Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Супа от миди

категория 0/5

Крем-супа от зеленчуци, поднесена със задушени във вино миди и гарнирана с пюре от грах.

1. За супата от миди поставете голяма тенджера върху добре загрят котлон и сипете 2-3 с.л. зехтин. Добавете почистените и нарязани на кубчета моркови, лук, картофи, пащърнак и резене и ги запържете за минута-две. Добавете маслото и прясното мляко. Щом сместа заври, добавете дафиновите листа и скилидката чесън. Добавете 0.5 литър вода или бульон, поставете капака и оставете зеленчуците да се сварят за 30-40 минути на слаб огън.

2. Отстранете дафиновите листа и пресипете супата в блендер. Пасирайте до фина и гладка консистенция. Овкусете със сол, бял пипер, сушена целина и смлени сушени домати. Разбийте отново. Добавете сока на 0.5 лимон и пасирайте отново.

3. За пюрето прецедете граха и го сложете в тенджерка заедно с маслото. Добавете лимоновия сок и фино настърганата лимонова кора. Добавете и 50 мл прясно мляко. Щом сместа заври, дръпнете от огъня и пасирайте на пюре. Добавете още 30 мл прясно мляко, за да получите по-пухкава консистенция. Добавете нарязаните на ситно листа мента и 0.5 ч.л. лимонов сок. Разбъркайте и пресипете в пош.

4. За мидите запържете нарязаните на ситно 0.5 глава лук и 2 стъбла фенел в тиган с 2-3 с.л. зехтин. Щом зеленчуците омекнат, добавете горчицата и разбъркайте. Добавете саликорнията и бялото вино. Щом виното се изпари, добавете мидите /ако използвате бланширани миди, ще бъдат готови за по-кратко време/ и разбъркайте. Овкусете със сол, захар и бял пипер. Добавете разрязаните на половинки чери доматчета.

5. За пяната сипете в тенджерка 50-100 мл от още топлата пасирана супа. Добавете нарязания на ситно копър и разбъркайте. Добавете лецитина, разбъркайте, а след това пасирайте сместа до образуване на пяна като държите пасатора под ъгъл.

6. Сервирайте крем-супа от миди, като по средата на дълбока чиния сипете от задушените миди. Шприцовайте няколко топчета пюре от грах. Отстрани сипете от крем-супата. Украсете с листенца магданоз, копър и мента. Сипете от пяната върху мидите. Поръсете с черна сол.

Супа от миди рецепта.

супа от миди

Крем-супа от миди

супа от миди рецепта


За деца: да
За вегетарианци: не
Рецепта на: Божана Кацарова