Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Зелеви сарми с месо

категория 0/5
Тези зелеви сарми с кълцано месо се приготвят с мариновани на момента зелеви листа. А авторската презентация на Божана ги превръща в неустоимо ястие.

1. За зелевите сарми с месо нарежете месото на парчета. Запазете около 50 г месо и кокала от гърдите. Месото смелете на кайма или накълцайте на много ситно.

2. Към каймата за зелевите сарми на фурна добавете по ½ с.л. кимион, сминдух и чубрица. Овкусете със сол и черен пипер и омесете добре.

3. В тиган с 2-3 с.л. олио запържете назярания на ситно лук, настъргания морков и доматите от консерва. Овкусете с чесън на прах, сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете каймата и я запържете докато промени цвета си, като я разделяте. Добавете предварително добре измития и отцеден ориз и разбъркайте. Добавете доматен сок и 3 с.л. свински бульон. Овкусете със сол, черен пипер, червен пипер и 0.5 ч.л. сминдух. Щом течностите се поемат от сместа, дръпнете от огъня.

4. Загрейте 1.5 литър вода в тенджера. Щом заври, добавете 3 с.л. захар, 3 с.л. сол и 100 мл оцет. Отделете листата на двете зелки и ги потапяйте в тенджерата по няколко за по 1.5 минута.

5. Отцедените листа нарежете на половинки или четвъртинки, като изрязвате твърдата им част. Завийте малки сармички, с по 1 ч.л. пълнеж. Оставете от плънката за редене между сармичките.

6. Сипете олио на дъното на тавичка. Подредете листа зеле на дъното. Върху тях сипете малко плънка и подредете един ред сармички. Полейте с 1 черпак от водата, в която се е варило зелето. Подрете няколко листа зеле, малко от плънката и ред сармички. Полейте с черпак свински бульон. Продължете с реденето докато свършат сармите, като завършите с ред листа от зеле. Поставете капак или покрийте с алуминиево фолио и печете зелевите сарми с месо в предварително загрята фурна на 200 градуса 35-40 минути. Последните 10 минути печете без капак.

7. За соса за зелевите сарми с месо на фурна разтопете маслото в тиган. Добавете брашното и запържете за минута-две, като бъркате непрекъснато. Добавете черпак топъл свински бульон и разбъркайте до гладкост. Добавете киселото мляко и разбъркайте. Накрая добавете нарязаните на ситно люти чушки и овкусете с черен пипер, пушена сол и чубрица.

8. В тиган сипете 2 с.л. олио и сложете отделения кокал и нарязаното на малки парченца месо. Запържете ги до златисто. В същия тиган запържете зърната боб и маринованите арпаджикчета до хрупкавост.

9. Натрийте филиите хляб със скилидката чесън и ги намажете с малко зехтин. Нарежете ги на триъгълничета. Запечете ги в грил-тиган.

10. Оформете полукръг от бял сос на дъното на чиния. Върху него подредете бели и червени зелеви сармички, като между тях поставяте от плънката. Гарнирайте зелевите сами с месо с пръжки, зърна боб и арпаджикчета и тригълничета хляб. Поръсете с още сос.

зелеви сарми с месо

зелеви сарми с кълцано месо

зелеви сарми с месо на фурна


За деца: да
За вегетарианци: не
Рецепта на: Божана Кацарова