Зимен пай с тиква и канела

Зимен пай с тиква и канела

Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте с миксер всички продукти докато се получи топка. Сплескайте топката тесто и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. За канелените крекери смесете продуктите в купа и бъркайте докато се получи гладка паста. Разстелете я върху лист хартия за печене на много тънък слой, с помощта на палетен нож. Поставете хартията в тава и печете на 200 градуса 8 минути. Цветът на сместа става доста тъчен.
3. Обелете и нарежете тиквата на дребни кубчета. разстелете ги в тава, постлана с хартия  за печене и ги изпечете за 30 минути на 170 градуса.
4. Щом тиквата изстине, я сложете в купа. Добавете останалите продукти и разбъркайте до хомогенност.
5. Разточете тестото и го прехвърлете в предварително намаслена форма за пай с подвижно дъно. Напаснете тестото хубаво по дъното и стените на формата и изрежете излишното. Надупчете тестото с вилица и изсипете тиквения пълнеж.
6. За топинга смесете в купа продуктите и започнете да ги претривате с ръце така, че да се получат трохи. Маслото трябва да се смеси напълно с останалите продукти. Към трохите добавете и нарязаните на дребни кубчета обелени ябълки и разбъркайте с ръце. Поръсете ги върху тиквения пълнеж. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
7. Оставете пая да изстине и го извадете от формата. Поставете го върху поднос. Начупете сместа за крекери на парчета и украсете с тях пая. Поръсете с пудра захар.

Продукти

За тестото:

  • 150 г брашно
  • 100 г масло
  • 50 г захар
  • 0.5 яйце
  • щипка сол

За пълнежа с тиква:

  • 500 г тиква
  • 3 яйца
  • 100 г бяла захар
  • 50 г тъмнокафява захар
  • щипка сол
  • 2 ч.л. смес пет подправки /канела
  • карамфил
  • резене
  • звездовиден анасон
  • сечуански пипер/
  • 20 г брашно
  • 100 г заквасена сметана
  • 50 мл уиски

За топинга:

  • 150 г брашно
  • 80 г бяла захар
  • 80 г тъмнокафява захар
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г масло
  • 2 ябълки

За канелените крекери:

  • 35 г масло
  • 100 г пудра захар
  • 35 мл прясно мляко
  • 25 г брашно
  • 1 ч.л. канела

Свързани рецепти