Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Гръцка мусака

категория 0/5

Деконструирана гръцка мусака от конфитирани картофи, кайма с много зеленчуци и заливка от белтъци.

1.Започнете приготвянето на гръцка мусака като обелите и нарежете картофите на малки кубчета. В тенджера с огнеупорни дръжки сипете 400 мл олио. Поставете картофите вътре, те трябва да бъдат покрити с мазнина. Поставете в предварително загрята фурна на 100 градуса и конфитирайте картофите за 45-60 минути, докато омекнат.

2. За плънката за гръцка мусака с патладжани нарежете на ситно морковите, лука, морковите, тиквичката, патладжана и домата. Сипете 2-3 с.л. олио в тенджерка и сипете зеленчуците в нея заедно с една леко смачкана скилидка чесън. Гответе до омекване на зеленчуците, около 10 минути. Добавете каймата и гответе докато промени цвета си, като непрекъснато я разделяте с помощта на дървена лъжица. Добавете доматено пюре и разбъркайте. Овкусете със сол, бял пипер, сушен риган, джоджен и кимион.

3. За заливката за гръцка мусака сипете в тенджерка прясното мляко и добавете киселото мляко и поставете на котлона. Разбъркайте. Добавете жълтъците и бъркайте енергично. Овкусете със сол, бял пипер, червен пипер, джоджен и разбъркайте. Преди сместа да заври, добавете агар-агар. Разбъркайте и оставете сместа да поври 2-3 минути. Дръпнете от огъня, добавете нарязан на ситно магданоз и разбъркайте. Пресипете сместа в тавичка, постлана с прозрачно фолио. Поставете в хладилника докато сместа се стегне. След това изрежете кръгчета с помощта на ринг /10 см/.

4. Разбийте белтъците в купа с помощта на миксер. Добавете 0.5 ч.л. червен пипер, 0.5 ч.л. доматено пюре и продължете да разбивате. Добавете 1 с.л. нишесте и разбийте до хомогенност. Пресипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и разстелете на тънък слой. Печете в предварително загрята фурна на 140 градуса 20 минути.

5. На дъното на чиния поставете кръг от сместа за заливка. Поставете ринга върху нея и напълнете до половината с плънка от зеленчуци и кайма. Върху нея подредете конфитирани картофи. Отстранете ринга и най-отгоре поставете парче запечени белтъци. Гарнирайте с листа магданоз.

Гръцка мусака рецепта.

гръцка мусака

гръцка мусака рецепта

гръцка мусака с патладжани


За деца: да
За вегетарианци: не
Рецепта на: Божана Кацарова