Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Имамбаялдъ

категория 0/5
Имамбаялдъ е едно от онези зеленчукови ястия, които свързваме с лятото. За тази лесна рецепта за имамбаялдъ се изисква само да имате вкусни, пресни зеленчуци - домати, патладжани и лук.

1. Измийте и подсушете патладжаните. Отстранете дръжките им и ги обелете на райета. Нарежете патладжаните на тънки, дълги филии.

2. Подредете патладжаните върху кухненска кърпа и ги посолете. Втрийте солта в тях и ги оставете за 10-15 минути, за да пуснат горчивия си сок. След това ги измийте под течаща вода в цедка. Изцедете ги и ги подсушете в кухненската кърпа.

3. Загрейте 2-3 пръста зехтин или олио в тиган. Изпържете филиите патладжан от двете страни, до леко залтисто. Подредете патладжаните в тавичка, постлана с кухненска хартия.

4. Обелете скилидките чесън. Обелете и нарежете лука на колелца. Разделете ги на по-тънки кръгчета. Нарежете доматите на колеца. Почистете листата магданоз.

5. За тази класическа рецепта за имамбаялдъ по турски подредете един слой пържени патладжани в тенджера. Върху тях разпръснете няколко скилидки чесън, няколко кръгчета домати и лук. Поръсете с листа магданоз. Подредете още един слой патладжани, чесън, домати, лук, магданоз. Завършете с пържени патладжани.

6. Изтискайте сока на лимона, полейте обилно със зехтин. Сипете вода до половината на зеленчуците. Гответе това имамбаялдъ по турски на слаб огън в продължение на 35 минути.

имамбаялдъ по турски


За деца: да
За вегетарианци: да
Рецепта на: Максут Ашкар