Как да направим хлебни трохи (галета)

Как да направим хлебни трохи (галета)
Снимка: iStock

 

Хлебните трохи са уникален продукт. Те могат да придадат невероятна текстура на паста със сос или на зеленчуков пай, например. Освен текстура, хлебните трохи обогатяват и вкуса на ястията.

Да си направим хлебни трохи (галета) вкъщи е не само по-евтино, но и ще ни помогне да намалим изхвърлянето на храна.

Затова слледващият път не изхвърляйте останалия ви твърд хляб, а просто го смелете на трохи.

 

Как да направим хлебни трохи в 4 прости стъпки

 

Ще ви бъдат необходими:

1 стар хляб

кухненски робот или блендер

чист, сух буркан с херметично затваряне

 

1. Накъсайте стария хляб на малки късчета и ги сложете в кухненски робот или блендер.

2. Смелете парчетата хляб за 1 минута. Спрете да мелите, когато сте получили желаната от вас текстура на хлебните трохи.

3. Пресипете хлебните трохи в чист и сух буркан с херметично затваряне.

 

 

 

Как да използвате хлебните трохи?

След като вече имате домашно приготвени хлебни трохи, можете да ги използвате, за да оваляте в тях рибно филе.

Но не само за това.

 

Допълнителна коричка

Използвайте фино смлени хлебни трохи вместо брашно, за да поръсите тавата, когато приготвяте пица. Помагат тестото да не залепва, а и придава допълнителна хрупкавост.

 

Билкови хлебни трохи за поръсване

Смелете по-жилавите хлебни корички заедно с вече приготвени хлебни трохи. Разпръснете ги в тава и ги поръсете със зехтин, сол, черен пипер и предпочитаните от вас пресни подправки – мащерка, салвия, розмарин и т.н. Изпечете трохите под грила във фурната. Използвайте ги за поръсване върху салати, паста, супи, ризото или яхния за по-добро овкусяване или допълнителна текстура.

 

Направете по-лека каймата за кюфтета и бургери 

Добавете фино смлени хлебни трохи към каймата за кюфтета и бургери за по-добра плътност. Добавянето на нарязани на ситно пресни и сухи подправки ще обогати още повече вкуса на домашната галета.

 

За още вдъхновение разгледайте рецептите:

https://www.24kitchen.bg/recipe/salata-s-domati-motsarela-i-hlebni-trohi

https://www.24kitchen.bg/recipe/pasta-s-hlebni-trohi

https://www.24kitchen.bg/recipe/ribni-kiuftentsa-s-portokalovo-aioli

https://www.24kitchen.bg/recipe/svinski-kotleti-s-aromatni-trohi

 

Източник: www.jamieoliver.com