Видове есенни диви гъби

 

Есента е сезонът на гъбите и брането на ядливи гъби е истинска наслада за гастрономите. През септември, октомври и началото на ноември те буквално изникват от земята, стига да знаем къде да ги търсим. Ядливите гъби, които са диворастящи са едно от природните богатства на България, тъй като почти половината от територията е заета от гори и планини, които са дом на ядливите диворастящи гъби.

Всичко, приготвено с диви гъби е много вкусно, но трябва да обръщаме огромно внимание откъде се снабдяваме с тях. Най-лесният начин е да ги купим от човек, който разбира и се занимава именно с това. Но изкушението сами да намерим и наберем диворастящи гъби е голямо. Ако решим да берем гъби сами, трябва да знаем, че е необходимо да сме натрупали доста опит, за да сме сигурни, че ще разпознаем ядливите от отровните гъби. Затова, винаги преди да консумираме набраните гъби, трябва да се консултираме с опитен гъбар.

Хубавото е, че някои от диворастящите ядливите гъби нямат двойници и това улеснява значително гъбарите.

Ето и основните видове гъби, които може да срещнете през есента.

 

Ливадна печурка

 

Този вид расте в пасища и тревисти места, между храсталаци и в овощни градини от края на пролетта до късна есен. Младата и стара гъба се различават по вид, но и двете са годни за консумация. Може да се използва както в свежо състояние, така и сушена и консервирана.

 

Обикновена манатарка