3 рецепти за коледни сладки

Вторник 6 декември

3 рецепти за коледни сладки

 

 

Коледни канелени сладки

30-40 бр, 55 минути

 

Тези вкусни и лесни коледни сладки с вкус на канела са чудесни за приготвяне заедно с деца, а също така могат да се използват и за украса на елхата.

Продукти:

175 г тъмнокафява захар

85 г златен сироп или мед

100 г масло

3 ч.л. смлян джинджифил

1 ч.л. смляна канела

350 г брашно

1 ч.л. сода бикарбонат

1 яйце

За декорация:

100 г бял шоколад

ядливи сребърни топчета

Начин на приготвяне:

  1. В касерола сипете захарта, меда и маслото и загрейте докато сместа се разтопи. В голяма купа смесете брашното и подправките. Разтворете содата в 1 ч.л. студена вода. Оформете кладенче в сместа с брашно и изсипете разтопената смес от захар, мед и масло, разбитото яйце и содата. Разбъркайте добре. Тестото трябва да стане меко, а когато изстине ще се втвърди.
  2. Покрийте купата със сместа с прозрачно фолио и оставете да изстине. След това поставете в хладилник поне за 1 час, за да се втвърди тестото и да може да се точи.
  3. Загрейте фурната на 190 градуса (170 градуса с вентилатор). Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го омесете за кратко. (На този етап можете да поставите тестото в пликче и да го съхранявате в хладилник до 1 седмица.) Разрежете тестото на две равни части. Разточете тънко едната половина върху набрашнена повърхност. Изрежете сладки

с помощта на формички – къщички, звезди, човечета, елхички и др. Подредете сладките в плоска тава, постлана с хартия за печене, като оставите достатъчно разстояние помежду им. Ако ще използвате сладките за украса на елха, направете дупчица в горния край на всяка, с помощта на дървено шишче. Повторете същото с останалото тесто.

  1. Печете сладките 12-15 минути, до бледозлатисто. Ако дупките, които сте направили, са се затворили по време на печенето, прободете отново с шишче, докато сладките са топли. Поставете сладките да се охладят напълно върху решетка.
  2. Начупете шоколада и го разтопете в пластмасова купа в микровълнова фурна за 1-2 минути или на водна баня. Поръсете сладките с тънка струйка шоколад, с помощта на лъжица или пресипете разтопения шоколад в пош и изрисувайте сладките. Поръсете сребърните топченца върху шоколада.

 

Шприц сладки

40-50 бр, 1 ч и 40 мин.

 

Шприц сладките се оказват позабравен вариант за коледни сладки, без да има причина за това. Маслени на вкус, сладки и топящи се в устата, шприц сладките наподобяват както хрупкавите захарни сладки, така и маслените бисквити. Вместо тестото да се изрязва с формички, за да се оформят шприц сладки, тестото се поставя в специална преса, която оформя различни сложни форми.

За да направите вкусни шприц сладки, освен че трябва да имате преса за тесто, е важно маслото и яйцата да са със стайна температура.