Заешка яхния
Рецепта от: Шейн Делия
1. Приготвянето на тази рецепта започва 2 дни по-рано, за да можете да направите пастата от сушени домати. Разрежтее на четвъртинки доматите и ги подредете в силиконова тавичка на дехидратор. Поръсете ги със сол, черен пипер и кафява захар. Поставете в дехидратора за 48 часа на 60 градуса. Изсушените домати пасирайте в блендер. Прехвърлете пастата в буркан и съхранявайте в хладилник, докато ви потрябва в рецептата. Останалата ви паста от сушени домати съхранявайте в буркан, покрита с един пръст зехтин, в хладилник, до 1 месец.
2. Нарежете заека на парчета и ги поръсете със сол и черен пипер. Загрейте тенджера с двойно дъно и сипете зехтина. Запечатайте месото до кафеникав цвят. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън и запържете за 2-3 минути, като разбърквате. Добавете дафиновите листа и всички останали подправки. Гответе 1-2 минути, докато те освободят аромата си. Сипете виното и деглазирайте съда, като разбъркате, обирайки всичко от дъното му. Добавете пастата от сушени домати и кафувата захар. След като заври, гответе яхнията на слаб огън в продължение на 2-2 1/2 часа, докато месото започне да се отделя от костта.
3. За гремолатата начупете багетата в кухненски робот и я смелете едро. Загрейте тиган със зехтин и масло и запържете трохите в него, за 2-3 минути,д о златисто. Добавете нарязаните на едро бадеми и запържете още 1-2 минути. След това добавете стафидите и настърганата лимонова кора. Разбъркайте. Дръпнете от котлона и овкусете със сол и черен пипер.
4. Сервирайте заешка яхния в дълбока чиния. Поръсете с гремолата и листа магданоз.
Продукти
- 1 кг заек
- сол и черен пипер
- 50 мл зехтин
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 7 пресни дафинови листа
- 5 шушулки кардамон
- 2 звездички анасон
- 2 пръчки канела
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. смляна канела
- 1/2 ч.л. смлян сечуански пипер
- 1/4 ч.л. смлян карамфил
- 1/2 ч.л. смлян кориандър
- щипка шафран
- 1 ч.л. сол
- 750 мл червено вино
- 1/4 ч.ч. паста от сушени домати
- 55 г кафява захар
- листа магданоз
- За пастата от сушени домати:
- 1 кг домати Биволско сърце
- щипка сол
- щипка смлян черен пипер
- 1 с.л. кафява захар
- За гремолатата:
- 1/2 малка багета
- 2 ч.л. зехтин
- 40 г безсолно масло
- 60 г бланширани бадеми
- 80 г златни стафиди
- 1-2 лимона, настъргана кора
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол