Ферментирала джинджифилова закваска

Вторник 29 септември

Снимка: iStock
Ферментирала джинджифилова закваска

 

Джинджифиловата закваска представлява ферментирала каша от захар и джинджифил, която се използва за приготвянето на джинджифилова сода и пробиотични напитки. Приготвянето на закваската е много лесно, въпреки че е необходима около седмица, за да получите газирана напитка, готова за консумация. Щом веднъж захванете закваската, можете да я поддържате дълго време и да си правите естествено газирани напитки на минимална цена.

За да приготвите джинджифилова закваска, трябва да разполагате с пресен корен джинджифил, за предпочитане органичен, захар и вода. Закваската се захваща в стъклен буркан, като трябва да се подхранва всеки ден с джинджифил и захар. Начинът на приготвяне е подобен на захващането на квас за хляб.

Когато джинджифиловата закваска е готова, тя се смесва с подсладен чай или плодов сок и се оставя да ферментира за още няколко дни, за да получите най-накрая здравословна газирана напитка.

 

Ето кои са основните ползи на ферментацията:

Ферментацията запазва хранителните вещества в продуктите, но ги разгражда предварително и ги прави по-лесно усвоими.

Ферментацията създава нови хранителни вещества, като например В витамини (включително фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и др.).

Ферментацията премахва токсините от храната.

Някои ферментирали храни съдържат антиоксиданти и подпомагат борбата на организма със свободните радикали.

Всички ферментирали храни са богати на лактобацили или иначе казано на полезни пробиотични бактерии, познати на всички от киселото мляко. Те се грижат за чревното ни здраве, а оттам за доброто храносмилане и имунната система.

 

ДЖИНДЖИФИЛОВА ЗАКВАСКА

Време за приготвяне: 1 час

Ферментация: 1 седмица

 

Необходими продукти:

За закваската:

2-3 с.л. джинджифил, обелен и нарязан

2-3 с.л. кафява захар

2 ч.ч. вода, дестилирана или филтрирана

За захранването:

2 с.л. джинджифил, обелен и нарязан

2 с.л. кафява захар

За джинджифилова лимонада:

½ ч.ч. джинджифилова закваска

7 ½ ч.ч. подсладен чай, плодов сок или натурална лимонада

 

Начин на приготвяне:

1. Поставете върху плота всички съставки за джинджифиловата закваска.

2. Обелете джинджифила и го нарежете на ситно или на тънки филийки.

3. В еднолитров стъклен буркан сложете нарязания джинджифил, захарта и водата. Разбъркайте с помощта на дървена лъжица, докато захарта се разтвори.

4. Покрийте буркана с тънко парче плат или марля и стегнете с ластик или връзка. Поставете буркана на топло място.

5. След 24 часа, подхранете закваската като добавите 2 с.л. захар и джинджифил. Подхранвайте по същия начин през следващите 4-6 дни.

6. Закваската е готова, когато са налице следните три неща:

- на повърхността се образуват мехурчета;

- при разбъркване се чува лек съскащ звук;

- разтворът има сладникав-джинджифилов аромат.

Обикновено това се случва към петия ден от ферментацията, но в някои случаи може закваската да е готова на четвъртия, а в другия да са ѝ нужни до 8 дни. Дивата ферментация не е точна наука и се влие от много фактори като температура, влажност, чистота на самите съставки, затова е необходимо търпение и наблюдателност.

Ключът към успешната и добра ферментация е захарта. Тя е храна за микроорганизмите, които освобождават въглероден диоксид и балансират киселинността. Затова джинджифиловата закваска трябва да съдържа достатъчно количество захар.

7. Пригответе 7 ½ ч.ч. основа за газираната напитка – охладен сладък чай, плодов сок или натурална лимонада. Прецедете ½ ч.ч. от джинджифиловата закваска. Добавете ½ ч.ч. филтрирана вода в буркана със закваската, за да я допълните.

Когато не я използвате често, можете да „приспите“ джинджифиловата закваска като я поставите в хладилник. „Събудете“ я като през първите 2 дни добавяте по 2 ч.л. нарязан джинджифил и захар, а през следващите 4-6 дни – по 1 с.л. от двата продукта.

8. Добавете джинджифиловата закваска към основата за газирана напитка. Разбъркайте с помощта на дървена шпатула.

9. Пресипете течността в бутилки с вакуумни капачки с помощта на фуния, като оставите около 2-3 см свободно пространство. Затворете бутилките плътно и оставете на топло за 24 часа. Това време е достатъчно, за да се газира напитката. След това може да приберете бутилките в хладилник.

За пресипването на газираните напитки може да използвате пластмасови или стъклени бутилки. Когато използвате стъклени, всеки ден отваряйте бутилките за кратко, за да се отдели излишния въглероден диоксид и за да се избегне евентуална експлозия. След това затворете бутилката отново плътно.

10. След като ферментацията е завършила, поставете бутилките в хладилник. Консумирайте газираната напитка изстудена в рамките на 2 седмици. След този период, газираността ѝ ще изчезне.

 

 

СЪВЕТИ

При приготвянето на ферментирали напитки, не използвайте метални прибори, тъй като те се отразяват и на вкуса, и на процеса на ферментация.

За покриване на буркана със закваската, можете да използвате филтри за кафе, кухненска хартия или фин вълнен плат.

Домашно приготвената лимонада, приготвена с лимони или с друг вид плод, съдържа идеалната комбинация от захар и плодов вкус. При приготвянето ѝ използвайте стандартната смес от 1 ч.ч. плодов сок, 1 ч.ч. захар и 2 ч.ч. вода.

Изберете плодове, които си отиват с джинджифила, като ябълки, боровинки, кайсии, грейпфрут, лимон, лайм, манго, ягоди и ананас.

Преди да пресипете газираната напитка в бутилки, смесете основата за напитката с джинджифилова закваска в голям стъклен буркан. Покрийте го с парче плат и го оставете за 2 дни, като го разбърквате по няколко пъти на ден. След това налейте в бутилка и оставете на топло за не повече от 24 часа.