Хазер Амани

Хазер Амани

Кулинарното приключение на Хазер Амани започва още когато е съвсем малък в кухнята на майка му. С течение на времето, в търсене на различни вкусове той променя рецептите на майка си и чрез метода на проба и грешка открива своите опорни точки в готвенето. Всъщност любопитството е това, което го превръща в професионален готвач, след като го отвежда до различни краища на света.

След като завършва частно училище в Анкара, Хазер започва да учи социология в Близкоизточния технически университет, но решава да последва увлечението си по кулинарното изкуство и това го отвежда в ЮАР, за да учи в кулинарната академия „Кордон Бльо“. В Южна Африка Хазер открива автентичната местна кухня, която той обединява с турската и иранска кулинарни традиции, работейки като главен готвач в едни от най-добрите ресторанти и хотели. В Кейптаун Хазер завършва и четиригодишна програма по дегустация на вино и винопроизводство.

Решавайки да приложи опита си на родна земя, Амани се връща в Турция през 2009 г. Още през първата година работа той е награден за най-креативен готвач. През 2013 г. се присъединява към екипа на Uniliever Турция като отговорен готвач за цяла Турция, а от 2016 г. е главен готвач в Kitchenette.

Като готвач, за Хазер най-важни са простотата и автентичността, обединяващи в едно цяло кулинарните традиции на различни континенти, а създадените от него ястия се отличават със смелост и любопитство към различните вкусове.