Какво представлява Fleur de Sel?

Сряда 1 юни

Снимка: iStock
Какво представлява Fleur de Sel?

 

Fleur de sel е рядка и скъпа форма на морската сол, която се произвежда във Франция. На френски наименованието означава „цвете на солта“. Този вид сол е на люспи, има деликатен вкус и е идеална за поръсване на ястията точно преди да бъдат сервирани.

“Цвете на солта”, наричана още Солта на царе и царици, са младите кристали, кристализационните зародиши, които се образуват по повърхността на водата през летните месеци. Те са толкова леки, че не потъват, а морският бриз ги отнася към стените на басейна, където се отлагат и се събират на ръка.

“Цвете на солта” е сол, която не се подлага на никакво пречистване. Тя е натурална чиста и нерафинирана морска сол, с висока остатъчна влага, а вкусът и ароматът й се определя от минералния състав на морската вода и планктона.

“Цвете на солта” съдържа естествен йод и бетакаротин, който се образува от едноклетъчно водорасло и придава розовия цвят на кристалчетата.

Вследствие на естественото образуване, внимателното събиране и пакетиране на солта, тя запазва голяма част от минералите, микро и макроелементите йод, калций, магнезий, калий,цинк, манган, желязо. Смята се за най-ценната по качества и вкус, затова и има най-висока цена в света.

Солта е често срещан минерал на нашата планета и по-голямата част от солта, която се използва при готвене или се изкопава от земята, почти по същият начин, по който се извличат въглища или други минерали, или се извлича чрез техника, подобна на фракинга, при която се изпомпва прясна вода в земята над солни находища. Солта се разтваря във водата и наситената със сол вода след това се изпомпва от друг кладенец и се остава да се изпари, за да се образува сол.

И двата метода на извличане на сол са сравнително прости, макар да се изпълняват в големи мащаби.

Процесът, чрез който се произвежда Fleur de sel, обаче, е малко по-сложен и се извършва само ръчно, затова и този вид сол се нарича занаятчийска. Процесът включва събиране на тънкия слой сол, който кристализира по повърхността на плитки морски басейни по крайбрежието на Франция, предимно в региона на Бретан, но не само. Събирането на Fleur de sel се извършва само от май до септември.

Тъй като се образува по естествен начин, при определени атмосферни условия и трябва да се отстранява ръчно с помощта на специални сита, Fleur de sel е изключително скъп продукт, струващ $30 за 450 г или дори повече. Цената на продукта може да бъде оправдана, ако се има предвид процеса на образуване на "цветето на солта“ за разлика от обикновената морска сол. Обикновената морска сол се получава чрез изпаряване на морска вода, след което останалата сол се събира на бохори – пирамидални фигури.

Подобна сол на люспи Fleur de sel освен във Франция, се произвежда и на други места като Гърция, Испания, Португалия, Мексико, Бразилия и дори Канада. "Цвете на солта" се произвежда и в България, но само през юли и август. Вкусът и текстурата на добиваните в различни държави сол се различават различават леко едни от други.

 

Употреба

Високата цена на този вид сол предполага нейното използване не като обикновена сол, а по-скоро като допълнение. Поръсени върху ястията тези кристали добавят вкус и променят както текстурата им, така и външният им вид.

Веднъж опитали Fleur de sel, ще разберете колко деликатен вкус има тази сол и колко бързо се разтваря. Затова поръсвайте ястията непосредствено преди сервиране.

Много популярна е употребата на този вид сол за поръсване върху десерти – шоколадови и карамелени бонбони, крем брюле и др., като тя едновременно засилва и контрастира на сладкия вкус. Също така Fleur de sel е подходяща за поръсване на овесена каша, яйца, зеленчуци, печени меса, риба, както и на печива  - мъфини и бретцели.

На вкус Fleur de sel, разбира се, е солена, въпреки че е с висока влажност и запазва известен аромат на море. Това е деликатна сол, на люспи. Поради високия процент влажност, попаднали върху езика ви, солните кристали се слепват, което води до по-интензивно възприемане на вкуса. Но това не означава, че тази сол е по-солена от всяка друга морска сол.

Съхранявайте Fleur de sel в стъклен или порцеланов буркан с капак.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/