7 супер бързи десерта

Петък 12 ноември

Снимка: iStock
7 супер бързи десерта

 

Предлагаме ви 7 предложения за бързи и лесни десерти, идеални за моментите, в които ви се хапва нещо сладко.

 

Карамелизирани банани

 

 

Ако готвите само за себе си и искате да се поглезите със специален десерт, това е подходящата рецепта. Флабмирайте карамелизираните банани с вкус на масло, канела и ром и ги поднесете с топка ванилов сладолед.

 

Продукти за 1 порция:

1 узрял, но твърд банан

2 с.л. кафява захар

1 с.л. масло

¼ ч.л. смляна канела

15 мл бананов ликьор

15 мл ром

1 топка ванилов сладолед

 

Начин на приготвяне:

1.Обелете банана и го разрежете по дължина.

2. Разтопете маслото и кафявата захар в тиган на умерен огън.

3. Добавете банана и сотирайте докато омекне.

4. Поръсете с канела, добавете ликьора и рома. След като алкохолът се затопли леко, облейте бананите със соса.

5. Фламбирайте бананите. Изчакайте пламъка да изгасне.

6. Сервирайте карамелизираните банани веднага, гарнирани с топка сладолед.

 

Шоколадов лава кейк

 

 

Шоколадовият лава кейк е лесен и елегантен десерт за двама. Ще са ви необходими само 15 минути, за да приготвите тези миниатюрни кексчета. Течният им шоколадов център, който ще се разтече след като отделите първата хапка с помощта на виличка, ще се превърне в идеален завършек на една романтична вечеря.

 

Продукти:

спрей с олио

4 с.л. безсолно масло

1/3 ч.ч. шоколадов чипс (50% какао)

1 голямо яйце

2 с.л. захар

щипка сол

1 с.л. брашно

За гарниране:

2 топки ванилов сладолед

пресни малини

листа прясна мента

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 230 градуса. Поставете хартиени кошнички в 2 керамични форми за мъфини и напръскайте с олио.

2. В купа, подходяща за микровълнова фурна, смесете маслото и шоколадовия чипс. Поставете в микровълновата за 45 секунди, на най-силната степен. След като извадите сместа, разбъркайте енергично, докато шоколадът напълно се стопи. (Върнете сместа в микровълновата за още няколко секунди, ако не се е разтопил напълно.)

3. В друга купа сипете яйцето със захарта и щипка сол. Разбийте енергично докато захарта се разтвори.

4. Добавете сместа с яйцето в шоколадовата смес и разбъркайте до хомогенност. Добавете брашното и разбъркайте отново.

5. Разпределете сместа във формичките. Те трябва да са напълнени до самия ръб. Печете в загрятата фурна 10 минути, докато сместа се втвърди по краищата, а вътрешността остане мека.

6. Поставете изпечените кексчета да изстинат върху решетка за 10 минути. След това внимателно ги извадете от формичките, бавно отделете хартиените кошнички и ги прехвърлете в десертни чинии. Сервирайте кексчетата топли с топка ванилов сладолед и гарнирайте с пресни малини и листенца мента.

 

Лимонови маслени сладки

 

 

Тези сладки са бързо лакомство, подходящо за следобедния чай или скромно парти. Свежият лимонов вкус на сладките се комбинират идеално със сладостта на обилната поръска от пудра захар.

 

Продукти за 24 бр.:

1 ¾ ч.ч. брашно

¼ ч.л. сода бикарбонат

¼ ч.л. кремотартар (винена киселина)

½ ч.л. сол

½ ч.ч. меко, безсолно масло

2/3 ч.ч. захар

2 ч.л. фино настъргана лимонова кора

1 голямо яйце

3 с.л. прясно изтискан лимонов сок

½ ч.ч. нарязани на ситно орехи

¼ ч.ч. пудра захар

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете тава за печене на сладки с лист хартия за печене.

2. В купа смесете брашното, содата, винената киселина и солта. Разбъркайте добре.

3. В друга, по-голяма купа, разбийте маслото и захарта с помощта на миксер, до образуването на лека и пухкава смес, за около 4-5 минути.

4. Към маслената смес добавете яйцето и лимоновата кора и разбъркайте. След това добавете и лимоновия сок, разбъркайте.

5. Малко по малко добавете брашното към сместа и разбъркайте до хомогенност. Добавете нарязаните орехи.

6. С набрашнени ръце оформете малки топчици от сместа и ги подредете в тавата, като оставяте разстояние от 3-4 см помежду им. Печете 12-16 минути, до светлозлатист цвят по краищата.

7. Подредете изпечените сладки върху решетка и ги оставете да изстинат. След това ги поръсете с пудра захар, като използвате цедка или сито.

 

Канелено кексче в чаша

 

 

Канелените сладки са класически коледни сладки. Комбинацията от захар и канела ни кара да си представяме снежни пейзажи и запален огън. Като си направим канелено кексче в чаша можем да се насладим на този любим вкус по всяко време на годината.

 

Продукти за 1 порция:

½ ч.ч. брашно

3 с.л. захар

½ ч.л. бакпулвер

¼ ч.л. смляна канела

1/3 ч.ч. пълномаслено прясно мляко

3 с.л. масло

½ ч.л. ванилов екстракт

За топинга:

1 ч.л. смляна канела

1 с.л. захар

 

Начин на приготвяне:

1. За сместа за кексчето, в малка купа смесете брашното, захарта, бакпулвера и канелата и разбъркайте.

