Флан Бразилиен
1. За тестото сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. в кладенчето чукнете яйцето, добавете жълтъка, фино настърганата кора на предварително добре измития лимон, захарта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и маслото, накъсано на парченца. С пръсти първо смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете тесто. Оформете тестото на топка, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За сладкарския крем сипете млякото в тенджерка и го оставете почти да заври. добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. В купа разбийте жълтъка със захарта и брашното до хомогенност. Добавете малко от врялото мляко към сместа, като бъркате енергично. След това пресипете сместа към останалото мляко в тенджерката. Разбърквайте крема непрекъснато докато се сгъсти, около 4-5 минути. Пресипете крема върху плосък метален поднос и го разстелете. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине.
3. За пълнежа отделете белтъците на 2 яйца в голяма купа. Разбийте белтъците със захарта с помощта на миксер, до образуването на меки върхове.
4. В купа смесете двата жълтъка и цялото яйце със сладкарския крем, като предварително го разбъркате. Добавете брашното и разбъркайте до хомогенност. Добавете и прясното мляко. Добавете малко от разбитите белтъци и разбъркайте внимателно. След това добавете останалите белтъци, разбъркайте.
5. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намажете с масло дъното и стените на плитка форма /диаметър 24 см./ с подвижно дъно и къдрави стени. Поставете тестото във формата и го напаснете добре. Излишното тесто по края загънете навътре така, че да се получат по дебели стени. Надупчете тестото с вилица. Изсипете пълнежа върху тестото. Печете флана в предварително загрята фурна на 170 градуса 55 минути. След това го оставете да изстине напълно.
6. Разбийте сметаната със захарта до плътност, с помощта на миксер. Охладете я.
7. Запечете филираните бадеми в тавичка за 12 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
8. Разстелете битата сметана върху флана с помощта на палетен нож. Поръсете със запечени филирани бадеми. Поръсете с пудра захар.

Продукти

  • За тестото:1 шушулка ванилия 1 лимон настъргана кора 200 г брашно 1 яйце 1 жълтък 125 г масло 100 г пудра захарЗа сладкарския крем:0.5 шушулка ванилия 125 мл прясно мляко 1 с.л. захар 1 жълтък 0.5 с.л. брашноЗа пълнежа:3 яйца 75 г захар 75 г брашно 500 мл прясно млякоДопълнително:200 г филирани бадеми 4 с.л. захар 500 мл течна сметана пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички