Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Печен патладжан с "ризото" от елда и салса от червено цвекло

категория 0/5
Печен патладжан, пълнен с нежно “ризото” от елда и патладжанен мус, гарниран с мариновани топчета червено и жълто цвекло.

1. Поставете всяка глава червено цвекло върху парче алуминиево фолио. Поръсете с малко олио и завийте добре всяка глава. Поставете в тавичка и печете в предварително загрята фурна за около 1 час. Проверете готовността на цвеклото с шиш.

2. Обелете печеното цвекло и с помощта на специална лъжичка оформете топчета от него или го нарежете на дребни кубчета. Сложете топчетата цвекло в купа. Нарежете на кубчета обеленото сурово жълто цвекло и добавете и него. Добавете лука, нарязан на тънки полумесеци. Добавете нарязания на ситно кориандър. Овкусете със сол, сока на лайм и оцет. Разбъркайте.

3. Измийте и подсушете патладжаните. Единият разрежете на две по дължина, без да отстранявате дръжката. Другият патладжан нарежете на дебели филии и ги поръсете със сол. Оставете ги за 10 минути да пуснат горчивия сок.

4. Загрейте 3-4 с.л. олио в тиган и запечете половинките патладжан, като ги поставите първо с вътрешната част надолу. Поставете стръковете босилек и мащерка върху патладжаните. Поръсете с щипка захар. Щом долната част се запече, обърнете патладжаните, като поставите подправките пак върху тях.

5. Нарежете на кубчета филиите патладжан и ги запържете в тиган с 1 с.л. олио и 30 г масло. Щом патладжанът омекне, добавете челядинките и 20-30 г масло. Овкусете със сол и черен пипер.

6. Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете 2 с.л. нишесте и 1 ч.л. оцет и разбийте отново.

7. За муса, в купата с жълтъците добавете малко от запържените патладжан и гъби и пасирайте. Добавете 1 с.л. от разбитите белтъци и разбъркайте внимателно.

8. Измийте добре елдата и я отцедете. Загрейте 1 с.л. олио в тенджерка и запържете елдата за кратко, като разбърквате. Добавете 3 части вода и сварете елдата. Прецедете я, ако е необходимо, и добавете към нея нарязаното на кубчета сирене бри с гъби. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Печен патладжан рецепти.

9. Поставете половинка печен патладжан в чиния. Върху него сипете от патладжанения мус. Поставете и две топки „ризото“ от елда. Украсете с червено и жълто цвекло и гарнирайте с котидж сирене. Печен патладжан рецепти.

печен патладжан

печен патладжан рецепти


За деца: да
За вегетарианци: да
Рецепта на: Божана Кацарова