1. Измийте цял октопод под течаща вода и го сложете в голяма тенджера заедно с останалите продукти. Щом водата заври, открехнете капака и намалете температурата на най-ниската. Варете 1-1 1/2 ч., до омекване. Извадете октопода и щом изстине, обелете го и отстранете сивата кожа. След това охладете октопода в хладилник. Нарежете пипалата (без да премахвате смукалата) на парчета от по 5 см.

2.  Поставете раците във фризер за 20 минути, за да ги евтаназирате. Сипете 5 литра вода в тенджера и я подсолете. Пуснете нарязания на едро лук, дафиновите листа и стръковете мащерка и оставете да заври. Поставете раците във врящата вода и захлупете тенджерата. Гответе 4-6 минути, в зависимост от размера на раците. Извадете раците от водата и ги поставете веднага в купа с леденостудена вода. След това отделете главите от тялото на раците, като ги извиете в противоположни посоки. С помощта на кухненски ножици разрежете на две опашките на раците по дължина и отстранете черупката им. Извадете месото, като отстраните кръвоносните съдове. Запазете главите и черупките на раците за овкусеното масло.

3. За овкусеното масло загрейте голям тиган на умерен огън. Сложете 100 г гхи в него заедно с черупките на раците и разбъркайте в продължение на 3-4 минути. Добавете нарязаните на ситно лук, селъри, резене и чесън. Гответе 4-5 минути, докато зеленчуците омекнат, но без да придобиват цвят. Добавете доматеното пюре и го запържете за 1 минута, като разбърквате. След това добавете подправките и запържете за още 1 минута. Налейте арак (вид анасонова алкохолна напитка) и изчакайте той да се изпари. Добавете останалото количество гхи. Овкусете със сол и черен пипер и намалете температурата до възможно най-ниската. Гответе в продължение минимум на 1 час. Прецедете овкусеното масло през марля в предварително стерилизиран буркан с херметическо затваряне. Можете да го съхранявате до 6 месеца в хладилник.

4. Обелете 2 глави лук и ги поставете цели в тенджера. Залейте ги със студена вода. Щом водата заври, намалете температурата и варете 15-20 минути, докато лукът омекне. Извадете главите лук от водата, като я запазите и ги оставете да изстинат. Нарежете лука на кубчета от по 1 см.

5. Сварете либийския кускус във врящата подсолена вода от лука, за около 10-15 минути. След това прецедете кускуса. Нарежете репичките и бейби ряпата на тънки кръгчета и ги дръжте в купа със студена вода.

6. Загрейте добре голям тиган и разтопете 1/2 ч.ч. овкусено масло. Добавете месото от раци и нарязаните пипала от октопод и гответе около 1/2 минута, като енергично разтръсквате тигана. Добавете сварения кускус, нарязания лук, прецедения нахут, канела и парче лимонова кора. Разбъркайте внимателно в продължение на 2 минути. Накрая добавете листата мента и овкусете със сол и черен пипер.

7. Пресипете кускуса с морски дарове в дълбока чиния за сервиране и украсете с нарязаните зеленчуци и микрорастенията.

 

 

Продукти

  • 2 глави лук
  • 2 с.л. сол
  • 350 г либийски кускус
  • 2 бр. репички
  • 2 бр. бейби бяла ряпа
  • 1/2 ч.ч. сварен нахут
  • 1-2 ч.л. канела
  • 1 лимон, кора
  • 10 листа мента
  • 20 бр. микрорастения (целина)
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • За октопода:
  • 1 кг октопод (пипала)
  • 100 мл винен оцет
  • 6 стръка мащерка
  • 4 шушулки кардамон
  • 3 звездички анасон
  • 2 пръчки канела
  • 2 пресни дафинови листа
  • За раците:
  • 4 бр. х 400 г живи речни раци от Западна Австралия
  • 1 глава лук
  • 3 дафинови листа
  • 6 стръка мащерка
  • За овкусеното масло:
  • 750 г гхи
  • главите и черупките на раците
  • 1 глава лук
  • 2 стръка селъри
  • 1 глава резене
  • 1 скилидка чесън
  • 100 г доматено пюре
  • 2 пръчки канела
  • 8 шушулки кардамон
  • 4 звездички анасон
  • 6 стръка мащерка
  • 2 ч.л. шафран
  • 2 дафинови листа
  • 250 мл арак
  • сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички