5 рецепти за сладкиши с ябълки

Сряда 22 ноември

Снимка: iStock
5 рецепти за сладкиши с ябълки

 

Есента носи много приятни неща – пухкави пуловери, уютни нощи, ярко оранжеви листа и най-важното - изобилие от хрупкави и сочни ябълки. Те са и една от причините да очакваме настъпването на есента през цялата година.

Сортовете ябълки са много и има по един любим за всеки. По-долу ви представяме малка колекция от различни рецепти, за да може всеки, който обича печивата, да си избере поне една.

 

ЯБЪЛКОВИ БИСКВИТИ С КАФЯВО МАСЛО

12 бисквити, 2 ч. и 40 минути

 

Щом опитате тези сладки, ще забравите всички останали, които сте правили и ще се влюбите в тях. Сладките се приготвят с неподсладен ябълков сос за максимален ябълков вкус и кафяво масло за ядков аромат. Резултатът е ябълкови сладки, които са хрупкави по краищата и меки, и дъвчащи по средата.

 

Продукти:

170 г безсолно масло

200 г овесени ядки

180 г брашно

1 с.л. царевично нишесте

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. канела

½ ч.л. фина сол

¼ ч.л. смляно индийски орехче

214 г светлокафява захар

1 голямо яйце (на стайна температура)

1 ч.л. ванилов екстракт

1 ч.ч. настъргана ябълка „Грени Смит“

 

За глазурата:

¼ ч.ч. кафяво масло

120 г захар

1 ч.л. ванилов екстракт

щипка сол

1-2 с.л. прясно мляко

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190 градуса. Постелете 2 тави за сладки с хартия за печене.

2. В малка касерола сложете маслото и го загрейте на умерен огън. Щом се разтопи, маслото ще започне да образува балончета, докато се изпари водата от него. Щом това стане, маслото ще започне да се пени и млечните частици ще се отделят и препекат. Продължете да готвите още 5 минути, като от време на време разбърквате с дървена лъжица, докато млечните частици станат кафяви, а маслото замирише на печени ядки.

3. Дръпнете маслото от огъня и го оставете да изстине. Отделете ¼ ч.ч. от кафявото масло в купичка, подходяща за микровълнова фурна, за глазурата.

4. В малка купа смесете овесените ядки, брашното, нишестето, содата, канелата, солта и индийското орехче.

5. В друга по-голяма купа пресипете поизстиналото масло, като оберете и кафявите частици по дъното на съда. Добавете светлокафява захар и ябълковия сос и разбийте сместа. Добавете 1 яйце и ваниловия екстракт и разбийте отново. Добавете сместа от сухи съставки наведнъж и разбъркайте с помощта на шпатула, до хомогенност.

6. Обелете и почистете ябълката. Нарежете я на малки кубчета и ги добавете в сместа. Разбъркайте добре. От тестото оформете 12 еднакви топки. Подредете ги в двете тави, на разстояние от 4-5 см една от друга. Притиснете топчетата леко. Печете тавите със сладки една по една, 18-20 минути. Оставете ги да изстинат в тавата за 5 минути, а след това ги охладете напълно върху решетка за 45-60 минути.

7. За глазурата разтопете наново отделеното кафяво масло в микровълнова фурна, ако се е втвърдило. Смесете разтопеното масло със захарта, ваниловия екстракт и солта и разбийте до гладкост.

8. Пресипете глазурата във фунийка от хартия за печене и отрежете тънко края и. Поръсете изстиналите сладки обилно с глазура. Оставете на стайна температура за 30 минути, докато се стегне. Съхранявайте сладките в кутия с капак до 5 дни.

 

ФРЕНСКИ ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

8 порции, 55 минути

 

Това е мек, сочен, с аромат на ванилия и ром сладкиш, пълен с парчета хрупкави ябълки и поръсен обилно с пудра захар преди поднасяне. Въпреки че сладкишът изглежда много елегантен, рецептата е много лесна.

 

Продукти:

135 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. фина сол

2 големи ябълки Фуджи 4 ч.ч. кубчета

2 яйца

60 г светлокафява захар

2/3 ч.ч. + 1 с.л. захар

¼ ч.ч. тъмен ром

1 ч.л. ванилов екстракт

113 г безсолно масло

пудра захар

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с мазнина дъното и стените на форма с пружина (диаметър) и постелете хартия за печене на дъното.

2. В малка купа смесете брашното с бакпулвера и солта. Отсипете 2 с.л от сместа в друга купа и добавете предварително обелените, почистени и нарязани на кубчета ябълки. Разбъркайте и оставете настрани.

3. В купа разбийте яйцата с кафявата захар и 2/3 ч.ч. бяла захар с помощта на миксер, за около 2-3 минути. Добавете рома и ваниловия екстракт и разбийте отново.

4. Добавете половината смес от сухи съставки и разбийте с помощта на миксер, до хомогенност. Добавете предварително разтопеното и охладено масло на струйка, като разбивате на ниска скорост, за около 15 секунди. Накрая добавете останалата смес с брашно и разбъркайте.

5. Добавете кубчетата ябълки, оваляни в брашно и внимателно разбъркайте. Изсипете сместа в приготвената форма и я разпределете равномерно. Поръсете с 1 с.л. захар. Печете сладкиша до тъмнозлатист цвят – 35-40 минути. Оставете сладкиша да се охлади за 10 минути.

6. Поднесете топло парче сладкиш или пък го оставете да изстине напълно. Поръсете с пудра захар, ако желаете.

 

ТРАДИЦИОНЕН ЯБЪЛКОВ ПАЙ

8 порции, 85 минути

 

Това е рецепта за класически американски ябълков пай – с маслена кора отдолу и отгоре, и идеално подправен сладък ябълков пълнеж. Единственото, което може да направи пая по-добър е да се сервира с лъжица ванилов сладолед или бита сметана.

Може да приготвите тестото за пая предварително, а ябълковият пълнеж не изисква предварителна термична подготовка. Добавете брашно или нишесте към пълнежа, за да абсорбира излишната течност.

 

За тестото:

2 ½ ч.ч. брашно

½ ч.ч. безсолно масло (нарязано на кубчета по 1 см и много добре охладено)

½ ч.ч. растителен маргарин (нарязан на кубчета по 1 см и много добре охладено)

1 ч.л. сол

1/3 – ½ ч.ч. леденостудена вода

За пълнежа:

5-6 средноголеми ябълки за печене

1 с.л. лимонов вкус

¼ ч.ч. кафява захар

¼ ч.ч. бяла захар

2 с.л. брашно

½ ч.л. канела

¼ ч.л. смляно индийско орехче

1/8 ч.л. сол

щипка смлян карамфил

щипка смлян бахар

2 сл. безсолно масло

1 голямо яйце + 1 с.л. прясно мляко

 

Начин на приготвяне:

1. За тестото разтворете солта във водата. В купа смесете брашното и кубчетата масло и маргарин и с помощта на нож за маслено тесто смесете продуктите, докато се получат маслени трохи с големината на големи грахови зърна. Постепенно добавете половината вода, в която е разтворена солта и разбъркайте с помощта на дървена лъжица. Целта е сместа да слепне добре и да се образува тесто, но внимавайте да не прекалите с разбъркването/омесването му, защото корите за пая ще се получат твърди.

2. Разделете сместа на две купчинки. Притиснете всяка купчинка, за да се образува плосък диск. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник поне за 2 часа или за 1 нощ.

3. Разточете двете кори маслено тесто върху два листа хартия за печене. Едната увийте в прозрачно фолио и я поставете в хладилник. А другата прехвърлете в керамична форма за пай с накъдрени стени и хубаво я притиснете по дъното и стените. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник. Загрейте фурната на 230 градуса.

4. За пълнежа обелете, почистете и нарежете на резени ябълките. Сложете ги в купа и ги полейте с лимоновия сок. Разбъркайте добре. Поръсете ябълките с двата вида захар и подправките. Разбъркайте отново добре.

5. Извадете формата с долната кора на пая. Изсипете нарязаните ябълки върху кората и ги разпределете равномерно. Върху ябълките разпределете маслото, на рязано на малки кубчета. Поставете втората кора върху ябълките. Притиснете добре по краищата и изрежете излишното тесто. Оформете краищата с палец и показалец.

6. Направете 5 разреза в тестото, под формата на лъчи. Намажете пая със смес от разбито яйце и прясно мляко. Поставете формата с пая върху плоска тава. Поставете решетката на фурната на най-долната позиция и поставете тавата върху нея. Печете пая 10 минути, след това намалете градусите на 180 и печете около 50 минути. Охладете пая за 1 час преди да го нарежете.

 

Съвети:

Ако използвате царевично нишесте вместо брашно за поръсване върху ябълките, не забравяйте да го смесите първо със захарта, за да избегнете образуването на бучки.

Първоначалното печене на този пай на висока температура помага да се предотврати мократа долна кора. За да предотвратите този често срещан проблем при пайовете, уверете се, че корите са добре охладени и поставете във фурната пая възможно най-скоро след добавяне на пълнежа. Позиционирането на решетката по-близо до дъното на фурната също ще помогне, тъй като така паят е по-близо до нагревателя.

 

КРЪГЪЛ КЕКС С ПЪЛНЕЖ ОТ ЯБЪЛКИ И ОРЕХИ

12-16 парчета, 75 минути

 

Няма нищо по-хубаво от едновремешния кръгъл кекс, особено когато по средата има хрупкав слой от орехи, ябълки и захар. За разкош кексът се поръсва с лесна глазура.

 

За пълнежа:

¼ ч.ч. студено безсолно масло

¾ ч.ч. брашно

1 ¼ ч.ч. светлокафява захар

2 ч.л. канела

1 ч.ч. орехи пекан (нарязани на едро)

 

За кекса:

3 ¼ ч.ч. брашно

1 ½ ч.л. бакпулвер

¾ ч.л. сода бикарбонат

¾ ч.ч. безсолно масло (на стайна температура)

1 ¼ ч.ч. захар

3 яйца

2 ч.л. ванилов екстракт

2 ч.ч. ванилов йогурт

3 ябълки „Златна превъзходна“, „Грени Смит“ или др.

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с обилно с масло и поръсете с брашно дъното и стените на кръгла форма с дупка по средата.

2. За пълнежа смесете кубчетата студено масло с брашното, захарта и канелата в купа. Разбъркайте с помощта на вилица, докато маслото се смеси добре с останалите съставки. Добавете нарязаните орехи и разбъркайте.

3. За кексовата смес в една купа смесете брашното, бакпулвера и содата и разбъркайте В друга купа разбийте с помощта на миксер маслото и захарта, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате. Накрая добавете ваниловия екстракт и ваниловото кисело мляко и разбъркайте отново. Добавете сухата смес и разбийте на ниска скорост, докато сместа стане хомогенна.

4. Изсипете във формата 3 ч.ч. от сместа. Поръсете равномерно с ¼ ч.ч. от пълнежа. Разпределете и ябълките, предварително обелени, почистени и нарязани на малки кубчета. Върху тях поръсете с още ½ ч.ч. от пълнежа с орехи. Изсипете останалата кесовата смес. Най-отгоре поръсете с останалия пълнеж. Леко притиснете пълнежа надолу в сместа. Печете кекса по средата на фурната 50-60 минути.

5. Охладете кекса за 5 минути. След това поставете лист хартия върху него и внимателно го обърнете наобратно. Оставете го да изстине напълно. След това го прехвърлете в чиния за сервиране и го поръсете с ванилова глазура, по желание.

 

Съвет: Бърза ванилова глазура – смесете 1 ½ ч.ч. захар с 3 с.л. меко масло. Добавете ½ ч.л. ванилов екстракт и 2-4 с.л. гореща вода. Разбъркайте докато постигнете консистенция, която позволява поръсването на кекса с помощта на лъжица.

 

БУТЕР БАНИЧКИ С ЯБЪЛКИ

8 бр., 95 минути

 

Триъгълните банички от маслено тесто с пълнеж от ябълки са класически десерт, любим на много от нас. В тази рецепта те са приготвени с готово бутер тесто, с домашно приготвен ябълков пълнеж и са поръсени със захарна глазура.

 

Продукти:

4 големи ябълки Златна превъзходна“

3 с.л. безсолно масло

¼ ч.ч. светлокафява захар

3 с.л. захар

1 ½ с.л. лимонов сок

1 ч.л. канела

¼ ч.л. сол

2 листа замразено бутер тесто

 

За намазване:

1 голямо яйце

1 голям жълтък

2 ч.л. прясно мляко

щипка сол

3 с.л. захар

 

За глазурата:

¾ ч.ч. захар

1 с.л. прясно мляко

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 градуса и поставете решетката по средата на фурната. Постелете 2 плоски тави с хартия за печене.

2. Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на кубчета от по 1.5 см.

3. За пълнежа разтопете маслото. Щом маслото започне да образува мехурчета, добавете кубчетата ябълки и гответе около 5 минути, докато поомекнат. Добавете двата вида захар, лимоновия сок, канелата и солта и разбъркайте. Намелете силата на огъня и продължете да готвите, докато течността се изпари и ябълките се карамелизират. Това ще отнеме още 5 минути.

4. Пресипете ябълките в купа и ги оставете да изстинат. След това ги поставете в хладилник за 15 минути.

5. С помощта на точилка разточете единия лист бутер тесто в квадратна форма с размери 30х30 см. Разрежете тестото на 4 еднакви квадрата. Подредете ги върху едната тава, постлана с хартия за печене и ги поставете в хладилник. Повторете същото с другия лист бутер тесто.

6. Пригответе сместа за намазване като разбиете яйцето с жълтъците, прясното мляко и солта.

7. Извадете едната тава с квадратчета от бутер тесто, както и ябълковия пълнеж от хладилника. Завъртете на 90 градуса всеки квадрат бутер тесто, така ще получите ромбоидна форма. С помощта на четка намажете двата долни краища с яйчената смес за намазване. Поставете по 2-3 с.л. от ябълковия пълнеж в долния край на всяко ромбоидно парче тесто. Прегънете горната част на тестото надолу и го притиснете добре по краищата. С помощта на вилица притиснете още веднъж и оформете тестото по краищата. Повторете същото с останалите 3 парчета тесто.

8. Намажете баничките с яйчената смес отгоре. След това ги намажете още веднъж целите. Прободете тестото по средата на всяка баничка, за да може парата да излиза отвътре. Поръсете всяка баничка с кристална захар и печете в предварително загрятата фурна 20 минути. Докато се пече първата партида банички, подгответе втората партида по същия начин.

9. За глазурата разбийте прясното мляко и захарта до получаването на гладка смес. Щом изпечените банички поизстинат, поръсете ги с глазурата, с помощта на лъжица, като я движите напред-назад. Сервирайте баничките с ябълки веднага.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/