Кейлът, още познат като листно или къдраво зеле, е със светли или тъмно-зелени цветове. Отглежда се лесно и може да вирее дори в саксия на терасата. Представител е на семейство Зелеви и може да се срещне в почти цял свят, като най-популярен е в Северна Европа. Той е с типично зелев вкус, приятно пикантен, а понякога дори леко лютив. Ако обаче не сте фенове на пикантния вкус, може да добавите лимон, който смекчава леката лютивина.
Кейлът е познат още от времето на древните римляни и е бил част от кухнята на редица държави, сред които Англия, Шотландия и САЩ. Така нареченото „зеле без глави“ набира популярност у нас след Освобождението, когато много наши градинари отиват на работа из Европа.
Къдравото зеле носи титлата „суперхрана“ заради многобройните полезни за организма свойства, които притежава. Съдържа много фолиева киселина, фибри и хлорофил, които подобряват работата на храносмилателната система. Подсилва имунната система и е изключително богат на желязо, а в същото време е много по-нискокалоричен от месото. В кейла се съдържа и голямо количество калций – повече отколкото в млякото. Именно заради това предпазва от остеопороза, възпаление на ставите, артрит и пази костното вещество много по-добре от който и да е млечен продукт.
В кейла се съдържа голямо количество витамин К и това е може би най-голямото му предимство, защото този витамин не е особено широкоразпространен. Той спомага за съсирването на кръвта и има противовъзпалителен ефект. Освен на витамин К, кейлът е богат и на витамини С и А. Нивото на витамин С в кейла е 18 пъти по-високо от това в морковите и 4 пъти по-високо от това в спанака. Благодарение на наличието на витамин А, каротеноиди и флавоноиди къдравото зеле е мощен антиоксидант и често бива включван в хранителни режими и детоксикиращи диети, защото изключително ефикасно чисти стомашно-чревния тракт от токсини.
В повечето случаи кейлът се приготвя както останалите листни зеленчуци. В Тайван и Малайзия обикновено се слага в супи, но в Европа се предпочита основно със задушено месо - традиция, тръгнала в скандинавските страни около Средновековието.
Подобно на спанака, кейлът можеда се добавя в салати или да се готви на яхнии, може да се използва и като плънка за различни кишове и фритати. Служи за добра гарнитура на рибно ястие, може да се добави към омлет, смути или да се комбинира със зехтин, ядки, авокадо.
Джейми Оливър пък ни предала няколко по-интересни рецепти, в които главен участник е кейлът. Сред тях са мъфини с кейл и киноа и зелени спагети.
МЪФИНИ С КЕЙЛ И КИНОА
8 бр., 40 минути
Продукти:
Зехтин
0.5 глава лук шалот
1 скилидка чесън
50 г кейл
4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
200 г сварена киноа
100 г смлени бадеми
85 г саламурено сирене
1 зряло авокадо
1 малка връзка див лук
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете на ситно шалото. Обелете и смачкайте скилидката чесън. Нарежете на тънки ленти листата кейл.
2. В голяма купа разбийте яйцата. Добавете нарязаните лук и кейл, смачканата скилидка чесън, сварената киноа и смлените бадеми. Натрошете сиренето. Разбъркайте добре и овкусете със сол и черен пипер.
3. Поставете хартиени кошнички за мъфини в гнездата на форма за мъфини и ги намажете с олио. Разпределете сместа в кошничките. Печете мъфините в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути.
4. Разрежете авокадото на две и отстранете костилката му. Извадете вътрешността на плода с помощта на лъжица и я намачкайте добре. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Нарежете на ситно дивия лук.
5. Сервирайте мъфините с гарнитура от намачкано авокадо, див лук и щипка черен пипер.
СУПЕР ЗЕЛЕНИ СПАГЕТИ
2 порции, 13 минути
Продукти:
150 г спагети
4 скилидки чесън
200 г кейл
30 г пармезан
30 г рикота
Начин на приготвяне:
1. Сварете спагетите в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета.
2. Обелете скилидките чесън. Отделете листата на кейла от стъблата. Добавете чесъна и кейла при спагетите за 5 минути.
3. В блендер сипете 0.5 с.л. зехтин и фино настъргания пармезан. Добавете и бланшираните листа кейл и скилидки чесън, като ги извадите от тенджерата с помощта на щипки. Пасирайте до гладкост. Овкусете със сол и черен пипер.
4. Прецедете спагетите, като запазите 1 ч.ч. от водата от варенето.
5. Сипете зеления сос в тиган. Добавете спагетите и разбъркайте добре. Ако е небоходимо добавете вода от варенето на пастата.
6. Разделете спагетите в две дълбоки чинии. Поръсете с рикота и тънка струйка зехтин екстра върджин. Консумирайте веднага.
Вижте още на: https://www.jamieoliver.com/recipes/