Как да направим палачинки без мляко, без яйца или без глутен

Как да направим палачинки без мляко, без яйца или без глутен
Снимка: iStock

 

Независимо по каква причина избягвате консумацията на яйца, мляко или брашно, има начин да си доставите удоволствие като си приготвите купчина палачинки.

 

Палачинки без брашно

Въпреки че за да се получи смес за палачинки е необходимо добавянето на някакъв вид брашно, съществуват много алтернативи на пшеничното брашно. Може да използвате безглутенова смес от брашна, брашно от елда, оризово брашно и др.

Сварените и намачкани на пюре картофи също са добра основа за смес за палачинки. Сервирайте картофените палачинки с бекон и яйца за закуска или гарнирайте с настърган сварен картоф и пушена сьомга за вечеря в скандинавски стил.

Ако пък изобщо не може да използвате никакъв вид брашно, направете малки палачинки с яйца, бадемово мляко, овесени ядки и подправки - канела, индийско орехче и карамфил, гарнирайте с карамелизирани круши и кокосов йогурт. Бананово-овесените палачинки също са без брашно, притежават естествена сладост и са изключително вкусни, гарнирани с пресни плодове.

За напълно безглутенови палачинки използвайте смес от безглутенови брашна и пригответе сместа с яйца и прясно мляко.

 

Палачинки без яйца

Яйцата правят сместа за палачинки по-богата и плътна. Съществуват различни начини те да бъдат заместени в зависимост от това за какво ще се използват, например смес от чия и вода, намачкан сварен или печен сладък картоф, копринено тофу и др. За палачинки най-добрият заместител на яйцето е намачкан банан, смес от 3 с.л. брашно от нахут и 3 с.л. вода или смес от 1 с.л. сода за хляб и 1 с.л. ябълков оцет. Може също да се използва 3 с.л. аквафаба (водата, в която е варен нахут), разбити на сняг, които ще придадат пухкавост на сместа за палачинки.

 

Палачнки без мляко

Обикновено в рцептите за палачинки е посочено да се използва ве прясно мляк, което е проблема хора, страдащи от алергия или нетолерантност към млякото. Тъй като е задължително да се добави течност в сместа за палачинки, опитайте различни видове растителни млека – соево, бадемово, конопено, овесено, за да изберете това, което най-много ще ви допадне. Важно е да се знае, че растителните млека притежават естествена сладост. Кокосовото мляко също е възможно да бъде добавено към смес за палачинки.

Друг вариант е да използвате разбито кисело мляко с малко вода (да се получи консистенция на прясно мляко), но трябва да имате предвид, че вкусът на палачинките ще бъде малко по-остър вкус, което лесно се балансира с гарнирането им със сладко или конфитюр.

Ако искате да направите палачинки без глутен, без яйца и без мляко, използвайте тофу, бадемово мляко и брашно от елда.

 

Източник: www.bbcgoodfood.com