Хазер Амани

Хазер Амани

Кулинарното приключение на Хазер Амани започва още когато е съвсем малък в кухнята на майка му. С течение на времето, в търсене на различни вкусове той променя рецептите на майка си и чрез метода на проба и грешка открива своите опорни точки в готвенето. Всъщност любопитството е това, което го превръща в професионален готвач, след като го отвежда до различни краища на света.

След като завършва частно училище в Анкара, Хазер започва да учи социология в Близкоизточния технически университет, но решава да последва увлечението си по кулинарното изкуство и това го отвежда в ЮАР, за да учи в кулинарната академия „Кордон Бльо“. В Южна Африка Хазер открива автентичната местна кухня, която той обединява с турската и иранска кулинарни традиции, работейки като главен готвач в едни от най-добрите ресторанти и хотели. В Кейптаун Хазер завършва и четиригодишна програма по дегустация на вино и винопроизводство.

Решавайки да приложи опита си на родна земя, Амани се връща в Турция през 2009 г. Още през първата година работа той е награден за най-креативен готвач. През 2013 г. се присъединява към екипа на Uniliever Турция като отговорен готвач за цяла Турция, а от 2016 г. е главен готвач в Kitchenette.

Като готвач, за Хазер най-важни са простотата и автентичността, обединяващи в едно цяло кулинарните традиции на различни континенти, а създадените от него ястия се отличават със смелост и любопитство към различните вкусове.
  • Пълнозърнест хлябРецепти
    Пълнозърнест хляб

    1. В една купа разбийте леко яйцата със захарта. Добавете киселото мляко и разбъркайте.2. В друга купа пресейте брашното, добавете содата и солта. Добавете щипка канела, сурови слънчогледови семк...

  • Зеленчукови хапкиРецепти
    Зеленчукови хапки

    1. Предварително измитата и подсушена тиквичка нарежете на тънки ленти с помощта на белачка за зеленчуци. По същият начин направете ленти и от моркова, и от измитата, но небелена краставица.&nbsp...

  • Ябълков пайРецепти
    Ябълков пай

    1. За тестото пресейте брашното в купа. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло. Смесете маслото и брашното с върха на пръстите си. Добавете пудрата захар и отново претрийте сместа&nbs...

  • Супа с тахан и патладжанРецепти
    Супа с тахан и патладжан

    1. Изпечете патладжаните на котлон или във фурна. След това ги поставете в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да се запарят. 2. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Обелете и нарежете с...