15 продукта, които за учудване могат да бъдат замразявани
Събота 4 април

Замразяването на продукти е един от най-лесните начини за тяхното съхранение. Някои продукти издържат по-дълго да бъдат замразени, а други пък изискват предварителна подготовка преди да бъдат поставени във фризера, като нарязване, бланширане и др.
Периодът, за който може да замразите продуктите, зависи и от това те да бъдат прилежно опаковани в прозрачно или алуминиево фолио, или в специални торбички за фризер. По този начин свежестта на продуктите ще бъде запазена, а също така ще бъде гарантирана и изправността на електрическия уред. Ако, поставени във фризера, хранителните продукти имат досег с въздуха, това ще причини тяхната дехидратация и оксидация, което ще навреди на уреда.
Но дали използваме пълния капацитет на фризера си? Всички знаем, че зеленият фасул, горските плодове и хлябът могат да се замразяват, но има още много продукти, които можем да съхраним за по-дълго във фризера.
Ето и 15 продукта, за които ще се изненадате, че могат да бъдат замразявани:
Джинджифил
Пресните корени от джинджифил могат да издържат да бъдат съхранявани най-много 2 седмици в хладилник. Замразен във фризера, джинджифилът няма да изсъхне, а и ще се бели по-лесно.
Царевица (кочан)
Заредете се с царевица, когато ѝ е сезонът. Замразете направо целите кочани, заедно с листата. Ако възнамерявате да изядете замразената царевица в рамките на 2-3 месеца, наистина няма нужда да правите нищо друго.
Чесън
Ако скилидките чесън прокарват преди да успеете да използвате цялата глава чесън, която имате, пробвайте да ги съхранявате във фризера. Могат да бъдат замразявани цели глави чесън, отделни скилидки и дори нарязан чесън.
Ябълки
Ако имате много ябълки и нямате време, за да ги оползотворите, просто ги замразете. Ябълките могат да бъдат замразени цели, нарязани, обелени и необелени. Съхранявайте ги по този начин за не повече от 4 месеца.
Домати
Ако отглеждате домати и реколтата е богата, замразете тези, които не успеете да консумирате. Може да ги замразите цели и да ги използвате по-късно за направата на сосове, супи и салса. А може просто да ги консумирате сурови. Съхранявайте доматите замразени до 4 месеца.
Авокадо
Авокадото може да бъде замразено само под формата на пюре. За целта плодовете трябва да са напълно узрели. Вътрешността им се пюрира гладко с помощта на пасатор, като се добавя и 1 с.л. лимонов сок. Пюрето се разпределя в торбички за фризер и се замразява за до 5 месеца.
Яйца
Спокойно може да замразите останалите ви жълтъци или белтъци. Използвайте формички за лед за целта.
Брашно
Ако сте купили повече количество брашно на изгодна цена, можете да го съхранявате във фризера. Така ще го предпазите от появата на буболечки и гранясване. Замразено, брашното ще остане под формата на пудра, така че няма нужда да го размразявате преди да го използвате. Просто извадете необходимото ви количество и приберете плика.
Ядки
Ядките съдържат много мазнини, затова могат да се съхраняват до 3 месеца на стайна температура. Замразени във фризера, те ще издържат цяла година.
Зеленчукови кори
Можете да съхраните обелките от предварително измити зеленчуци като лук, моркови и зеле в найлоново пликче във фризера. Използвайте ги за приготвянето на зеленчуков бульон, който ще обогати вкуса на ястията ви.
Селъри
Ако ви останат стрък или два селъри, нарежете ги и ги пъхнете във фризера. Те са идеално допълнение към супи и яхнии.
Банани
Когато бананите презреят толкова, че не искате да ги консумирате, обелете ги и ги замразете. Замразените банани може да добавяте към смутита. Ако пък ги размразите, използвайте ги, за да направите бананов хляб или кексчета.
Масло
Замразете маслото опаковано, така, както сте го купили от магазина и го използвайте до 9 месеца.
Прясно мляко
За да замразите пластмасова бутилка с прясно мляко, трябва да отлеете около 1 ч.ч. от нея. Така, при разширяването на съда при замразяването, той няма да се спука. Преди да използвате млякото, оставете го да се размрази и разклатете добре, за да може мазнината да се разпредели равномерно.
Кафяв ориз
Кафявият ориз може да бъде съхраняван в буркан до 6 месеца. Замразен във фризер той може да се съхрани за много по-дълго. Не го размразявайте преди употреба, само извадете необходимото ви количество от торбичката и го пуснете във вряща вода.
Източник: https://www.thespruceeats.com/