Интервю с Давид Скоко

Вторник 30 юли

Интервю с Давид Скоко

Вие сте първият хърватски готвач, който ще има собствено кулинарно шоу по 24KITCHEN. Какво ще приготвите пред камерите? Кога можем да очакваме първия епизод?

За мен е огромна чест, че хърватски готвач има възможността да готви по 24KITCHEN и по стечение на обстоятелствата този готвач съм аз. Това, което ще приготвя пред камерите е селекция от ястия, с които съм израснал, но представени по малко по-модерен и изискан начин. Първият епизод на предаването ще бъде излъчен на 16-ти ноември, от 13:00 и 21:00 ч. Мога да кажа, че работим здраво, за да се получи страхотно шоу.

Казвали сте, че домашните готвачи – обикновените хора, които приготвят предавани от поколения рецепти по фантастичен начин, са голямо вдъхновение за Вас. Какво друго Ви вдъхновява в кухнята?

Аз съм от Истрия. Тук хората обичат храната и обичат да готвят. Имам много приятели, които са истински кулинари, но без да са в ресторантьорския бизнес. Затова те имат свободата да готвят където и когато поискат, така, както искат и за когото искат. Това е голяма свобода.
Готвачите аматьори, особено тези с богати гастрономически познания и умения, имат много по-голяма свобода от професионалните готвачи, които трябва да мислят за цени, за предпочитанията на гостите си, за презентация и т.н. Готвачът аматьор готви с любов и удоволствие без да трябва да мисли за нищо. Той просто готви така, както може. Тези хора са голямо вдъхновение за мен.

Възможно ли е човек да се издържа като готвач? С какво друго бихте се занимавали? Представяте ли си се в друга професия?

Професията на готвач е много тежка, дори ако си я вършил с години. И, да, абсолютно е възможно да се изхранваш с тази професия. Това не означава, че си уморяваш от готвенето, готвенето е нещо, което правим всеки ден и единственото нещо, което трябва да притежаваш, за да работиш като готвач е любов и страст. Иначе аз не се страхувам от нищо. Бих могъл да работя и в офис, и като дърводелец, и като месар, може би. 


Вие сте известен като оригинален готвач с предпочитания към морската храна, като използвате всички части от нея. Обяснете какъв е вашия подход и откъде идва той? 

Аз произхождам от семейство на рибари и съм израснал, ядейки това от дневния улов, което не може да бъде продадено. Използвахме всеки вид риба, която баща ми донесеше вкъщи, за да се нахраним по най-добрия възможен начин. Беше вдъхновяващо, защото в рибарската мрежа можеш да видиш най-различни неща. Когато започвахме да използваме всичко уловено в рибарската мрежа и в ресторанта ни, целта ни беше да печелим и от него. Така започнахме да оползотворяваме всички части на рибата. Например, от един кефал можем да направим марината, да направим чипс от костите му, да изсушим хайвера, ако има такъв и да го превърнем в паста, а от главата да направим супа. С креативност можем да използваме храната без остатък.

Има ли магични съставки, без които не можете да готвите? И има ли съставка, която може да подобри всяко ястия?

Има само една съставка, която може да подобри ястието и това е солта. Нищо ново.

В семейния Ви ресторант „Бателина“ предлагате предимно морска храна. Работите заедно с родителите си. Какво е менюто ви вкъщи?

Какво ядем вкъщи ще разберете от новото ми кулинарно шоу „Вкусът на Истрия с Давид Скоко“ по 24KITCHEN. Това са прости ястия, приготвени от майка ми и съпругата ми.

Кои са вкусовете, които си спомняте от детството? Кое беше любимото ви ястие тогава?

Израснал съм с пържена риба, с варена риба, с рибни супи – бродето. Помня всички тези различни вкусове на прясна риба. Определено не съм злояд, ям всичко. Има някои вкусове, които ми напомнят за детството и баба ми. Неща като „maneštra“ – минестроне от Истрия, което се приготвя с часове върху огнище с дърва, както и бродето в големи тенджери.

В менюто ви като готвач присъстват ястия, които на пръв поглед изглеждат странни и са далеч от стандартните. Антъни Бурдейн, например, е опитвал Вашия пастет от черен дроб на акула и е останал възхитен. В ресторанта Ви също могат да бъдат опитани печени на грил сърца от риба тон, пържени рибни кости, чипс от рибна кожа и т.н. Откъде идват идеите за тези ястия?

За щастие, имам възможността да прекарвам свободното си време в пътуване. Обичам да пътувам и го правя колкото се може по-често със семейството си. По време на тези пътешествия аз опитвам местната храна. Новото вдъхновение идва от новата храна. Освен това винаги имам възможност да експериментирам с продуктите, с които разполагам, опитвайки се да извлека максимума от тях. Някои от тези опити правя по време на пътешествие и това ми помага да откривам нови вкусове и нови ястия.

Смятате ли се за най-радикалния хърватски готвач?

Не, въобще не се смятам за радикален готвач. Познавам хора, които готвят много по-добре от мен. Храната, която приготвям понякога е предизвикателство за небцето, но когато говорим за храна всичко е въпрос на навик и на местните продукти, тези, с които си свикнал. Аз съм свикнал да ям риба и различни части от нея и този вкус ми е познат. За някои това е радикален начин на готвене, но за мен е нещо обичайно.

Кой от световните готвачи Ви вдъхновява?

Зависи. Навлизайки в света на кулинарията, се възхищавах от Феран Адриа и молекулярната кухня. Днес, молекулярната кухня е част от миналото и всички се обръщат към природата и към готвенето с пресни локални продукти, затова сега се възхищавам на датчанина Рене Редзепи. Този човек е абсолютен гений и заслужава уважение.
Аз съм защитник на простия, домашен стил на готвене, който представя местните продукти. 
Като цяло, повече се възхищавам на готвачите, които сами набавят продуктите, с които готвят – ловят ги или ги отглеждат, отколкото на тези, които успяват да създадат една цветна и приятна за гледане в Instagram чиния. На местно ниво, харесвам кухнята на Дино Галвано, която е креативна, безкомпромисна и основана на автохтонни продукти. Но харесвам и комплексните ястия на Хрвое Зироевич. Той е модел за подражание за мен, някой ден бих искал да съм като него.