Интервю с Давид Скоко
Вторник 30 юли
Вие сте първият хърватски готвач, който ще има собствено кулинарно шоу по 24KITCHEN. Какво ще приготвите пред камерите? Кога можем да очакваме първия епизод?
За мен е огромна чест, че хърватски готвач има възможността да готви по 24KITCHEN и по стечение на обстоятелствата този готвач съм аз. Това, което ще приготвя пред камерите е селекция от ястия, с които съм израснал, но представени по малко по-модерен и изискан начин. Първият епизод на предаването ще бъде излъчен на 16-ти ноември, от 13:00 и 21:00 ч. Мога да кажа, че работим здраво, за да се получи страхотно шоу.
Казвали сте, че домашните готвачи – обикновените хора, които приготвят предавани от поколения рецепти по фантастичен начин, са голямо вдъхновение за Вас. Какво друго Ви вдъхновява в кухнята?
Аз съм от Истрия. Тук хората обичат храната и обичат да готвят. Имам много приятели, които са истински кулинари, но без да са в ресторантьорския бизнес. Затова те имат свободата да готвят където и когато поискат, така, както искат и за когото искат. Това е голяма свобода.
Готвачите аматьори, особено тези с богати гастрономически познания и умения, имат много по-голяма свобода от професионалните готвачи, които трябва да мислят за цени, за предпочитанията на гостите си, за презентация и т.н. Готвачът аматьор готви с любов и удоволствие без да трябва да мисли за нищо. Той просто готви така, както може. Тези хора са голямо вдъхновение за мен.
Възможно ли е човек да се издържа като готвач? С какво друго бихте се занимавали? Представяте ли си се в друга професия?
Професията на готвач е много тежка, дори ако си я вършил с години. И, да, абсолютно е възможно да се изхранваш с тази професия. Това не означава, че си уморяваш от готвенето, готвенето е нещо, което правим всеки ден и единственото нещо, което трябва да притежаваш, за да работиш като готвач е любов и страст. Иначе аз не се страхувам от нищо. Бих могъл да работя и в офис, и като дърводелец, и като месар, може би.
Вие сте известен като оригинален готвач с предпочитания към морската храна, като използвате всички части от нея. Обяснете какъв е вашия подход и откъде идва той?
Аз произхождам от семейство на рибари и съм израснал, ядейки това от дневния улов, което не може да бъде продадено. Използвахме всеки вид риба, която баща ми донесеше вкъщи, за да се нахраним по най-добрия възможен начин. Беше вдъхновяващо, защото в рибарската мрежа можеш да видиш най-различни неща. Когато започвахме да използваме всичко уловено в рибарската мрежа и в ресторанта ни, целта ни беше да печелим и от него. Така започнахме да оползотворяваме всички части на рибата. Например, от един кефал можем да направим марината, да направим чипс от костите му, да изсушим хайвера, ако има такъв и да го превърнем в паста, а от главата да направим супа. С креативност можем да използваме храната без остатък.
Има ли магични съставки, без които не можете да готвите? И има ли съставка, която може да подобри всяко ястия?
Има само една съставка, която може да подобри ястието и това е солта. Нищо ново.
В семейния Ви ресторант „Бателина“ предлагате предимно морска храна. Работите заедно с родителите си. Какво е менюто ви вкъщи?
Какво ядем вкъщи ще разберете от новото ми кулинарно шоу „Вкусът на Истрия с Давид Скоко“ по 24KITCHEN. Това са прости ястия, приготвени от майка ми и съпругата ми.
Кои са вкусовете, които си спомняте от детството? Кое беше любимото ви ястие тогава?
Израснал съм с пържена риба, с варена риба, с рибни супи – бродето. Помня всички тези различни вкусове на прясна риба. Определено не съм злояд, ям всичко. Има някои вкусове, които ми напомнят за детството и баба ми. Неща като „maneštra“ – минестроне от Истрия, което се приготвя с часове върху огнище с дърва, както и бродето в големи тенджери.
В менюто ви като готвач присъстват ястия, които на пръв поглед изглеждат странни и са далеч от стандартните. Антъни Бурдейн, например, е опитвал Вашия пастет от черен дроб на акула и е останал възхитен. В ресторанта Ви също могат да бъдат опитани печени на грил сърца от риба тон, пържени рибни кости, чипс от рибна кожа и т.н. Откъде идват идеите за тези ястия?
За щастие, имам възможността да прекарвам свободното си време в пътуване. Обичам да пътувам и го правя колкото се може по-често със семейството си. По време на тези пътешествия аз опитвам местната храна. Новото вдъхновение идва от новата храна. Освен това винаги имам възможност да експериментирам с продуктите, с които разполагам, опитвайки се да извлека максимума от тях. Някои от тези опити правя по време на пътешествие и това ми помага да откривам нови вкусове и нови ястия.
Смятате ли се за най-радикалния хърватски готвач?
Не, въобще не се смятам за радикален готвач. Познавам хора, които готвят много по-добре от мен. Храната, която приготвям понякога е предизвикателство за небцето, но когато говорим за храна всичко е въпрос на навик и на местните продукти, тези, с които си свикнал. Аз съм свикнал да ям риба и различни части от нея и този вкус ми е познат. За някои това е радикален начин на готвене, но за мен е нещо обичайно.
Кой от световните готвачи Ви вдъхновява?
Зависи. Навлизайки в света на кулинарията, се възхищавах от Феран Адриа и молекулярната кухня. Днес, молекулярната кухня е част от миналото и всички се обръщат към природата и към готвенето с пресни локални продукти, затова сега се възхищавам на датчанина Рене Редзепи. Този човек е абсолютен гений и заслужава уважение.
Аз съм защитник на простия, домашен стил на готвене, който представя местните продукти.
Като цяло, повече се възхищавам на готвачите, които сами набавят продуктите, с които готвят – ловят ги или ги отглеждат, отколкото на тези, които успяват да създадат една цветна и приятна за гледане в Instagram чиния. На местно ниво, харесвам кухнята на Дино Галвано, която е креативна, безкомпромисна и основана на автохтонни продукти. Но харесвам и комплексните ястия на Хрвое Зироевич. Той е модел за подражание за мен, някой ден бих искал да съм като него.