Хлебните трохи са уникален продукт. Те могат да придадат невероятна текстура на паста със сос или на зеленчуков пай, например. Освен текстура, хлебните трохи обогатяват и вкуса на ястията.
Да си направим хлебни трохи (галета) вкъщи е не само по-евтино, но и ще ни помогне да намалим изхвърлянето на храна.
Затова слледващият път не изхвърляйте останалия ви твърд хляб, а просто го смелете на трохи.
Как да направим хлебни трохи в 4 прости стъпки
Ще ви бъдат необходими:
1 стар хляб
кухненски робот или блендер
чист, сух буркан с херметично затваряне
1. Накъсайте стария хляб на малки късчета и ги сложете в кухненски робот или блендер.
2. Смелете парчетата хляб за 1 минута. Спрете да мелите, когато сте получили желаната от вас текстура на хлебните трохи.
3. Пресипете хлебните трохи в чист и сух буркан с херметично затваряне.
Как да използвате хлебните трохи?
След като вече имате домашно приготвени хлебни трохи, можете да ги използвате, за да оваляте в тях рибно филе.
Но не само за това.
Допълнителна коричка
Използвайте фино смлени хлебни трохи вместо брашно, за да поръсите тавата, когато приготвяте пица. Помагат тестото да не залепва, а и придава допълнителна хрупкавост.
Билкови хлебни трохи за поръсване
Смелете по-жилавите хлебни корички заедно с вече приготвени хлебни трохи. Разпръснете ги в тава и ги поръсете със зехтин, сол, черен пипер и предпочитаните от вас пресни подправки – мащерка, салвия, розмарин и т.н. Изпечете трохите под грила във фурната. Използвайте ги за поръсване върху салати, паста, супи, ризото или яхния за по-добро овкусяване или допълнителна текстура.
Направете по-лека каймата за кюфтета и бургери
Добавете фино смлени хлебни трохи към каймата за кюфтета и бургери за по-добра плътност. Добавянето на нарязани на ситно пресни и сухи подправки ще обогати още повече вкуса на домашната галета.
За още вдъхновение разгледайте рецептите:
https://www.24kitchen.bg/recipe/salata-s-domati-motsarela-i-hlebni-trohi
https://www.24kitchen.bg/recipe/pasta-s-hlebni-trohi
https://www.24kitchen.bg/recipe/ribni-kiuftentsa-s-portokalovo-aioli
https://www.24kitchen.bg/recipe/svinski-kotleti-s-aromatni-trohi
Източник: www.jamieoliver.com