3 рецепти за коледни сладки
Понеделник 18 декември
Коледни канелени сладки
30-40 бр, 55 минути
Тези вкусни и лесни коледни сладки с вкус на канела са чудесни за приготвяне заедно с деца, а също така могат да се използват и за украса на елхата.
Продукти:
175 г тъмнокафява захар
85 г златен сироп или мед
100 г масло
3 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. смляна канела
350 г брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
За декорация:
100 г бял шоколад
ядливи сребърни топчета
Начин на приготвяне:
1. В касерола сипете захарта, меда и маслото и загрейте докато сместа се разтопи. В голяма купа смесете брашното и подправките. Разтворете содата в 1 ч.л. студена вода. Оформете кладенче в сместа с брашно и изсипете разтопената смес от захар, мед и масло, разбитото яйце и содата. Разбъркайте добре. Тестото трябва да стане меко, а когато изстине ще се втвърди.
2. Покрийте купата със сместа с прозрачно фолио и оставете да изстине. След това поставете в хладилник поне за 1 час, за да се втвърди тестото и да може да се точи.
3. Загрейте фурната на 190 градуса (170 градуса с вентилатор). Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го омесете за кратко. (На този етап можете да поставите тестото в пликче и да го съхранявате в хладилник до 1 седмица.) Разрежете тестото на две равни части. Разточете тънко едната половина върху набрашнена повърхност.
4. Изрежете сладки с помощта на формички – къщички, звезди, човечета, елхички и др. Подредете сладките в плоска тава, постлана с хартия за печене, като оставите достатъчно разстояние помежду им. Ако ще използвате сладките за украса на елха, направете дупчица в горния край на всяка, с помощта на дървено шишче. Повторете същото с останалото тесто.
5. Печете сладките 12-15 минути, до бледозлатисто. Ако дупките, които сте направили, са се затворили по време на печенето, прободете отново с шишче, докато сладките са топли. Поставете сладките да се охладят напълно върху решетка.
6. Начупете шоколада и го разтопете в пластмасова купа в микровълнова фурна за 1-2 минути или на водна баня. Поръсете сладките с тънка струйка шоколад, с помощта на лъжица или пресипете разтопения шоколад в пош и изрисувайте сладките. Поръсете сребърните топченца върху шоколада.
Шприц сладки
40-50 бр, 1 ч и 40 мин.
Шприц сладките се оказват позабравен вариант за коледни сладки, без да има причина за това. Маслени на вкус, сладки и топящи се в устата, шприц сладките наподобяват както хрупкавите захарни сладки, така и маслените бисквити. Вместо тестото да се изрязва с формички, за да се оформят шприц сладки, тестото се поставя в специална преса, която оформя различни сложни форми.
За да направите вкусни шприц сладки, освен че трябва да имате преса за тесто, е важно маслото и яйцата да са със стайна температура.
Продукти:
1 ч.ч. безсолно меко масло
2/3 ч.ч. захар
1 голямо яйце
2 с.л. ванилов екстракт
½ ч.л. сол
¼ ч.л. бадемов екстракт
2 ½ ч.ч. брашно
За декорация:
½ ч.ч. полусладък шоколадов чипс
½ ч.ч. бял шоколадов чипс
цветни захарни пръчици – бели, зелени, червени
фини кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете 2 плоски тави с хартия за печене.
2. Разбийте маслото и захарта в купата на стоящ миксер, с плоска приставка – лопатка, на средна степен, за около 2 минути. Добавете яйцето, ваниловия и бадемовия екстракт, и солта. Разбийте на умерена скорост за около 1 минута. Намалете скоростта и добавете брашното. Разбийте до хомогенност. Увийте тестото в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
3. Оформете сладки с помощта на преса за тесто и ги подредете в тавите. Ако тестото омекне прекалено много, поставете го в хладилник за 15-30 минути отново, за да се стегне.
4. След това продължете оформянето на сладките. Поръсете сладките с цветни захарни пръчици, по желание.
5. Печете сладките 9-12 минути, до бледозлатисто, като завъртите тавите на 180 градуса по средата на печенето. След това ги поставете върху решетка, за да изстинат, за около 30 минути.
6. За декорацията сложете двата вида шоколадов чипс или начупен на парченца шоколад в две отделни пластмасови купички и ги поставете в микровълнова фурна за 1-1 ½ мин., като разбърквате на всеки 20 секунди, докато шоколадът се разтопи.
7. Поръсете шприц сладките с двата вида шоколад, а след това и с цветни захарни пръчици и кокос.
Шоколадови коледни сладки
50 бр, 40 минути
Тези шоколадови сладки са идеално лакомство за коледните празници както за децата, така и за възрастните. Включете всички членове на семейството в декорацията им.
Продукти:
270 г брашно
50 г какао
120 г пудра захар
150 г масло
2 яйца
За декорация:
разтопен шоколад или бяла глазура, захарни пръчици
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете брашното, какаото, пудрата захар и щипка сол. Добавете нарязаното на кубчета масло и яйцата. Омесете сместа бързо, с ръце, до получаването на гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сплескайте на диск. Поставете в хладилник за 30 минути.
2. Загрейте фурната на 180 градуса (160 градуса с вентилатор). Постелете няколко тави с хартия за печене. Разточете тестото върху набрашнена повърхност с дебелина около 3 мм. Изрежете тестото с помощта на формички. Подредете сладките в тавите. Печете 7-10 минути, в зависимост от размера на бисквитите.
3. Съберете изрезките от тестото и го омесете отново. Разточете го и изрежете още сладки. След изпичане охладете напълно бисквитите.
4. Декорирайте сладките с разтопен шоколад или бяла глазура от пудра захар и лимонов сок, поръсете със захарни пръчици и топчета.