Предаване: Пикантното пътуване на Шейн Делия - МавританияГледайте в: Понеделник, 16 август от 20:00 | Понеделник, 16 август от 20:30

Начин на приготвяне:

1. Приготвянето на тази рецепта започва 2 дни по-рано, за да можете да направите пастата от сушени домати. Разрежтее на четвъртинки доматите и ги подредете в силиконова тавичка на дехидратор. Поръсете ги със сол, черен пипер и кафява захар. Поставете в дехидратора за 48 часа на 60 градуса. Изсушените домати пасирайте в блендер. Прехвърлете пастата в буркан и съхранявайте в хладилник, докато ви потрябва в рецептата. Останалата ви паста от сушени домати съхранявайте в буркан, покрита с един пръст зехтин, в хладилник, до 1 месец.

2. Нарежете заека на парчета и ги поръсете със сол и черен пипер. Загрейте тенджера с двойно дъно и сипете зехтина. Запечатайте месото до кафеникав цвят. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън и запържете за 2-3 минути, като разбърквате. Добавете дафиновите листа и всички останали подправки. Гответе 1-2 минути, докато те освободят аромата си. Сипете виното и деглазирайте съда, като разбъркате, обирайки всичко от дъното му. Добавете пастата от сушени домати и кафувата захар. След като заври, гответе яхнията на слаб огън в продължение на 2-2 1/2 часа, докато месото започне да се отделя от костта.

3. За гремолатата начупете багетата в кухненски робот и я смелете едро. Загрейте тиган със зехтин и масло и запържете трохите в него, за 2-3 минути,д о златисто. Добавете нарязаните на едро бадеми и запържете още 1-2 минути. След това добавете стафидите и настърганата лимонова кора. Разбъркайте. Дръпнете от котлона и овкусете със сол и черен пипер.

4. Сервирайте заешка яхния в дълбока чиния. Поръсете с гремолата и листа магданоз.

Продукти

  • 1 кг заек
  • сол и черен пипер
  • 50 мл зехтин
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 7 пресни дафинови листа
  • 5 шушулки кардамон
  • 2 звездички анасон
  • 2 пръчки канела
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. смляна канела
  • 1/2 ч.л. смлян сечуански пипер
  • 1/4 ч.л. смлян карамфил
  • 1/2 ч.л. смлян кориандър
  • щипка шафран
  • 1 ч.л. сол
  • 750 мл червено вино
  • 1/4 ч.ч. паста от сушени домати
  • 55 г кафява захар
  • листа магданоз

 

За пастата от сушени домати:

  • 1 кг домати Биволско сърце
  • щипка сол
  • щипка смлян черен пипер
  • 1 с.л. кафява захар

 

За гремолатата:

  • 1/2 малка багета
  • 2 ч.л. зехтин
  • 40 г безсолно масло
  • 60 г бланширани бадеми
  • 80 г златни стафиди
  • 1-2 лимона, настъргана кора

 

Свързани рецепти