Интервю с Джейми Оливър

Вторник 27 септември

©2021 Jamie Oliver Enterprises Ltd. Photography; Richard Clatworthy
Интервю с Джейми Оливър

 

Седемте епизода на най-новото кулинарно предаване на Джейми Оливър „В търсене на кулинарен автор с Джейми Оливър“ представят готвачи на различно ниво, които приготвят ястия от различни кухни. Но само един от тях ще подпише договор за публикуване на първата си кулинарна книга.

 

Наистина ли твърдите, че не харесвате кулинарните състезания?

Да, ненавиждам ги, с изключение на шоуто "Ready Steady Cook", което беше част от моята младост. Съчетанието от състезание и телевизия води до извеждането на преден план на мачовското и на конкуренцията в лошия смисъл на думата, неща, на които не съм фен. Предпочитам да открия талантлив човек по много по-съзидателен и възпитаващ начин, в който няма нищо драматично – ние дори не поставяхме ограничения във времето за изпълнение на задачите на нашите състезатели в предаването. Хубавото в „В търсене на кулинарен автор с Джейми Оливър“ е, че вдъхва надежда и открива нови възможности пред участниците.

 

Наградата наистина е уникална. Обикновено победителите печелят статуетка или титла.

Да получиш като награда договор за публикуване на книга е нещо голямо, защото издателският бизнес е доста брутален и е трудно да представиш идеите си или произведението си пред всички издатели. Тук става въпрос за влагането на 100 000 паунда в публикуването на книгата победител, а това са много пари. От друга страна публикуването на книга може да се превърне в повратния момент в живота на автора. При мен се случи така. Моите кулинарни книги оформиха кариерата ми, отведоха ме по целия свят и ми предоставиха страхотни възможности. Ето защо търсенето на следващата кулинарна звезда е толкова вълнуващо за мен!

 

Разкажете ни повече за шоуто...

Имахме няколко стотици кандидатури за участие в предаването, които трябваше да сведем до 20, а след това до 6. Съответно този процес беше пълен с емоции. Първо, в три кръга групи от по шестима подбрани участници представят идеите си за кулинарна книга и няколко свои емблематични ястия пред журито. След това им поставяме задачи като това да приготвят ястие, подходящо за през седмицата или за пиршество за уикенда, като същевременно им помагаме да изчистят концепцията си за книга. Тримата финалисти ще могат да видят хартиено издание на книгите си, но Лу, Джими и Джорджина ще имат последната дума.

 

Какви са бъдещите кулинарни автори?

Всички са много различни. Сред тях има майстор на покриви, който изкарва пари, за да поправи покрива на семейната си къща, но същевременно с това е страстен готвач. Също като мен, той страда от дислексия и затова рисува всичко. Той се бори, но храната му е наистина вкусна. Има също така YouTube-ър и TikTok-ър, които определят всичко чрез „лайкове“ и „коментари“, но „лайковете“ не са идентични с продажбата на книги.

Има един филипински готвач, чиито ястия са пълни с вкус и цветове, но дали сега е моментът за филипинска храна? Също така има майка, която се издържа като прави сосове за паста, но азиатската храна е нейната истинска страст. Тя е изключително взискателна към самата себе си, истински перфекционист, но е наистина много добра. В историята на всеки от тях има потенциал за създаването на кулинарна книга, но, слава богу, аз не участвам в журито и не решавам аз. Аз влизам в ролята на ментор – напътствам участниците, правя предложения, нося чиниите им... В предишен живот явно съм бил табла в човешки образ!

 

 

Всъщност може ли някой да напише кулинарна книга?

Вижте, аз бях пълен провал в училище. Бях дете със специални нужди и завърших с „Отличен“ по изкуство, „Добър“ по геология и без оценки по всички останали предмети. Така че аз имах лош опит с образованието. „Написах“ първите си три кулинарни книги, ползвайки диктофон. В момента съм вторият най-продаван автор във Великобритания, как става това? Да си кулинарен автор означава да имаш идея, опит, страст и най-забележителното нещо на книгоиздването е това, че приема всеки тип човек.

 

Но не трябва ли да си известен, за да направиш пробив в книгоиздаването?

Не! Има много успешни кулинарни книги, без никой да знае как изглежда авторът готвач. Не е задължително да си публична личност или да се появяваш непрекъснато на малкия екран, за да успееш като кулинарен автор. Найджъл Слейтър беше кулинарен автор години наред преди да започне да се снима в телевизионни кулинарни предавания.

 

 

Продали сте над 46 милиона екземпляра от книгите си по целия свят. Кое е най-трудното при писането на кулинарна книга?

Може да си мислите, че аз съм Едно от най-трудните неща е да разбереш какво иска аудиторията, а обикновено тя иска много неща. Когато започнах да снимам първото си телевизионно предаване "Naked Chef" преди 23 години, средното време, което прекарваха хората, за да си приготвят вечеря, беше 46 минути, сега то е 23 минути – това е преди COVID-19 пандемията и разпространението на услугата за доставка на храна. Така че мисля, че в момента това време е 18 минути. Но хората искат повече, вече са опитвали най-различни неща, пътували са по света и това прави работата на кулинарния автор още по-трудна. Като цяло хората искат вкусна храна, която се приготвя бързо и без никакво миене на чинии по възможност.

 

И един последен въпрос. Смятате ли, че някое от петте Ви деца ще тръгне по Вашите стъпки в кулинарията?

Не мисля. Баща ми не никога ме е тласкал към готвенето, не че моите деца биха правили нещо, което им се казва. Най-малкият ми син Ривър може да ме изненада. Бъди, който е на 11 години, има свой канал Cooking Buddies в YouTube, но това е само за забавление. Той иска да стане скейтбордист.