Опушено патешко с кейл

02:46

Описание

Шейн Делия пътува от Мароко до Испания, следвайки маршрута, по който са преминали мюсюлманските нашественици. Именно тук древните азиатски пътища на подправките са се съчетали с открития от Новия свят, което е довело до раждането на съвременната кухня.

Клипове

Епизоди

  • 1

    Изгубен във Фес

    +

    Чудили ли сте се как шеф-готвачите създават нови ястия? Последвайте шеф-готвача Шейн Делия в съвсем новото му "пикантно пътуване" в древния град Фес, където той търси нови идеи, които да приложи в експерименталната си кухня. #spicejourney

  • 2

    Пустинен оазис

    +

    Векове наред кервани са прекосявали пустинята Сахара на път за Мароко, пренасяли са екзотични подправки и стоки. Шейн Делия прекарва една вечер под звездите в пустинята, за да научи за техниките на готварството на берберите. #spicejourney

  • 3

    Планини с храна

    +

    Върховете и долините на Високите Атласки планини предоставят богати възможности на Шейн Делия, който продължава пътешествието си през Мароко. В планинско село го научават на традиционен начин за приготвяне и готвене на кускус. #spicejourney

  • 4

    Маракеш

    +

    Шейн Делия пристига в прашния, но екзотичен град Маракеш с цел да разкрие вкусовете и техниките, скрити в лабиринта от улички на оживено тържище. С новите знания той отива в експерименталната си кухня в Мелбърн, където създава нови ястия.

  • 5

    Африканското крайбрежие

    +

    Ветровитото Атлантическо крайбрежие на Мароко е най-големият район за риболов на сардина. Шейн Делия силно желае да опита местната риба кефта, заедно с типичната мароканска шармула.

  • 6

    Мароканците надделяват

    +

    Арабите нахлуват в днешните Испания и Португалия през 711 г. Шейн пристига в Андалусия, където открива кухня с дълбоки корени в ислямското кулинарно изкуство.

  • 7

    Испанското крайбрежие

    +

    Шерито си е спечелило лоша слава на евтина напитка за по-възрастни дами, но в испанския"триъгълник на шерито" Шейн открива сложните и нюансирани вкусове на този аперитив, който е прекрасно допълнение към андалуската кухня и култура. #spicejourney

  • 8

    Домът на тапас

    +

    Най-висококачественият хамон иберико е смятан за най-вкусната шунка на света. Шейн Делия пътува до планинска свинеферма, за да види уникалната среда, необходима за производството на шунка с такова качество. #spicejourney

  • 9

    Грдът, който промени света

    +

    С идването на маврите испанската кухня завинаги се променя, навлизат нови техники на готвене и нови вкусове. Това се вижда най-добре в Кордоба, където Шейн се потапя в сътворяването на една от най-вкусните испански студени супи - салморехо.

  • 10

    Произведено в Испания

    +

    "Пикантното пътуване на Шейн Делия" е към края си. Той изминава пътя от Гранада до Малага на испанското Средиземноморско крайбрежие и в последния епизод Шейн научава нови рецепти от най-опитните, но скромни готвачи в Андалусия. #spicejourney

Рецепти