Повече за надениците

Сряда 11 октомври

Снимка: iStock
Повече за надениците

 

Надениците могат да бъдат разделени на четири основни групи – сурови, варени, пушени и сушени.

Надениците се правят от смляно месо, смесено с мазнина, сол и подправки (както е известно, купешките наденици съдържат също така консерванти и пълнители). Тази смес обикновено се пълни в черво, някои наденици се оформят като сплескани кюфтета.

Научете повече за четирите основни вида наденици в описанията по-долу.

 

Сурови наденици

 

Братвурст, италианска наденица, мексиканско чоризо. Те са направени от нарязано, смляно или дори пюрирано месо. Суровите наденици се съхраняват в хладилник или се замразяват.

Прободете обвивката им леко преди да ги готвите, за да избегнете експлодирането им от високата температура. Суровите наденици се готвят от всички страни добре, така че да не остане и следа от розово, сурово месо нито отвън, нито вътре.

Пресните наденици са най-вкусни изпечени на скара, на тиган или варени. Някои видове сурова наденица, например „белите наденици“, са направени от телешко месо. Те традиционно се варят на пара. Суровите наденици също така могат да се използват за приготвянето на сосове или други ястия, като се отстрани обвивката им и се използва вътрешността им.

 

Варени наденици

 

Варените наденици като франкфуртер, Болоня, мортадела, както и много от немските наденици „вурст“ обикновено са направени от кадифено гладък, пюриран пълнеж. Понякога пълнежът е частично сготвен преди да бъдат напълнени надениците, но в повечето случаи надениците се готвят след като бъдат напълнени.

Въпреки това този вид наденици обикновено отново минават през термична обработка или само се затоплят, за да развият в пълна степен вкуса си. Тези наденици могат да се варят, да се пекат на скара, да се запържат в тиган или да се използват на парчета в други ястия. Тъй като те не съдържат сурово месо, температурата при обработката им не е от значение.

 

Пушени наденици

 

Пушените наденици се опушват, за да бъде сготвено месото, от което са направени. Те се поставят в специално помещение или уред за опушване, т. нар. пушилня, в която чрез студен дим те биват сготвени. Този процес допринася и за развиването на техния вкус, както и за консервирането им.

Пушените наденици могат да се ядат директно, могат да се затоплят или да се нарежат на парчета и да се използват в други ястия. Както варените наденици, и пушените са идеални за приготвяне на хапки и сандвичи.

 

Сушени наденици (колбаси)

 

Пушените наденици представляват това, което италианците наричат „салами“, а французите „charcuterie“ (шаркутри). Колбасите всъщност представляват сурови наденици, които след това се осоляват и се сушат на въздух за седмици или месеци, в зависимост от типа им. Месото „се сготвя“ благодарение на солта и въздуха. Испанското чоризо и генуезкият салам са едни от видовете пушени наденици.

Колбасите се режат възможно най-тънко и се сервират като мезе върху дървена дъска или се използват за приготвяне на сандвич.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/