2. Разтопете маслото. След като поизстине, го пресипете в голяма купа и добавете прясното мляко и ваниловия екстракт към него и разбъркайте.

3. Добавете сухите съставки към мокрите и разбъркайте до хомогенност.

4. В купичка смесете захарта и канелата за поръската.

5. Изсипете половината смес за кексчето в керамична чаша за чай и поръсете с половината смес от канела и захар. След това изсипете останалата смес и поръсете с останалия топинг.

6. Поставете кексчето в микровълнова фурна за 1 минута и 30 секунди или докато повърхността на кексчето е все още лепкава, но отвътре то е напълно изпечено. Ако е необходимо, гответе още 30 секунди.

 

Тигров фъдж

 

 

Мек и кремообразен, с малки топчета фъстъчено масло и шоколад, този десерт е истинско лакомство за малки и големи. Трудно е да се повярва, че той се приготвя само от три съставки и само за 10 минути (но трябва да се охлади за 2 часа). Привлечете децата в приготвянето му, защото е наистина лесно.

 

Продукти за 64 парчета:

1 ¼ ч.ч. бял шоколадов чипс

1 ¼ ч.ч. шоколадов чипс (50% какао)

1 1/3 ч.ч. едросмляно фъстъчено масло

 

Начин на приготвяне:

1. Постелете лист алуминиево фолио в квадратна тава (20 х 20 см). Напръскайте фолиото със спрей с олио.

2. В купа, подходяща за употреба в микровълнова фурна, смесете белия шоколадов чипс и 1 ч.ч. фъстъчено масло. Поставете я в микровълновата и разтопете сместа, като разбърквате след всяка минута.

3. В друга купа, подходяща за употреба в микровълнова фурна, смесете черния шоколадов чипс и 1/3 ч.ч. фъстъчено масло. Поставете я в микровълновата и разтопете сместа, като разбърквате след всяка минута.

4. Като загребвате с помощта на голяма лъжица или лъжица за сладолед сипете от двете смеси – бялата и тъмната, като ги редувате. Целта е двете смеси да се редуват и да са на един слой, а не една върху друга.

5. С помощта на острието на нож и вълнообразни движения разбъркайте двата вида смеси. Не прекалявайте с разбъркването, защото ще се получи светлокафява смес, вместо смес от бял и тъмен шоколадов цвят. Поставете формата в хладилник за 2 часа.

6. Щом сладкишът се естегнал напълно, извадете го от формата и го нарежете на малки квадратчета (2.50 х 2.50 см).

 

Най-бързият чийзкейк

 

 

За тази рецепта използвайте пълномаслени млечни продукти, за да получите по-богат, кремообразен и пухкав чийзкейк. Десертът се приготвя за 15 минути, но трябва да се охлади за 1 час преди да бъде сервиран. За топинг на чийзкейка може да използвате любимите си плодове от компот или поръсете с разтопен шоколад.

 

Продукти за 8 порции:

За основата:

2 ч.ч. смлени пълнозърнести бисквити Дижестив или обикновени

½ ч.ч. разтопено безсолно масло

1/3 ч.ч. захар

За пълнежа:

320 г пълномаслено крем-сирене

400 г подсладено кондензирано мляко

 

Начин на приготвяне:

1. За основата в голяма купа сипете смлените бисквити, захарта и разтопеното масло. Разбъркайте много добре и изсипете сместа във форма за пай или форма с пружина (диаметър 23 см). Притиснете много добре по дъното и оформете малък ръб по стените. Поставете в хладилник докато се стегне.

2. За пълнежа разбийте крем-сиренето докато стане гладко и пухкаво.

3. На тънка струйка добавете половината кондензирано мляко към крем-сиренето, като разбърквате постоянно. Без да спирате да разбърквате, добавете лимоновия сок, а след това и останалото кондензирано мляко. Сместа трябва да стане кадифено гладка.

4. Изсипете пълнежа върху основата и поставете чийзкейка в хладилник за 1 час преди да сервирате.

 

Пържени ябълки с канела

 

 

Тези пържени ябълки в южняшки стил са чудесен начин да се насладим на пресни сезонни плодове. Залейте с тях няколко топки сладолед или ги сервирайте с бита сметана като десерт за всеки ден. Също така много си отиват с пържени филийки или палачинки за закуска.

 

Продукти за 6-8 порции:

8 средноголеми твърди ябълки – зелени или червени

¼ ч.ч. масло

½ ч.ч. кафява захар

½ ч.л. канела

щипка прясно смляно индийско орехче

2-3 с.л. вода

 

Начин на приготвяне:

1. Обелете ябълките, ако желаете. Разрежете ги на четвъртини и отстранете твърдата част със семките. Нарежете ги на тънки резени.

2. Разтопете маслото в плитка тенджера с двойно дъно или тиган, на умерен огън. Щом маслото се разтопи и започне да излиза пяна, добавете резените ябълки, захарта, канелата, индийското орехче и 2 с.л. вода. Гответе 15-20 минути, като разбърквате от време на време и ли докато ябълките омекнат, а сместа от захар и масло се е превърнала в сироп. Ако е необходимо, добавете още 1 с.л. вода.

3. Сервирайте пържените ябълки върху палачинки, сладолед или самостоятелно, гарнирани с бита сметана.

 

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/