Рим се споменава като смокиново дърво, в Евангелието на Лука – като явор, в Корана и митовете на Древна Гърция – като смокиново дърво или смокиня.

Растението принадлежи към семейството на черницата и е роднина на фикуса. Сладките смокини са със субтропичен произход и имат необичаен вид – капковидна форма, мека, но плътна кожа, под която е скрита оранжево-розова каша, пълна с ядливи хрупкави семена. 

Този вкусен и полезен плод обича слънцето и топлината. Расте в южните райони на Европа, Близкия изток, Кавказ и Централна Азия. Възрастното дърво достига височина от 12 метра и дава плод повече от 100 години. Смокините се продават под формата и на сушени плодове. Пресните, наистина сочни плодове, се появяват по пазарите в края на лятото. 

Светът познава около 1000 вида смокини. Най-популярните са:

Адриатическа – много сладка, със светла кожа и ярко розова месеста част;

Смокиня Black Mission – големи тъмно лилави плодове;

Турска смокиня – по-малко сладка от роднините си, кафяво-лилава отвън и бледорозова отвътре;

Кадота – покрита с бледозелена кожа, вътрешността почти не се различава от обвивката;

Калимирна – с подчертан орехов вкус, зелена кора и сочна червена месеста част.

Независимо от сорта, смокините се развалят много бързо. Затова само сушените смокини са подходящи за дългосрочно съхранение.

 

Хранителен състав

Хранителният състав на смокините е доминиран от въглехидрати (7% от дневната стойност на 100 грама), протеините представляват 1,5%. В пресните смокини практически няма мазнини. Но има диетични фибри – фибри, които не се обработват по време на процеса на ферментация, подобряват храносмилането и забавят усвояването на захарите в кръвта.

Пресните смокини съдържат малко калории от естествените захари в тях, но приемът на няколко смокини е в рамките на нискокалоричната закуска. Средното тегло на пресния плод е около 50 грама, а енергийната стойност не надвишава 74 ккал/100 грама. От друга страна, сушените смокини са с високо съдържание на захар и са богати на калории, тъй като захарта се концентрира, когато плодовете се сушат.

 

Ползи за здравето

Смокините съдържат фибри, които могат да подобрят храносмилането, да омекотят движенията на червата и да предотвратят запека. Диетичните фибри в смокините са източник на храна за здравословните бактерии, които обитават червата. Този плод може също така да подобри усвояването на хранителните вещества от храната. Смокините могат да подобрят състоянието на хора със синдром на раздразнените черва, намалявайки симптоми като болка, подуване на корема и запек.

Смокините зареждат човешкото тяло с голямо количество антиоксиданти. Окисляването засяга всички системи в тялото и води до сериозни заболявания. Високоантиоксидантните храни, като смокините, спомагат за избягването на тези проблеми. Някои сортове смокини имат повече антиоксиданти от други, но като цяло повечето са богати на полифеноли, които помагат в борбата с оксидативния стрес.

Смокините съдържат витамин С, витамин А, бета-каротин, флавоноиди и полифеноли. Витамин С помага в борбата със стреса и прави клетките по-малко податливи на увреждане от свободните радикали. Бетакаротинът и витамин А подпомагат укрепването на имунната система и подобряват състоянието на кожата.

Смокините действат като естествен антибактериален и противогъбичен агент. Две проучвания, проведени в университети в Малайзия показват способността на екстракта от смокини да се бори с устни бактерии, различни гъбички и микроби.

Калият и фибрите са изключително важни компоненти за здравословното хранене, а често не приемаме достатъчно от тях. Похапването на малко смокини, могат да помогнат да се справим с недостига им. Фибрите са изключително важни за здравето на сърцето, храносмилателната система и поддържането на добро тегло. Калият се намира във всяка клетка в тялото и е от съществено значение за поддържането на нормални телесни функции.

Проучвания показват, че сушените смокини са по-добър източник на всички полезни съединения от пресните, но изсушаването трябва да бъде естествено и без допълнителна обработка.

