Ниша Катона

Ниша Катона

 

Британката с индийски произход Ниша Катона има 20-годишна практика като адвокат в областта на защита на правата на децата зад гърба си, преди да напусне съда и да се отдаде на страстта си към кърито, да открие ресторанти и да пише кулинарни книги.

Страстта си към приготвянето на къри (вид индийско ястие) Ниша влага в бизнеса си с  ресторанти „Mowgli’s Street Food“. В тях се поднася прясна, истинска домашна индийска храна. Рецептите следват хиндуистката традиция, според която на обед се поднасят ястия, несъдържащи лук и чесън, с ниско съдържание на мазнини, без глутен и без никакви изкуствени добавки.

Първият ресторант "Mowgli’s Street Food“ отваря врати през 2015 г. в Ливърпул. Успехът му е толкова голям, че много скоро след това се появява втори в Манчестър, а след това и още четири нови в различни градове.

През 2015 г. излиза първата книгата на Ниша „Pimp My Rice“, в която тя запознава читателите с тайните на индийската кухня под формата на „библия“ на ориза. Втората ѝ книга „The Spice Tree“ излиза през 2017 г. и представя автентични индийски рецепти, чието изпълнение е опростено до 4 стъпки.

Многобройните телевизионни изяви на Ниша включват както собствени кулинарни предавания, така и участия в кулинарни състезания в ролята на съдия.

През 2008 г. Министерството на културата, медиите и спорта назначава Ниша за попечител на Националния музей в Ливърпул. През 2009 г. тя става посланик на многообразието в публичните изяви на английското правителство. В това си качество Ниша е ангажирана като експертен съветник от вестник „The Guardian“.

През 2019 г. Ниша е удостоена с титлата Член на Ордена на Британската империя.