Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Парфе

категория 0/5

Картофен мус между запечени хрупкави кори, гарнирани със задушени зеленчуци.

1. За да приготвите деконструиран пататник на фурна, разстелете точените кори и ги разрежете на четири, за да получите правоъгълни парчета. Разтопете маслото.

2. Постелете голяма тава с хартия за печене. С помощта на четка намажете три правоъгълни парчета кори и ги подредете едно върху друго. Нарежете така подредените правоъгълни парчета на още четири. Подредете едно по едно всяко листче кори в тавата. Покрийте с лист хартия за печене и поставете втора тава отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 15 минути.

3. Обелете и нарежете картофите на дребни кубчета. Сварете ги на пара, за около 15-20 минути. Добавете и съвсем дребни пресни картофи, ако имате.

4. Нарежете лука на ситно, а гъбите на тънки филийки. Настържете моркова. Чушката нарежете на дребни кубчета. Сложете зеленчуците в загрят тиган с 1 с.л. зехтин. Добавете обелена и смачкана скилидка чесън и граха с малко от водата. Разбъркайте и гответе до омекване. Накрая овкусете със сминдух, провансалски подправки, сол и черен пипер. Разбъркайте и дръпнете от огъня.

5. Сложете в преса за картофи само кубчетата стари картофи и ги смачкайте в купа. Добавете топлото прясно мляко и разбъркайте. Добавете масло и отново разбъркайте до получаването на пюре. Овкусете със сол и черен пипер и оставете пюрето да изстине.

6. В друга купа разбийте сметаната с помощта на миксер до ¾ плътност, като добавите щипка сол и 1 с.л. оцет. Добавете малко по малко разбитата сметана към картофеното пюре, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула до образуване на мус. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Пресипете муса в шприц с гладък накрайник.

7. Загрейте 1 пръст олио в тенджерка и изпържете дребните пресни картофи. Извадете ги върху кухненска хартия и ги поръсете със сол и щипка нарязан магданоз. Разбъркайте.

8. За да сглобите пататника, шприцовайте топчица картофен мус в единия край на чиния. Разстелете го с помощта на нож. Върху него поставете едно правоъгълниче от слепени кори. Върху него шприцовайте картофен мус. Поставете второ правоъгълниче и отново шприцовайте мус. Сипете 1 с.л. от зеленчуковата смес. Поставете трето правоъгълниче, шприцовайте мус и сипете зеленчуци. Поставете четвърто правоъгълниче. Гарнирайте с картофен мус и пресни пържени картофи.

Пататник рецепта.

пататник

пататник на фурна

пататник рецепта


За деца: да
За вегетарианци: да
Рецепта на: Божана Кацарова