Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Кекс с кисело мляко

категория 0/5
Това е изпробвана рецепта за пухкав кекс с кисело мляко в кръгла форма. А глазурата се приготвя от фурми, кафява захар и сметана.

1. За да приготвите кекс с кисело мляко, първо разделете белтъците и жълтъците в две големи купи. При жълтъците добавете 110 г захар и разбъркайте до изсветляване на сместа. Добавете киселото мляко и олиото и разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете брашното и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност.

2. Започнете да разбивате белтъците с помощта на миксер. В движение добавете останалите 110 г захар, малко по малко. Разбивайте до образуване на твърд сняг. Добавете разбитите белтъци на порции към останалата смес като разбърквате внимателно след всяка. Накрая добавете ядките шам-фъстък и шоколадовите топчета. Разбъркайте.

3. Пресипете сместа за пухкав кекс с кисело мляко в предварително намаслена и поръсена с брашно кръгла форма за кекс с дупка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-50 минути.

4. За соса сложете почистените от костилки фурми в тенджерка и ги залейте с водата. Щом сместа заври, добавете кафявата захар. Оставете соса да ври бурно няколко минути. Добавете щипка сода бикарбонат и дръпнете от огъня. Пасирайте сместа и я върнете на умерен котлон. Добавете течна сметана и разбъркайте. Пресипете соса в пош.

5. В друг дълбок съд сипете бяла захар и глюкоза и ги загрейте на силен огън. Щом температурата достигне 110 градуса, добавете ядките заедно с щипка сол и 1 чл. сода бикарбонат. Щом температурата достигне 150 градуса, дръпнете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте и изсипете сместа на един слой върху лист хартия за печене. Оставете настрани да изстине и да се втвърди. Нарежете на ситно.

6. Извадете поизстиналия кекс с кисело мляко от формата. Поставете го на обратно върху решетка. Нанесете соса по повърхността на кекса, като го оставите да се стече. Поръсете с карамелизирани ядки. Украсете с листа мента.

Кекс с кисело мляко

пухкав кекс с кисело мляко


За деца: да
За вегетарианци: да
Рецепта на: Божана Кацарова