Интервю с Лора и Стоян

Четвъртък 1 юли

©2019 FOX Networks Group Bulgaria
Интервю с Лора и Стоян

 

 

Откъде идва интересът Ви към готвенето?

ЛОРА: Интересът ми към готвенето е много отдавна. Майка ми е страхотен кулинар, прави вълшебни ястия, десерти. Въобще, всичко, което готви, е много вкусно. Брат ми е готвач. Всички в моето семейство много обичат да си похапват. Имаме си и главен дегустатор – това е баща ми. Така че, нямаше как аз да не стана готвач и да не обичам да готвя.
СТОЯН: Моето семейство също са огромни гастрономи. Майка ми готви страхотно и прави неповторими кексове, баници и яхнии.

Кога разбрахте, че готвенето ще бъде Ваша професия?

ЛОРА: Много отдавна разбрах, че искам да съм професионален готвач, макар че имаше период, в който се колебаех дали да продължа с баскетбола, защото дълги години тренирах баскетбол или да стана готвач. Обаче все пак готварството надделя. Дали защото обичам да си похапвам..
СТОЯН: Не съм мечтал да ставам професионален готвач. Исках да бъда футболист. До 23-24 години горе-долу се справях. След това, обаче, влязох в кухнята и точно след 30 минути разбрах, че това е моето.

Разкажете за кариерата си на готвач – кой е бил първия ресторант, в който сте работили, каква е била позицията Ви, имали ли сте ментор?

ЛОРА: Моят път в професионалното готвене започна преди доста години, май са над 12 в момента, в един готин ресторант със средиземноморска кухня. И до ден днешен колегите от този ресторант са истински приятели. От тях съм научила много неща за готвенето и съм им супер благодарна. Той, за съжаление, вече не съществува, казваше се „Модерато“.
СТОЯН: За първи път попаднах в професионална кухня преди около 14-15 години. Бях на бригада в Америка, на един остров, Макинак се казва, до езерото Хюрън. Там имах възможността да работя в един от най-добрите ресторанти – French Outpost се казваше. Хареса ми много.

Има ли готвачи, на които се възхищавате?

ЛОРА: Не са един и двама готвачите, на които се възхищавам в световен план. Например, Масимо Ботура, Даниъл Хъмп и Рене Реджепи. Даже имах удоволствието да ям в неговия ресторант, да вляза във ферментационната кухня, да се запозная с него. Много свеж тип. 
СТОЯН: Наистина няма човек как да не се възхищава от готвачи като Масимо Ботура и Рене Реджепи. Но в това число трябва да спомена и Емил Минев – за мен най-добрият български готвач.

Какво за Вас е перфектното ястие?

ЛОРА: Не може да има перфектно ястие без продуктите да са пресни, сезонни и вкусни. Няма как да стане. Това е перфектното ястие.
СТОЯН: Винаги си личи, когато едно ястие е сготвено с желание и със страст. За мен това е най-важното в кулинарията.

Какво Ви вдъхновява?

ЛОРА: Вероятно не малко от моите колеги мислят, че в кухнята най-много ме вдъхновява маслото. Факт, обожавам този продукт. Но пътуванията, разговорите с различни хора… Напоследък много обикалям из България. Това ме вдъхновява.
СТОЯН: Обичам да готвя с български продукти, български подправки, да вкарам нещо българско във всяко едно ястие, което правя. Хубаво е човек да познава културата на другите народи и техните кулинарни традиции, но българското за мен е водещо.