Начин на приготвяне:

1. Сипете водата и захарта в тенджера, разбъркайте и отавете сместа да заври. Сиропът трябва да ври 5 минути или до степен "капка", т.е. докато от лъжицата падат капки от сиропа /108 градуса/. Дръпнете от огъня.
2. Нарежете на тънки филийки пандишпановия кекс и ги подредете на дъното на дълбока чиния, като керемидки.
3. Сиропирайте филийките кекс с част от сиропа, с помощта на черпак.
4. Върнете останалия сироп върху котлона. Добавете портокаловия ликьор и оставете сиропа да ври на слаб огън до степен "следа", т.е. докато лъжицата оставя пътечка в него /117 градуса/.
5. В купа сипете филираните бадеми и настържете кората на предварително измити и подсушени портокали. Разбъркайте. Отделете жълтъците и ги прецедете през фина цедка.
6. Дръпнете от огъня сиропа и добавете бадемите и портокаловата кора. Разбъркайте. Добавете сладкото от тиква /типичен португалски продукт/ и разбъркайте. добавете жълтъците на тънка струйка при непрекъснато разбиване. Върнете сместа на огъня за 5 минути, като разбърквате.
7. Излейте сместа върху сиропираните филийки кекс. Поръсете с канела.

Продукти

  • 250 мл вода
  • 750 г захар
  • 150 г пандишпанов кекс
  • 40 г настъргана портокалова кора
  • 125 г филирани бадеми
  • 250 г сладко от смокинова тиква
  • 2 с.л. портокалов ликьор
  • 12 жълтъка
  • канела за поръсване

Свързани рецепти