Неустоими рецепти за всеки ден
Четвъртък 21 ноември
През септември, специално за телевизионния канал 24Kitchen, бяха заснети новите епизоди на кулинарното предаване „Бон Апети“,. В тях водещите, професионалните готвачи Лора Найденова и Стоян Сейменски, представят свои авторски рецепти, създадени специално за съвременните хора. Тези, чието ежедневие е със забързани обороти и не винаги успяват да приготвят домашна храна.
Лора и Стоян си поставят за цел да вдъхновят зрителите да готвят повече, като им покажат, че и с малко на брой и достъпни продукти могат да приготвят истински вкусна храна за семейството и приятелите си. Сред рецептите в новите епизоди са тези за домашно изпечен хляб, предястие от глазирани моркови, ароматно руло от свинско месо, както и невероятни на вид и вкус лесни десерти.
За да разкрият още интересни неща от зад кулисите на предаването, Лора и Стоян готвиха този вторник в кулинарно училище “Amuse Bouche” пред бизнес партньори на кулинарния канал 24Kitchen. Гостите на събитието имаха възможността да участват в приготвянето на кростини от полента с чушки и сирене и понички от парено тесто. И двете рецепти са бързи и лесни за приготвяне, а вкусът им е неустоим.
Кростините от полента се приготвят от царевичен грис, което ги прави по-леки и безглутенови. Поничките пък са пълни с крем от крем-сирене и конфитюр и са поляти с разтопен шоколад.
Ето и рецептите:
КРОСТИНИ ОТ ПОЛЕНТА С ЧУШКИ И СИРЕНЕ
16 бр., 1 час + охлаждане
Продукти:
100 г царевичен грис за качамак (инстантен)
380 мл прясно мляко
50 г краве масло
2 стръка мащерка
зехтин за намазване
сол на вкус
4 печени червени чушки
60 г краве сирене
1 скилидка чесън
2-3 стръка босилек
2 с.л. зехтин екстра върджин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Налейте млякото в касерола и прибавете маслото, листенца мащерка и сол. Щом сместа кипне, изсипете царевичния грис за качамак (полента) и бъркайте докато се сгъсти.
2. Дръпнете от котлона и пресипете сместа в предварително намазана със зехтин тава, заравнете и покрийте с фолио. Оставете да се охлади.
3. Накълцайте чушките и ги смесете с наситнения чесън и босилек, овкусете със зехтин и сол.
4. Охладеният качамак нарежете на парчета. Запържете парчетата в тиган със загрят зехтин до златисто, от двете страни.
5. Гарнирайте всяко парче полента с чушки. Поръсете с натрошено сирене и сервирайте кростините.
ПОНИЧКИ ОТ ПАРЕНО ТЕСТО
6 порции, 40 минути
Продукти:
125 г брашно
3 яйца
15 г захар
1 с. л. краве масло
1 щипка канела
кората от 1 лимон
5 г бакпулвер
1 щипка сол
250 мл вода
олио за пържене
За крема:
250 крем сирене
200 мл течна животинска сметана
100 г конфитюр от малини
50 г захар
Допълнително:
100 г шоколад
Начин на приготвяне:
1. За тестото смесете брашното, бакпулвера и солта в купа.
2. Сипете вода в касерола и добавете маслото, канелата и настърганата лимонова кора. Оставете сместа да заври.
3. Добавете сместа с брашно наведнъж и бъркайте енергично няколко минути, за да не стане тестото на бучки. Щом сместа започне да се отделя от стените, дръпнете от огъня.
4. Едно по едно добавяте яйцата като разбивате с миксер.
5. Загрейте 3-4 пръста олио в дълбок съд до 180 градуса. С помощта на две чаени лъжички загребвайте от сместа и пържете поничките до златисто.
6. За крема разбийте сметаната с крем-сиренето, конфитюра и захарта. Прехвърлете сместа в пош и напълнете поничките.
7. Разтопете шоколада на водна баня и залейте поничките с него.
Не пропускайте новите епизоди на „Бон Апети“ от 4-ти ноември, всеки ден, от 11:30 ч., с повторение от 16:30 ч. само по 24Kitchen!