Смокините действат като естествен антибактериален и противогъбичен агент. Две проучвания, проведени в университети в Малайзия показват способността на екстракта от смокини да се бори с устни бактерии, различни гъбички и микроби.

Калият и фибрите са изключително важни компоненти за здравословното хранене, а често не приемаме достатъчно от тях. Похапването на малко смокини, могат да помогнат да се справим с недостига им. Фибрите са изключително важни за здравето на сърцето, храносмилателната система и поддържането на добро тегло. Калият се намира във всяка клетка в тялото и е от съществено значение за поддържането на нормални телесни функции.

Благодарение на диетичните фибри, смокините поддържат усещането за ситост и намаляват апетита. Също така, поради ниския гликемичен индекс, плодът помага за осигуряване на постепенното освобождаване на захари в кръвта, предотвратявайки внезапни колебания на глюкозата и загуба на енергия.

Смокините съдържат различни компоненти, които могат да помогнат за поддържане на нормални нива на инсулин в организма. Това е важно за контролиране на апетита и поддържане нивата на кръвната захар стабилни. Регулирането на инсулина може да помогне за намаляване складирането на мазнини и подобряване на метаболизма.

Сушените смокини осигуряват също и манган, магнезий и калций, които при суровите са в значително по-ниски количества. Така че няколко сушени плода от време на време като следобедна закуска ще ви помогнат да се сдобиете и с тези полезни елемента.

 

Сушени смокини ползи

Сушените смокини не губят своите лечебни свойства, но се различават от пресните по енергийни и биохимични показатели. Поради загубата на влага, концентрацията на хранителни вещества приблизително се удвоява, но съдържанието на калории също се увеличава почти 3,5 пъти (250 kcal/100 грама). Сушените плодове имат доста висок гликемичен индекс (65), затова на диабетиците се разрешават само в компенсиран стадий на болестта (не повече от веднъж седмично, в комбинация с протеинови продукти).

 

Кулинарна употреба

Пресни смокини можете да ядете, като просто ги нарежете на половинки. Имат деликатен, сладък вкус и приятна текстура. Това е най-лесният начин да ги консумирате и да запазите полезните им свойства. Пресните смокини са страхотна вкусна закуска или десерт.

Салати. Като добавите пресни смокини към вашите салати, можете да създадете вкусно ястие. Комбинирайте ги със зелена салата, ядки, сирене и мед за салата, която ще задоволи всеки вкус и ще обогати всяка диета.

Сосове. Пресните смокини могат да се използват за приготвяне на сосове. Като ги смесите с други съставки, може да създадете ароматен сос, който върви добре с ястия с месо, риба или сирене.

Сладко. Смокините могат да се използват за приготвяне на сладко в комбинация с различни плодове. Сладкото от смокини може да се консумира като десерт или да се използва като пълнеж за печива.

 

Сушените смокини са идеална закуска. Имат концентриран сладък вкус. Могат да се използват като лакомство, когато искате нещо сладко, но с ниско съдържание на калории.

Сушени смокини в салатите. Смокините се съчетават добре с извара, мед и ядки, както и със зелена салата.

Десерти и печива. Сушените смокини могат да се добавят към пайове, мъфини, желета и други сладкиши. Те придават сладък, богат вкус на ястията.

Сушени смокини в топлите ястия. Сушените смокини могат да се използват в горещи ястия като зеленчукова яхния или пилаф, добавяйки сладък акцент и богат вкус.

 

 

Кой не трябва да яде смокини

Въпреки огромните ползи за организма, смокините не трябва да се консумират безконтролно.

Ако се превиши препоръчаното количество, това може да причини разстройство и интензивно образуване на газове.

При ниско кръвно налягане предозирането може да причини замайване и краткотрайна загуба на съзнание.

Витамин К, съдържащ се в смокините, значително намалява активността на лекарствата за разреждане на кръвта. Така терапията с тях ще бъде неефективна.

Основното противопоказание е алергия към смокините. Най-често се появява реакция не само към тях, но и към екзотични плодове с повишена алергенна активност. Това са ананас, папая и маракуя.

 

 

Източници: https://globalhealth.bg/; https://hranene.framar.bg; https://www.sanat.io/