Вкусът на Истанбул с Том

Описание

Британският топ готвач Том Ейкънс наскоро е отворил ресторант в Истанбул, но иска да разбере повече за местната култура и традиции, а също така и за най-добрите съставки и вкусове, които да му помогнат за успеха на ресторанта. Проследяваме Том докато изучава кулинарията на този магичен град в компанията на местни жители, които успяват едновременно да го информират и да го вдъхновят. Виждаме го в най-различни ситуации, включително да готви на малка рибарска лодка насред Босфора и да влиза в гореща фурна под земята, за да разбере как се приготвя агнешки кебап, преди да се отправи обратно към кухнята си, за да създаде свои собствени рецепти.

Епизоди

Сезон 1
 • 1

  Земя

  +

  В този епизод Том се запознава с една древна техника за готвене чрез заравяне под земята, която е все още жива в самото сърце на Истанбул, след което има шанса да опита деликатесите на югоизточната турска кухня.

 • 2

  Химия

  +

  В този епизод Том посещава мултикултурната област Балат и със своя водач Тендю Мерич обикаля стар квартал, където сякаш времето е спряло в най-хубавия възможен момент.

 • 3

  Вода

  +

  Създавайки от Истанбул един трансконтинентален град, Босфорът оказва влияние не само върху кухнята му, но и върху неговата култура. Тук Том се среща с представител на движението за бавно хранене и с екоактивист за спасяване на морските видове.

 • 4

  Огън

  +

  Собственикът и главен готвач на един от най-прочутите истанбулски ресторанти запознава Том с още един местен деликатес, при който изкусно нарязано и смляно месо се пече върху въглища насред заведението.

 • 5

  Наследство

  +

  Том се запознава с млад готвач и неговата съпруга и научава, че закуската е изключително важна за турските семейства и особено в събота и неделя тя представлява истински пир. Той научава нова рецепта и решава да я разнообрази с изненадващи съставки.

 • 6

  Бъдеще

  +

  Том се запознава с Мехмед Гюрс, създал манифест за Нова анадолска кухня, според който към местните продукти трябва да се подхожда с огромно уважение, но и с новаторски подход, съчетавайки интересни влияния и техники.