Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Вегетарианско чили кон карне

категория 0/5
1. Накиснете 3 шепи сухи соеви зърна за 1 нощ. Щом зърната набъбнат, ги обелете.
2. За чили кон карне запържете доматеното пюре в дълбока тенджера, като бъркате непрекъснато. Щом започне да загаря, добавете 3-4 с.л. зехтин и стръковете мащерка. Запържете до тъмнокафяво.
3. Добавете предварително обеления и нарязан на ситно лук заедно с още малко зехтин. Бъркайте, докато лукът поомекне. Добавете нарязания на ситно чесън, разбъркайте и захлупете. Намалете силата на огъня и гответе 5 минути.
4. Добавете 2 шепи накиснати и обелени зърна соя, запечения смлян кимион и пушения червен пипер. Разбъркайте. Добавете доматите и харисата и разбъркайте отново. След това добавете соевата кайма и зеленчуковия бульон. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте, захлупете и гответе 35 минути. След това гответе още 15 минути, без капак, до сгъстяване на сместа.
5. Нарежете шоколада, добавете го в тенджерата. След като той се разтопи, разбъркайте.
6. За основата бланширайте 1 шепа накиснати зърна соя в тенджера с гореща вода, до леко омекване.
7. Загрейте 2-3 с.л. зехтин в тиган и запържете нарязания чесън, докато той започне да се карамелизира. Добавете листата риган и разбъркайте, докато те се запържат.
8. Добавете прецедения и изплакнат нахут, бланшираната соя и натрошеното сирене. Разбъркайте и гответе около 5 минути. След това добавете нарязания на ситно магданоз и настържете фино лимоновата кора. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
9. За пюрето сложете маслото в тиган заедно с щедро количество черен пипер и го оставете да се разтопи на слаб огън. Щом маслото се разтопи, добавете нарязания лук, захлупете и го оставете да омекне бавно, за около 30 минути.
10. Дръпнете лука от огъня, отстранете излишното масло и върнете тигана върху котлона. Добавете прецедените и изплакнати зърна царевица и сметаната. Овкусете със сол. Разбъркайте за минута.
11. Пресипете сместа в купа и я пасирайте до гладкост.
12. В дълбок тиган сипете 2-3 пръста олиа и го загрейте силно. Сипете дивия ориз и оставете зърната да се разпукат и да излязат на повърхността. С помощта на решетеста лъжица извадете зърната в чиния, постлана с кухненска хартия.
13. При сервиране сипете 1 с.л. пюре на дъното на чиния и го разстелете. Поставете малък ринг по средата на чинията. В него сипете първо малко от основата и притиснете. След това сипете чили кон карне и притиснете. Поръсете с пуканки от див ориз. Отстранете рингчето. Украсете със стрък сибирски лук.


За деца: да
За вегетарианци: да
Рецепта на: Киран Джетуа