Джейми Оливър с ново предаване по 24Kitchen

Петък 2 септември

©2021 Jamie Oliver Enterprises Ltd. Photography; Richard Clatworthy
Джейми Оливър с ново предаване по 24Kitchen

 

„В търсене на кулинарен автор с Джейми Оливър“ е ново телевизионно предаване, в което не особено известни готвачи се борят да спечелят договор за издаване на първата си кулинарна книга.

Джейми Оливър публикува първата си кулинарна книга "The Naked Chef" през 1999 г. и има добра представа за пазара, когато става въпрос за книга с рецепти.  Всъщност той е вторият най-продаван автор във Великобритания, след неотстъпващата от първото място Дж. К. Роулинг, така че може да се каже, че Джейми наистина знае какво прави.

„Не съм предполагал, че ще се занимавам с предаване със състезателен характер, но в случая наградата е договор с издателство за публикуване на кулинарна книга, така че е малко по-различно. Сега вече мисля, че това е едно от най-вдъхновяващите и приятни преживявания в 25-годишната ми телевизионна кариера“, казва Джейми.

 

 

След пресяването на стотиците кандидати, само 18 от тях са поканени в студиото на Джейми Оливър в Лондон Jamie’s London HQ“. По време на надпреварата, представляваща серия от предизвикателства, Джейми Оливър влиза в ролята на ментор на участниците. Всеки от тях има идея за собствена кулинарна книга с различна тема – лазаня, бързи и лесни веган рецепти, ястия, които могат да се топят с хляб, обяснение в любов към австрийската кухня и др.

Първите три епизода на кулинарното състезание представляват три рунда, във всеки от които се конкурират шестима готвачи, наблюдавани от Джейми, докато приготвят ястие, с което да илюстрират идеята си за кулинарна книга пред журито, състоящо се от трима души - Джими Фамурева, Джорджина Хейдън и Луиз Мур. След това, поетапно, ще бъдат избрани само шестима готвачи, които ще трябва да готвят и да участват в задачи, свързани с издаването на една кулинарна книга. Седмица след седмица, съдиите ще решават кой да отпадне, а победителят в състезанието ще спечели договор за издаване на кулинарната си книга от издателство „Penguin Michael Joseph“ до края на годината.

Участниците в предаването ще трябва да боравят с широк набор от рецепти, всяка от които да отговаря на замисъла на тяхната книга. Те ще трябва да бъдат креативни по отношение на продуктите, на начините, по които да помогнат на читателя, на начините да разкажат историята на храната, която приготвят само в една снимка или на една двойна страница, ще трябва и да рекламират концепцията си пред по-широка аудитория. Защото не е достатъчно да си добър готвач в собствената си кухня, трябва да можеш да вдъхновиш още хиляди хора у дома, които да се справят успешно.

За своята роля на ментор в телевизионното предаване Джейми Оливър споделя: „Не искам да избирам между хората. Това, което мога да предложа като ментор е да помогна на всеки участник да открие своята сила и да се опитам да му покажа и предоставя всички необходими инструменти и начини за това как всяка страница от книгата да е работеща“.

 

 

За журито

Председателката на журито Луиз Мур е изпълнителен директор на издателство „Penguin Michael Joseph“, което ще издаде кулинарната книга на победителя в шоуто. "Всичко започва от рецептите. Те са основата на всяка кулинарна книга. Аз търся човек, който да изгради образа си върху тях, да изрази себе си чрез тях така, че те да казват: „Ето това съм аз. Това е, което ви показвам как се прави и ето това са рецептите, които ще ви помогнат да направите това, което правя аз“.

В задачата и да открие най-подходящия кандидат, чиято книга да бъде издаден, на Луиз ще и помагат Джими Фамурева, кулинарен критик и автор и награждаваната авторка на рецепти Джорджина Хейдън.

Джорджина смята, че ключът към добра кулинарна книга е „достъпността“ и обяснява: „Не искам да кажа, че абсолютно всички продукти трябва да са налични в супермаркета, по-скоро имам предвид, че купувайки продуктите, човек трябва да знае за какво и как точно ще ги използва. Достатъчно ясно ли е описано и в същото време не прекалено обяснително? Още от заглавието, подзаглавието, корицата, всичко трябва да е издържано в един стил. И като цяло, най-важното е рецептите да дават резултат, да се получават. Защото ако направиш 1-2 рецепти от книгата и нещата не ти се получат, край. Книгата директно ще бъде подарена на някой познат или ще бъде дарена на местната библиотека. Затова наистина трябва да се мисли за хората, които готвят у дома“.

В ролята си на членове на журито, Джорджина и Джими само ще дават обратна връзка на готвачите, а окончателното решение кой да премине в следващия етап на състезанието, ще взима Луиз Мур. Като шеф на издателството, тя ще заложи на карта парите и репутацията на фирмата.

 

Седемте епизода на „В търсене на кулинарен автор с Джейми Оливър“ ще се излъчват от 5-ти септември, всеки понеделник, от 13:00 ч., само по 24Kitchen!