Описание
Шеф-готвачът Рик Стайн тръгва на една епична кулинарна одисея из Далечния Изток, за да открие най-разнообразните кулинарни култури, които през последните десетилетия се изкачиха на върха на своята популярност по целия свят.
Шеф-готвачът Рик Стайн тръгва на една епична кулинарна одисея из Далечния Изток, за да открие най-разнообразните кулинарни култури, които през последните десетилетия се изкачиха на върха на своята популярност по целия свят.
В Камбоджа Рик опитва прясно уловени морски раци със зелен пипер. Оттук, в Камбоджа, започва и неговата одисея. Една страна, която все още се възстановява от режима на Червените кхмери, но пък туристите са започнали да се завръщат на острова.
Кулинарното пътешествие на Рик Стайн продължава по поречието на река Меконг към Виетнам. Тук храната е лека и прясна, като се приготвя с много билки, прясна риба, ароматни супи и оризови нудли. „Това е храна за отслабване”, както казва Стайн.
Рик хваща влака до Пхукет, за да научи изкуството на приготвянето на лютиво-киселата тайландска супа. Одисеята на Рик продължава в Тайланд, където се среща с един от своите кумири – Дейвид Томпсън – човек, посветил живота си на тайландската кухня.
Рик е буквално разглезен от огромния избор на разнообразна храна, докато разглежда град Пенанг в Малайзия. Там той открива оригинална автентична смес от малайски, индийски, китайски и британски влияния в кухнята.
Рик посещава Шри Ланка и открива богатата кухня на лютиви и добре подправени зеленчукови кърита. В Коломбо, водещият се среща с шеф-готвач Пъблис – един от най-уважаваните готвачи, с който опитва рецепта от морски раци с чили.
Рик Стайн приключва кулинарното си пътешествие в Бангладеш – страна, която е разпространила индийските ресторанти в Англия, а кърито стои начело на неговия списък. Рик посещава Дака, където открива сложността в това да се приготви истинско биряни.