Сушене на плодове и зеленчуци

Вторник 29 септември

Снимка: iStock
Сушене на плодове и зеленчуци

 

Изсушаването е един от най-старите начини за съхранение на плодовете и зеленчуците, от който се възползват не само хората, но и някои животни. Това съвсем не е случайно, защото сушените плодове и зеленчуци съдържат необходимите за организма витамини и микроелементи. Този процес на обработка е един от най-полезните и екологично чисти методи за запазване на продуктите.

Сушените плодове са чудесен източник на витамини, минерали и фибри. Ако имате възможност, е много по-добре да ги приготвите в домашни условия вместо да купувате готови, тъй като последните в повечето случаи са обработени със серен диоксид и сулфити, за да бъдат предпазени от развитие на бактерии и да запазят цвета си свеж. Много често им се добавя захар или глюкозо-фруктозен сироп. Също така има и производители, които третират плодовете с глицерин, за да имат бляскав вид.

Всички видове плодове могат да се изсушат, но най-често се сушат ябълки, круши, сливи, грозде и смокини. От зеленчуците най-популярно е сушенето на чушки и гъби, както и на пресни подправки като копър и магданоз. В сушено състояние зеленчуците се срещат най-вече под формата на подправки.

За сушене трябва да се подберат напълно здрави плодове или зеленчуци. Плодовете и зеленчуците се сушат на слънце, както и с помощта на специални уреди. Много често двата начина се комбинират. Това дава възможност в продуктите да се съхранят повече хранителни вещества, да се запазят по-дълго време и да не се развалят.

За естествения процес на сушене се избират добре проветриви места под навес, за да се предпазят плодовете и зеленчуците от дъжд. Плодовете се измиват, почистват и подсушават. Изработват се рамки от дървени летви, върху които след това се опъва мрежа, която се заковава с помощта на гвоздеи.

На повечето плодове и зеленчуци са им нужни поне 10 дни на слънце, за да се изсушат. Важно е да се пазят от насекоми, като за целта може да се покрият с тензух.

След пълното изсушаване на продуктите, те се поставят за кратко в загрята фурна. Това се прави профилактично, за да се предотврати появата на бактерии.

 

Сушене във фурната

Измийте добре плодовете, махнете дръжките и костилките. Ако плодовете са със семки, предварително ги почистете. Плодовете с костилки, например черешите, не се чистят, а сливите могат да се изсушат с или без костилки. Ако има наранени части, изрежете ги. Разрежете плодовете наполовина или на тънки резени, за да изсъхнат равномерно. За да не се изгуби цвета на плодовете при сушенето, може да ги накиснете предварително за 15 минути във вода на стайна температура, в която сте изцедили лимонов сок.

Поставете хартия за печене в подходяща тавичка. Наредете плодовете и ги сложете във фурната като я настроите на 40 – 50 градуса. Времето за сушене на всеки плод е различно, а и зависи от плътността на нарязаните парчета. Например тънки резенчета ябълки (около 3мм) ще се изсушат за 5 - 6 часа, докато такива с дебелина 1 см – за 10 - 11 часа.

Градусите и времето са ориентировъчни, затова е добре плодовете да се наблюдават, да се вадят от време на време и да се обръщат, за да се изсушат равномерно и да не прегорят.

 

Сушене в дехидрататор