Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Ашуре

категория 0/5
Тази рецепта за ашуре се приготвя не само от жито, но и от други зърнени култури - нахут, боб, ориз, бакла. А за неповторим вкус и аромат накрая се добавят няколко капки розова вода.

1. За тази оригинална рецепта за ашуре накиснете житото в купа с 16 ч.ч. вода и го оставете да престои 1 нощ. Накиснете нахута за 1 нощ в студена вода. На сутринта обелете зърната. Сварете предварително накиснати във вода боб и бакла до готовност.

2. На сутринта пресипете житото заедно с водата в голяма тенджера. Долейте гореща вода, 2 пръста над житото и го оставете да заври.

3. Отстранете костилките на сушените плодове и ги нарежете. Добавете ги при житото и разбъркайте. Добавете ориза и захарта, разбъркайте.

4. В класическата рецепта за ашуре по турски се добавят зърна сварен боб и бакла. Добавете ги заедно с накиснатите и обелени зърна нахут, както и ореховите ядки, начупени на половинки. Разбъркайте сместа и гответе до сгъстяване и готовност.

5. В ашурето накрая добавете розова вода или портокалов сок.

6. Сервирайте ашуре по турски в купички, като поръсите със зърна нар и канела.

ашуре рецепта


За деца: да
За вегетарианци: да
Рецепта на: Максут Ашкар