Сушене на плодове и зеленчуци

Вторник 29 септември

Снимка: iStock
Сушене на плодове и зеленчуци

 

Изсушаването е един от най-старите начини за съхранение на плодовете и зеленчуците, от който се възползват не само хората, но и някои животни. Това съвсем не е случайно, защото сушените плодове и зеленчуци съдържат необходимите за организма витамини и микроелементи. Този процес на обработка е един от най-полезните и екологично чисти методи за запазване на продуктите.

Сушените плодове са чудесен източник на витамини, минерали и фибри. Ако имате възможност, е много по-добре да ги приготвите в домашни условия вместо да купувате готови, тъй като последните в повечето случаи са обработени със серен диоксид и сулфити, за да бъдат предпазени от развитие на бактерии и да запазят цвета си свеж. Много често им се добавя захар или глюкозо-фруктозен сироп. Също така има и производители, които третират плодовете с глицерин, за да имат бляскав вид.

Всички видове плодове могат да се изсушат, но най-често се сушат ябълки, круши, сливи, грозде и смокини. От зеленчуците най-популярно е сушенето на чушки и гъби, както и на пресни подправки като копър и магданоз. В сушено състояние зеленчуците се срещат най-вече под формата на подправки.

За сушене трябва да се подберат напълно здрави плодове или зеленчуци. Плодовете и зеленчуците се сушат на слънце, както и с помощта на специални уреди. Много често двата начина се комбинират. Това дава възможност в продуктите да се съхранят повече хранителни вещества, да се запазят по-дълго време и да не се развалят.

За естествения процес на сушене се избират добре проветриви места под навес, за да се предпазят плодовете и зеленчуците от дъжд. Плодовете се измиват, почистват и подсушават. Изработват се рамки от дървени летви, върху които след това се опъва мрежа, която се заковава с помощта на гвоздеи.

На повечето плодове и зеленчуци са им нужни поне 10 дни на слънце, за да се изсушат. Важно е да се пазят от насекоми, като за целта може да се покрият с тензух.

След пълното изсушаване на продуктите, те се поставят за кратко в загрята фурна. Това се прави профилактично, за да се предотврати появата на бактерии.

 

Сушене във фурната

Измийте добре плодовете, махнете дръжките и костилките. Ако плодовете са със семки, предварително ги почистете. Плодовете с костилки, например черешите, не се чистят, а сливите могат да се изсушат с или без костилки. Ако има наранени части, изрежете ги. Разрежете плодовете наполовина или на тънки резени, за да изсъхнат равномерно. За да не се изгуби цвета на плодовете при сушенето, може да ги накиснете предварително за 15 минути във вода на стайна температура, в която сте изцедили лимонов сок.

Поставете хартия за печене в подходяща тавичка. Наредете плодовете и ги сложете във фурната като я настроите на 40 – 50 градуса. Времето за сушене на всеки плод е различно, а и зависи от плътността на нарязаните парчета. Например тънки резенчета ябълки (около 3мм) ще се изсушат за 5 - 6 часа, докато такива с дебелина 1 см – за 10 - 11 часа.

Градусите и времето са ориентировъчни, затова е добре плодовете да се наблюдават, да се вадят от време на време и да се обръщат, за да се изсушат равномерно и да не прегорят.

 

Сушене в дехидрататор

Най-съвременният и удобен метод за сушене на плодове и зеленчуци е като се използва специален уред за целта. В него продуктите се изсушават равномерно, без нужда от обръщане и пренареждане и без риск от прегаряне. Времето за изсушаване варира и зависи от много фактори като видът и дебелината на съответния плод, видът на дехидрататора, количеството плодове.

Приблизително време, необходимо за изсушаване на различни плодове и зеленчуци:

Пресни зеленчуци – 8 - 14 часа

Гъби и лук, нарязани на тънки филийки – 8 - 10 часа

Картофи, нарязани на тънки филийки – 12 - 15 часа

Много тънко нарязани плодове – 8 - 10 часа

Грозде -  15 - 19 часа

Боровинки – 17 - 20 часа

Нарязани праскови, нектарини, круши, ябълки, сини сливи – 12 - 16 часа

Замразени зеленчуци, сложени директно – 8- 10 часа

 

Как да съхраняваме сушените плодове?

След изсушаването поставете плодовете в хартиени или найлонови пликове и ги оставете отворени за 5 - 7 дни. За това време останалата влага ще се изпари, след което пликовете могат да се затворят и да се съхраняват на сухо и тъмно място. Сушените плодове и зеленчуци могат да се съхраняват и в стъклени буркани с херметическо затваряне.

 

Как се сушат чушки

За да изсушите чушки, са необходими здрави чушки, които не са от най-месестите. Най-добре се сушат червените чушки. Оставете ги за три дни в проветриво помещение, като ги подредите на разстояние една от друга.

След това изберете най-здравите чушки, без петна и гнили места. Чушките се нанизват, като се пробождат с игла през дръжката или пък като се върже всяка дръжка.

Между чушките на наниза трябва да се остави достатъчно разстояние, за да не се докосват и да има достатъчен достъп на въздух. Те се закачат на закрито и проветриво място и така изсъхват. Сушат се много добре и на слънце, но вечер трябва да се прибират, за да не се овлажнят.

За да се сготвят, сушените чушки трябва да се изплакнат със студена вода, след това се да се накиснат в топла вода, за да набъбнат и да се отстранят семките им.