Царевична тортиля - рецепта

Петък 4 октомври

Снимка: iStock
Царевична тортиля - рецепта

 

Ако някога сте имали възможността да се докоснете до традиционната латиноамериканска кухня, ще знаете, че готвачите, които правят царевични тортили, са толкова бързи, че е трудно човек да разбере как точно го правят. Съответно, сигурно си мислите, че правенето на тортили изисква много работа и специална техника, но в действителност са важни вниманието към детайла и добрата преса за тортили или обикновена точилка. Не е нужно да сте бързи, за да получите страхотни тортили, а нашата рецепта гарантира, че вашите тортили ще бъдат и меки, и вкусни като традиционните.

Основната съставка за тортили е фино царевично брашно (masa harina). Това е специално брашно, което се прави от сушена царевица, предварително накисната във вода и калциев хидроксид (вар), която след това се смила фино.

Рецептата, която ви предлагаме по-долу, е за 12 тортили с диаметър 13-14 см. Използвайте тортилите веднага, като ги напълните с любимите си съставки или пък ги замразете.

Маса харина има отличителен вкус, дължащ се на накисването на зърната в калциев хидроксид и това го прави различен продукт от царевичния грис и царевичното брашно. Съответно те не биха могли да заместят маса харина. Накиснатите кочани царевица, придобили лек кисел и землист вкус,  се изсушават и се смилат на брашно. Някои готвачи използват само сол и вода, за да направят тестото (маса) за тортили, а други добавят мазнина, за да го направят по-гладко (масло, мас, олио). Има толкова вариации на маса, колкото и готвачи, но нашият е основният стандарт за вкусни тортили. От по-дебело тесто се правят страхотни арепи - плоски хлебчета с пълнеж, по-тънкото тесто е чудесно за тамале, тъй като ще се стегне при готвене на пара. Но без значение как се приготвя, това тесто е основна част от културата и традицията на испанската и латиноамериканската кухня.

Маса харина може да намерите на щандовете за международна кухня в повечето супермаркети, онлайн или на испански и латиноамерикански пазари.

 

ЦАРЕВИЧНИ ТОРТИЛИ

12 порции, 65 минути

 

Продукти:

2 ½ ч.ч. маса харина

1 ¼ ч.л. сол

1 ½ ч.ч. топла вода

 

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете царевичното брашно и солта.

2. Бавно добавете водата, докато се образува гладко и твърдо тесто, не лепкаво.

3. Извадете тестото върху плота и го разделете на 12 еднакви порции. Оформете от всяко парче кръгло топче.

4. Ако разполагате с преса за тортили, следвайте инструкциите. Ако не разполагате с преса, поставете едно топче от тестото между два листа хартия за печене (с восък). Разточете с помощта на точилка на тънка кръгла питка с диаметър 13-14 см.

5. За да изпечете тортилите, поставяйте ги една по една в голям, сух тиган. Гответе на умерен огън 1-2 минути от всяка страна, докато тестото леко покафенее.

6. Щом изпечете всички тортили, подредете ги една върху друга и ги увийте в алуминиево фолио и ги поставете в загрята на 150 градуса фурна за 5 минути.

 

Поръсете малко настъргано сирене върху тортилята и сгънете, за да направите бърза кесадия. Използвайте накъсано печено месо на скара, за да напълните тортилите и поръсете със салца Пико де гайо и резени авокадо или пък нарежете тортилите на триъгълници и изпържете за вкусен царевичен чипс.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/