7 супер бързи десерта

Петък 12 ноември

Снимка: iStock
7 супер бързи десерта

 

Предлагаме ви 7 предложения за бързи и лесни десерти, идеални за моментите, в които ви се хапва нещо сладко.

 

Карамелизирани банани

 

 

Ако готвите само за себе си и искате да се поглезите със специален десерт, това е подходящата рецепта. Флабмирайте карамелизираните банани с вкус на масло, канела и ром и ги поднесете с топка ванилов сладолед.

 

Продукти за 1 порция:

1 узрял, но твърд банан

2 с.л. кафява захар

1 с.л. масло

¼ ч.л. смляна канела

15 мл бананов ликьор

15 мл ром

1 топка ванилов сладолед

 

Начин на приготвяне:

1.Обелете банана и го разрежете по дължина.

2. Разтопете маслото и кафявата захар в тиган на умерен огън.

3. Добавете банана и сотирайте докато омекне.

4. Поръсете с канела, добавете ликьора и рома. След като алкохолът се затопли леко, облейте бананите със соса.

5. Фламбирайте бананите. Изчакайте пламъка да изгасне.

6. Сервирайте карамелизираните банани веднага, гарнирани с топка сладолед.

 

Шоколадов лава кейк

 

 

Шоколадовият лава кейк е лесен и елегантен десерт за двама. Ще са ви необходими само 15 минути, за да приготвите тези миниатюрни кексчета. Течният им шоколадов център, който ще се разтече след като отделите първата хапка с помощта на виличка, ще се превърне в идеален завършек на една романтична вечеря.

 

Продукти:

спрей с олио

4 с.л. безсолно масло

1/3 ч.ч. шоколадов чипс (50% какао)

1 голямо яйце

2 с.л. захар

щипка сол

1 с.л. брашно

За гарниране:

2 топки ванилов сладолед

пресни малини

листа прясна мента

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 230 градуса. Поставете хартиени кошнички в 2 керамични форми за мъфини и напръскайте с олио.

2. В купа, подходяща за микровълнова фурна, смесете маслото и шоколадовия чипс. Поставете в микровълновата за 45 секунди, на най-силната степен. След като извадите сместа, разбъркайте енергично, докато шоколадът напълно се стопи. (Върнете сместа в микровълновата за още няколко секунди, ако не се е разтопил напълно.)

3. В друга купа сипете яйцето със захарта и щипка сол. Разбийте енергично докато захарта се разтвори.

4. Добавете сместа с яйцето в шоколадовата смес и разбъркайте до хомогенност. Добавете брашното и разбъркайте отново.

5. Разпределете сместа във формичките. Те трябва да са напълнени до самия ръб. Печете в загрятата фурна 10 минути, докато сместа се втвърди по краищата, а вътрешността остане мека.

6. Поставете изпечените кексчета да изстинат върху решетка за 10 минути. След това внимателно ги извадете от формичките, бавно отделете хартиените кошнички и ги прехвърлете в десертни чинии. Сервирайте кексчетата топли с топка ванилов сладолед и гарнирайте с пресни малини и листенца мента.

 

Лимонови маслени сладки

 

 

Тези сладки са бързо лакомство, подходящо за следобедния чай или скромно парти. Свежият лимонов вкус на сладките се комбинират идеално със сладостта на обилната поръска от пудра захар.

 

Продукти за 24 бр.:

1 ¾ ч.ч. брашно

¼ ч.л. сода бикарбонат

¼ ч.л. кремотартар (винена киселина)

½ ч.л. сол

½ ч.ч. меко, безсолно масло

2/3 ч.ч. захар

2 ч.л. фино настъргана лимонова кора

1 голямо яйце

3 с.л. прясно изтискан лимонов сок

½ ч.ч. нарязани на ситно орехи

¼ ч.ч. пудра захар

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете тава за печене на сладки с лист хартия за печене.

2. В купа смесете брашното, содата, винената киселина и солта. Разбъркайте добре.

3. В друга, по-голяма купа, разбийте маслото и захарта с помощта на миксер, до образуването на лека и пухкава смес, за около 4-5 минути.

4. Към маслената смес добавете яйцето и лимоновата кора и разбъркайте. След това добавете и лимоновия сок, разбъркайте.

5. Малко по малко добавете брашното към сместа и разбъркайте до хомогенност. Добавете нарязаните орехи.

6. С набрашнени ръце оформете малки топчици от сместа и ги подредете в тавата, като оставяте разстояние от 3-4 см помежду им. Печете 12-16 минути, до светлозлатист цвят по краищата.

7. Подредете изпечените сладки върху решетка и ги оставете да изстинат. След това ги поръсете с пудра захар, като използвате цедка или сито.

 

Канелено кексче в чаша