Либийски кускус с морски дарове
Рецепта от: Шейн Делия
1. Измийте цял октопод под течаща вода и го сложете в голяма тенджера заедно с останалите продукти. Щом водата заври, открехнете капака и намалете температурата на най-ниската. Варете 1-1 1/2 ч., до омекване. Извадете октопода и щом изстине, обелете го и отстранете сивата кожа. След това охладете октопода в хладилник. Нарежете пипалата (без да премахвате смукалата) на парчета от по 5 см.
2. Поставете раците във фризер за 20 минути, за да ги евтаназирате. Сипете 5 литра вода в тенджера и я подсолете. Пуснете нарязания на едро лук, дафиновите листа и стръковете мащерка и оставете да заври. Поставете раците във врящата вода и захлупете тенджерата. Гответе 4-6 минути, в зависимост от размера на раците. Извадете раците от водата и ги поставете веднага в купа с леденостудена вода. След това отделете главите от тялото на раците, като ги извиете в противоположни посоки. С помощта на кухненски ножици разрежете на две опашките на раците по дължина и отстранете черупката им. Извадете месото, като отстраните кръвоносните съдове. Запазете главите и черупките на раците за овкусеното масло.
3. За овкусеното масло загрейте голям тиган на умерен огън. Сложете 100 г гхи в него заедно с черупките на раците и разбъркайте в продължение на 3-4 минути. Добавете нарязаните на ситно лук, селъри, резене и чесън. Гответе 4-5 минути, докато зеленчуците омекнат, но без да придобиват цвят. Добавете доматеното пюре и го запържете за 1 минута, като разбърквате. След това добавете подправките и запържете за още 1 минута. Налейте арак (вид анасонова алкохолна напитка) и изчакайте той да се изпари. Добавете останалото количество гхи. Овкусете със сол и черен пипер и намалете температурата до възможно най-ниската. Гответе в продължение минимум на 1 час. Прецедете овкусеното масло през марля в предварително стерилизиран буркан с херметическо затваряне. Можете да го съхранявате до 6 месеца в хладилник.
4. Обелете 2 глави лук и ги поставете цели в тенджера. Залейте ги със студена вода. Щом водата заври, намалете температурата и варете 15-20 минути, докато лукът омекне. Извадете главите лук от водата, като я запазите и ги оставете да изстинат. Нарежете лука на кубчета от по 1 см.
5. Сварете либийския кускус във врящата подсолена вода от лука, за около 10-15 минути. След това прецедете кускуса. Нарежете репичките и бейби ряпата на тънки кръгчета и ги дръжте в купа със студена вода.
6. Загрейте добре голям тиган и разтопете 1/2 ч.ч. овкусено масло. Добавете месото от раци и нарязаните пипала от октопод и гответе около 1/2 минута, като енергично разтръсквате тигана. Добавете сварения кускус, нарязания лук, прецедения нахут, канела и парче лимонова кора. Разбъркайте внимателно в продължение на 2 минути. Накрая добавете листата мента и овкусете със сол и черен пипер.
7. Пресипете кускуса с морски дарове в дълбока чиния за сервиране и украсете с нарязаните зеленчуци и микрорастенията.
Продукти
- 2 глави лук
- 2 с.л. сол
- 350 г либийски кускус
- 2 бр. репички
- 2 бр. бейби бяла ряпа
- 1/2 ч.ч. сварен нахут
- 1-2 ч.л. канела
- 1 лимон, кора
- 10 листа мента
- 20 бр. микрорастения (целина)
- зехтин
- сол и черен пипер
- За октопода:
- 1 кг октопод (пипала)
- 100 мл винен оцет
- 6 стръка мащерка
- 4 шушулки кардамон
- 3 звездички анасон
- 2 пръчки канела
- 2 пресни дафинови листа
- За раците:
- 4 бр. х 400 г живи речни раци от Западна Австралия
- 1 глава лук
- 3 дафинови листа
- 6 стръка мащерка
- За овкусеното масло:
- 750 г гхи
- главите и черупките на раците
- 1 глава лук
- 2 стръка селъри
- 1 глава резене
- 1 скилидка чесън
- 100 г доматено пюре
- 2 пръчки канела
- 8 шушулки кардамон
- 4 звездички анасон
- 6 стръка мащерка
- 2 ч.л. шафран
- 2 дафинови листа
- 250 мл арак
- сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол