Предаване: Пикантното пътуване на Шейн Делия - МавританияГледайте в: Петък 17 септември от 20:00 | Петък 17 септември от 20:30

Начин на приготвяне:

1. Измийте и подсушете месото. Направете 3-сантиметрови прорези в кожата на месото.

2. За пикантната паста поставете всички продукти в кухненски робот или блендер и смелете до образуването на паста.

3. Втрийте пастата много добре в месото. Поставете месото в голяма тенджера с огнеупорни дръжки и капак и го залейте с вода. Поставете капака и гответе в предварително загрята фурна на 160 градуса 4-5 часа, докато месото започне да се разпада.

4. Извадете месото в тава. Прецедете течността през фина цедка в тиган и го оставете да къкри в продължение на 30-40 минути, докато се редуцира.

5. За пълнежа в купа накъсайте изстиналото месо и добавете граха, редуцирания сос, сушената мента и запечените бадеми. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре. Поставете сместа в хладилник докато се охлади.

6. За тестото сипете брашното и солта в голяма купа и разбъркайте. Включете миксер с приставка за тесто и в движение добавете малко по малко леденостудената вода. Месете 6-8 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Може да омесите тестото и на ръка. Поставете го в чиста купа, покрийте с кухненска кърпа и оставете настрани за 30 минути.

7. Извадете тестото и с ръце го разтеглете по дължина върху набрашнен плот. След това с помощта на точилка го разточете съвсем тънко. Намажете тестото с мекото масло и го навийте на сравнително стегнато руло откъм късата страна. Прехвърлете го в тавичка и го поставете в хладилник за 30 минути. Извадете тестото с енергично движение и както е на руло го разтеглете с двете ръце, трябва да достигне дължина от 1.50 - 1.60 м. Намажете го леко с масло и го нарежете на парчета с дължина 4 см.

8. От всяко парче тесто с пръсти оформете купичка. Поставете пълнеж в нея, след това я разтеглете като лодчица, отгоре може да се показва пълнежа. Подредете пастициите в леко намазнена тава и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 12-15 минути.

9. За майонезата смесете всички съставки и разбъркайте много добре.

10. Поднесете топли пастиции с грах и свинско с гарнитура от майонеза.

Продукти

  • 1 кг свинска плешка без кост
  • 150 г замразен грах
  • 1/4 ч.ч. сушена мента
  • 100 г запечени филирани бадеми

 

За пикантната паста:

  • 10 скилидки чесън
  • 3 звездички анасон
  • 2 пръчки канела
  • 1 ч.ч. соев сос
  • 1/4 ч.ч. рибен сос
  • 1/4 ч.ч. кафява захар
  • 2 с.л. бахарат (смес от 7 ливански подправки)
  • 1 с.л. нарязан карамфил

За тестото:

  • 1 кг брашно
  • 2 ч.л. сол
  • 3 ч.ч. студена вода
  • 100 г безсолно масло

 

За майонезата:

  • 150 г майонеза
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 2 ч.л. мед

 

Свързани рецепти