Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Торта "Опера"

категория 5/5
1. За блатовете смелете в блендер филираните бадеми с половината захар. Разбийте белтъците с помощта на миксер докато увеличат обема си, след това добавете другата половина захар и продължете разбиването до пяна.Разтопете маслото.
2. В купа разбъркайте яйцата със смлените бадеми. Добавете пресятото какао и разтопеното масло. Разбъркайте. Накрая добавете на части разбитите белтъци - първо малко, след това повече.
3. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене и изсипете тестото за блат в нея. Разстелете я с помощта на палетен нож по цялата повърхност. Печете блата в предварително загрята фурна на 220 градуса за 6-8 минути.
4. За крема направете първо сладкарски крем, като в купичка разбъркате жълтъците с малко студено мляко и брашното, докато се получи кашичка. В тенджерка сложете останалото мляко, кафето и захарта и оставете сместа да заври. Излейте малко от врящата смес към жълтъците, а след това ги изсипете в тенджерката. Бъркайте крема докато се сгъсти. Изсипете крема върху студен поднос, разстелете го и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да изстине.
5. С миксер разбийте мекото масло с пудрата захар до хомогенност. Разбъркайте изстиналия сладкарски крем и го добавете при маслото на няколко части. Разбийте крема до пухкавост и го сложете в хладилник да се охлади.
6. За ганаша загрейте млякото в тенджерка. Нарежете или настържете шоколада. Добавете шоколада в млякото щом дръпнете тенджерката от котлона. Разбърквайте внимателно докато шоколадът се разтопи напълно. Накрая добавете маслото и разбъркайте до хомогенност и лъскавина.
7. Нарежете изпечения блат на три еднакви парчета, като измерите по тавичката /21 х 21 см/. Намажете с масло тавичката и постелете хартия за печене на дъното така, че краищата и да стърчат над тавичката.
8. Поставете първия блат на дъното на тавичката. Нанесете от охладения кафеен крем и го разстелете равномерно. Поставете втория блат и притиснете. Излейте шоколадовия ганаш и го разнесете равномерно. Върху третия блат първо нанесете крем и го разстелете и след това го поставете върху ганаша. Поставете тортата във фризер за 2 часа.
9. За глазурата загрейте сметаната в тенджерка и щом я дръпнете от котлона добавете нарязания шоколад. Разбъркайте до гладкост.
10. Извадете замръзналата торта и я залейте с още топлата шоколадова глазура. Разнесете я хубаво. Сложете тортата в хладилник, за да стегне глазурата. След това я извадете от тавичката с помощта на хартията. Подравнете хубаво краищата на тортата, ако има нужда.
11. Разтопете на водна баня млечния шоколад и го пресипете в хартиена фунийка. Отрежете съвсем тънко края на фунийката и напишете с шоколад Опера върху тортата. Украсете с парченца позлатена хартия.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен