Ако сте диагностицирани с диабет, това не означава, че не трябва понякога да се наслаждавате на любимите си печива. Просто се изисква малко повече креативност при подбора на съставките за сладкишите, както и контрол върху размера на порциите.
Тук Ви предлагаме 3 рецепти за сладкиши, подходящи за диабетици.
Печен чийзкейк с бадеми, банан и боровинки
10 порции, 45 минути
Сладостта на този чийзкейк идва от плодовете и малко количество кленов сироп, а кремообразната му текстура с ниско съдържание на мазнини е благодарение на съчетанието от рикота и кисело мляко.
Хранителна стойност (на порция):
265 кКал 17 г мазнини 8 г наситени мазнини 15 г въглехидрати 10 г захар 1 г фибри 11 г белтъчини 0.5 г сол
За основата:
50 г масло
1 ч.л. кленов сироп
75 г овесени бисквити
40 г смлени бадеми
За топинга:
2 банана
2 х 250 г рикота
150 г кисело мляко
4 големи яйца
2 с.л. кленов сироп
2 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. смлени бадеми
140 г боровинки
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор) и намазнете дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20 см). Разтопете маслото и кленовия сироп в тенджерка, след това добавете начупените овесени бисквити и смлените бадеми и разбъркайте добре. Изсипете сместа на дъното на формата и притиснете добре. Печете 10 минути.
2. За пълнежа намачкайте обелените банани в голяма купа. Добавете рикотата, киселото мляко, яйцата, ваниловия екстракт и смлените бадеми. Разбъркайте много добре с помощта на дървена лъжица. Изсипете сместа върху изпеченета и охладена основа. Поръсете боровинките отгоре и печете сладкиша в предварително загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор) 10 минути. След това намалете градусите на 90 (с вентилатор) и печете 30-35 минути. Когато разклатите формата, средата трябва да е леко подвижна. Изключете фурната и оставете чийзкейка да изстине вътре.
3. Охладете сладкиша преди да го сервирате.
Марокански портокалов кейк
10-12 порции, 1 час и 20 минути
За този лек и цитрусов кейк със смлени бадеми и полента използвайте за заместител на захарта ксилитол, а маслото заместете с олио.
Хранителна стойност (на порция):
261 кКал 13 г мазнини 2 г наситени мазнини 26 г въглехидрати 2 г захари 0.4 г. фибри 9 г белтъчини 0.34 г сол
Продукти:
2 портокала
6 шушулки кардамон
225 г ксилитол
6 големи яйца
200 г фино смлени бадеми
50 г царевичен грис
25 г самонабухващо брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. филирани бадеми
За сервиране:
кисело мляко или заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. Поставете предварително измитите и изтъркани с четка портокали в тенджера и залейте със студена вода. Захлупете и варете 1 час, докато омекнат. Ако портокалите не потъват във водата, поставете по-малък капак от тенджера, за да ги държи под водата. Извадете сварените портокали от тенджерата, охладете ги и ги разрежете на четвъртини. Отстранете семките и по-твърдата сърцевина. Пюрирайте портокалите в блендер, след това ги прехвърлете в голяма купа.
2. Загрейте фурната на 140 градуса (с вентилатор) и покрийте дъното и стените на форма с пружина (диаметър 21 см) с хартия за печене.
3. Счукайте кардамона и го добавете при портокаловото пюре. Добавете ксилитола и яйцата и разбийте с помощта на миксер. След това добавете смлените бадеми, царевичния грис, брашното и бакпулвера и разбъркайте до хомогенност. Изсипете сместа във формата и изравнете. Печете 40 минути.
4. Поръсете сладкиша с филирани бадеми и върнете във фурната за още 20-25 минути. Извадете от фурната и охладете за 5 минути. След това извадете сладкиша от формата и го оставете да изстине напълно.
5. Сервирайте триъгълни парчета кейк, гарнирани с кисело мляко или заквасена сметана.
Морковен кейк без захар
6-8 порции, 1 час и 30 минути
В този много лесен за приготвяне морковен кейк без захар и без млечни продукти се използва ксилитол за заместител на захарта.