Неустоими рецепти за всеки ден

Петък, 1 ноември

Неустоими рецепти за всеки ден

 

През септември, специално за телевизионния канал 24Kitchen, бяха заснети новите епизоди на кулинарното предаване „Бон Апети“,. В тях водещите, професионалните готвачи Лора Найденова и Стоян Сейменски, представят свои авторски рецепти, създадени специално за съвременните хора. Тези, чието ежедневие е със забързани обороти и не винаги успяват да приготвят домашна храна.

Лора и Стоян си поставят за цел да вдъхновят зрителите да готвят повече, като им покажат, че и с малко на брой и достъпни продукти могат да приготвят истински вкусна храна за семейството и приятелите си. Сред рецептите в новите епизоди са тези за домашно изпечен хляб, предястие от глазирани моркови, ароматно руло от свинско месо, както и невероятни на вид и вкус лесни десерти.

За да разкрият още интересни неща от зад кулисите на предаването, Лора и Стоян готвиха този вторник в кулинарно училище “Amuse Bouche” пред бизнес партньори на кулинарния канал 24Kitchen. Гостите на събитието имаха възможността да участват в приготвянето на кростини от полента с чушки и сирене и понички от парено тесто. И двете рецепти са бързи и лесни за приготвяне, а вкусът им е неустоим.

Кростините от полента се приготвят от царевичен грис, което ги прави по-леки и безглутенови. Поничките пък са пълни с крем от крем-сирене и конфитюр и поляти с разтопен шоколад.


Ето и рецептите:

КРОСТИНИ ОТ ПОЛЕНТА С ЧУШКИ И СИРЕНЕ

16 бр., 1 час + охлаждане

Продукти:

100 г царевичен грис за качамак (инстантен)

380 мл прясно мляко

50 г краве масло

2 стръка мащерка

зехтин за намазване

сол на вкус

4 печени червени чушки

60 г краве сирене

1 скилидка чесън

2-3 стръка босилек

2 с.л. зехтин екстра върджин

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Налейте млякото в касерола и прибавете маслото, листенца мащерка и сол. Щом сместа кипне, изсипете царевичния грис за качамак (полента) и бъркайте докато се сгъсти.
2. Дръпнете от котлона и пресипете сместа в предварително намазана със зехтин тава, заравнете и покрийте с фолио. Оставете да се охлади.
3. Накълцайте чушките и ги смесете с наситнения чесън и босилек, овкусете със зехтин и сол.
4. Охладеният качамак нарежете на парчета. Запържете парчетата в тиган със загрят зехтин до златисто, от двете страни.
5. Гарнирайте всяко парче полента с чушки. Поръсете с натрошено сирене и сервирайте кростините.

 

ПОНИЧКИ ОТ ПАРЕНО ТЕСТО

6 порции, 40 минути

 

Продукти:

125 г брашно

3 яйца

15 г захар

1 с. л. краве масло

1 щипка канела

кората от 1 лимон

5 г бакпулвер

1 щипка сол

250 мл вода

олио за пържене

За крема:

250 крем сирене

200 мл течна животинска сметана

100 г конфитюр от малини

50 г захар

Допълнително:

100 г шоколад

 

Начин на приготвяне:

1. За тестото смесете брашното, бакпулвера и солта в купа.
2. Сипете вода в касерола и добавете маслото, канелата и настърганата лимонова кора. Оставете сместа да заври.
3. Добавете сместа с брашно наведнъж и бъркайте енергично няколко минути, за да не стане тестото на бучки. Щом сместа започне да се отделя от стените, дръпнете от огъня.
4. Едно по едно добавяте яйцата като разбивате с миксер.
5. Загрейте 3-4 пръста олио в дълбок съд до 180 градуса. С помощта на две чаени лъжички загребвайте от сместа и пържете поничките до златисто.
6. За крема разбийте сметаната с крем-сиренето, конфитюра и захарта. Прехвърлете сместа в пош и напълнете поничките.
7. Разтопете шоколада на водна баня и залейте поничките с него.

 

Не пропускайте новите епизоди на „Бон Апети“ от 4-ти ноември, всеки ден, от 11:30 ч., с повторение от 16:30 ч. само по 24Kitchen!