Зимна торта с ром

Зимна торта с ром

Начин на приготвяне:

1. Залейте стафидите с рома и ги оставете да киснат най-малко 30 минути.
2. За основата разтопете маслото. Отделете белтъците и жълтъците. Белтъците разбийте на сняг заедно с половината захар с помощта на миксер. Жълтъците разбийте на ръка с останалата захар, до изсветляване и сгъстяване.
3. Добавете разбитите жълтъци към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете разтопеното масло и брашното. Разбъркайте. Прецедете стафидите, като запазите рома и ги добавете към сместа. Може леко да охладите сместа преди да я изпечете, за да не потънат стафидите в тестото. Намаслете дъното и стените на форма с пружина с диаметър 16 см, дъното постелете с хартия за печене. Изсипете сместа във формата и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. Оставете основата добре да се охлади.
4. Омесете марципана със зеления прах, докато цветът се разпредели равномерно. Разточете марципана върху поръсен с пудра захар плот на дълга широка лента. Минете лентата с валяче за получаване на релеф. С помощта на нож за пица изрежете лента, която да стига малко над половината на стената на основата. Намажете отстрани основата с кайсиево сладко и обгърнете с лентата от марципан.
5. За меренгето разбийте белтъците с 2-3 с.л. захар на сняг. Останалата захар сипете в тенджерка заедно с водата. Сварете сироп. Щом достигне температура от 121 градуса, го сипете при белтъците на тънка струйка, като разбивате на максимална скорост. Щом белтъците станат твърди, ги пресипете в шприц с гладък, широк накрайник.
6. Намажете основата с отделения ром, с помощта на четка. Шприцовайте едри, продълговати капки отвън навътре, а по средата оформете топка. С помощта на горелка обгорете белтъчната пяна.
7. Разрежете смокинята на четвъртинки, а кумкуата на половинки. Украсете тортата с плодовете и поръсете леко с пудра захар.

Продукти

За основата:

  • 200 г султански стафиди
  • 200 мл ром
  • 45 г масло
  • 3 яйца
  • 90 г захар
  • 75 г брашно

За марципана:

  • 1 ч.л. пшенични стръкове на прах
  • 75 г марципан

За меренгето:

  • 100 мл вода
  • 375 г захар
  • 4 белтъка

Допълнително:

  • 2 с.л. кайсиев конфитюр
  • 1 смокиня
  • 1 кумкуат
  • 1 чепка черно грозде
  • 2 плода физалис
  • пудра захар за поръсване

Свързани рецепти