Ферментирали чери домати
Петък 26 юли

Ферментиралите чери домати представляват поставени за няколко седмици чери домати в солен р азтвор, докато станат леко газирани и супер пикантни. Те са чудесна, солена и лесна добавка към всякакъв тип ястия.
Ферментиралите чери домати притежават остър и доста комплексен вкус, идеални са за салати, ястия с риба и сосове. Получават се като почистени чери домати се залеят със солен разтвор, добавят се пресни и сухи подправки и се оствавят за определен период от време, траещ обикновено около 2 седмици. При този процес се развиват полезни бактерии като лактобацили, които разграждат захарите и въглехидратите в доматите и образуват млечна киселина.
Изберете твърди и узрели чери домати. Измийте ги и ги поставете в чист, стерилизиран буркан. След това пригответе соления разтвор. Обикновено соленият разтвор трябва да е между 2- и 5-процентен, което съответства на процента сол, съотнесен към количеството вода. Например, за 5-процентният солен разтвор се добавя 50 г сол на 1 литър вода.
На този етап, може да добавите пресни подправки като мащерка, розмарин или дафинов лист, заедно със сушени такива – звездовиден анасон, черен пипер на зърна, едро смлян розов пипер. Накрая, затворете буркана с винтова капачка и го поставете на хладно и тъмно място за 8-10 дни. Отваряйте буркана ежедневно, за да се освобождава налягането от образувалите се по време на ферментацията газове. Този процес е известен като „оригване“.
За да протече правилно процеса на ферментация, е необходимо първите 8-10 дни да съхранявате бурканите с чери домати на тъмно и хладно място. Щом ферментацията достигне желаното от вас ниво, съхранявайте бурканите в хладилник, за да забавите процеса на ферментация.
Ферментирали чери домати
Продукти:
450 г чери домати
2 стръка прясна мащерка
1 с.л. зърна черен пипер
1 с.л. едро смлян лют червен пипер
20 г едра морска сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре чери доматите.
2. Пригответе соления разтвор, като разтворите солта във водата.
3. Поставете чери доматите в чист, предварително стерилизиран буркан.
4. Добавете стръковете мащерка, зърната черен пипер и люспите червен пипер.
5. Залейте доматите и подправките със соления разтвор, докато ги покриете напълно.
6. Затворете буркана с капачка и го поставете на хладно и тъмно място. Оставете да ферментира за 8-10 дни.
7. Отваряйте буркана 2 пъти дневно, за да се освобождават образувалите се газове.
8. След приключване на основния период на ферментация (8-10 дни), опитайте доматите и ако са достигнали желаното от вас ниво на ферментация, ги поставете в хладилник.
По какво се различават ферментиралите чери домати от консервираните от чери домати?
Въпреки че ферментиралите и консервираните зеленчуци изглеждат подобни, те се различават съществено по методът на приготвяне, както и по вкусовите си качества. Всеобща заблуда е, че консервирането (туршиите) и ферментацията са един и същи процес. Всъщност става въпрос за напълно различни процеси. При ферментацията захарите и въглехидратите се разграждат, което довежда до възникването на полезни бактерии. Те от своя страна произвеждат пробиотици и правят вкуса остър. Консервирането на зеленчуците с помощта на киселина, обикновено винен оцет, води до възникване на всякакви видове бактерии и придава характерен кисел вкус.
Ползите от готвенето с ферментирали чери домати са много. По отношение на вкуса, те спомагат за обогатяването на му с нотки на леко газирана сладост и острота. Независимо дали ще ги използвате за обогатяване на салати, сандвичи, паста или коктейли, кулинарните резултати ще са на различно ниво. От здравословна гледна точка, ферментиралите храни са богати на пробиотици, които поддържат чревния микробиом.
Източник: https://www.greatbritishchefs.com/