Печен агнешки бут, хляб със семена и кисело мляко със сушени плодове
Рецепта от: Шейн Делия
1. За маринатата за агнешки бут счукайте в хаванче обелените скилидки чесън, филенцата аншо, сместа от ливански подправки и щипка сол. Добавете и 3-4 с.л. зехтин.
2. Намажете много добре месото с маринатата и го оставете да се маринова 24 часа в хладилник. След това го печете 13 часа в предварително загрята на 100 градуса фурна.
3. За киселото мляко накиснете в студена вода плодчетата годжи бери и инка, както и сушените червени боровинки, за 3 часа.
4. За хляба сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Разбъркайте и оформете кладенче в него. В кладенчето сипете сухата мая, захарта и малко зехтин. Постепенно започнете да добавяте водата, като размесвате продуктите с пръсти. Щом се оформи тесто, месете върху набрашнен плот в продължение на 10 минути, докато стане гладко и еластично. Оформета на топка и поставете в поръсена с брашно голяма купа. Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло да втаса, за около 1-1 1/2 ч.
5. Разделете тестото на 10 топки. С помощта на точилка разточете всяка топка върху набрашнен плот, с диаметър 12 см. Подредете плоските хлебчета в предварително намаслена тава и ги оставете да починат 20-25 минути. След това оформете малки вдлъбнатини в тестото. В хаванче счукайте на едро семената кориандър, кимион и черен кимион. Поръсете хлебчетата със счукани подправки. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 13-15 минути.
6. За киселото мляко сипете лабне или цедено кисело мляко в чиния и го разстелете с дебелина 5-10 см. С лъжица оформете вдлъбнатина отгоре. в Купа смесете отцедените накиснати сушени плодове, нарязаните на ситно кайсия, фурми и цитрусови корички, зърната нар, както и запечените семки, кедрови ядки и шам-фъстък. Разбъркайте и разпределете сместа върху лабнето.
7. Сервирайте месо от печен агнешки бут с хляб със семена и кисело мляко със сушени плодове.
Продукти
- 130 г чесън
- щипка сол
- 30 г филенца аншоа
- 2 с.л. смес от 7 ливански подправки
- зехтин екстра върджин
- 1.200 кг агнешки бут/плешка
- За хляба:
- 450 г брашно
- 7 г суха мая
- 1 1/2 ч.л. захар
- 65 мл зехтин
- 1 1/2 ч.л. сол
- 275 мл хладка вода
- 2 ч.л. семена кориандър
- 2 ч.л. семена кимион
- 1 ч.л. семена черен кимион
- За киселото мляко:
- 30 г годжи бери
- 30 г сушени червени боровинки
- 25 г зърна инка
- 30 г запечени кедрови ядки
- 25 г запечени тиквени семки
- 25 г запечени слънчогледови семки
- 25 г зърна нар
- 20 г захаросани портокалови и лимонови корички
- 20 г ядки шам-фъстък
- 1 кайсия
- 2 фурми
- 500 г лабне
- зехтин
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне