Зелеви сарми с месо

Тези зелеви сарми с кълцано месо се приготвят с мариновани на момента зелеви листа. А авторската презентация на Божана ги превръща в неустоимо ястие.

Продукти

  • 200 г свински гърди
  • 300 г свинска плешка без кост
  • 0.5 зелка бяло зеле
  • 0.5 зелка червено зеле
  • 200 г ориз
  • 1 с.л. смлян кимион
  • 1 с.л. смлян сминдух
  • 1 с.л. сушена чубрица
  • 0.5 с.л. червен пипер
  • сол и черен пипер
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 400 г белени домати от консерва
  • 0.5 ч.л. чесън на прах
  • 100 мл доматен сок
  • 150 мл свински бульон
  • 3 с.л. сол
  • 3 с.л. захар
  • 100 мл оцет
  • олио
  • 2 с.л. сварен бял боб
  • 2 с.л. маринован арпаджик
  • 2 филии хляб
  • 1 скилидка чесън
  • За соса:
  • 50 г масло
  • 2 с.л. брашно
  • 1 черпак свински бульон
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. мариновани люти чушки
  • 0.5 ч.л. пушена сол
  • 0.5 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • щипка сушена чубрица

Начин на приготвяне:

  • 1. За зелевите сарми с месо нарежете месото на парчета. Запазете около 50 г месо и кокала от гърдите. Месото смелете на кайма или накълцайте на много ситно.
  • 2. Към каймата за зелевите сарми на фурна добавете по ½ с.л. кимион, сминдух и чубрица. Овкусете със сол и черен пипер и омесете добре.
  • 3. В тиган с 2-3 с.л. олио запържете назярания на ситно лук, настъргания морков и доматите от консерва. Овкусете с чесън на прах, сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете каймата и я запържете докато промени цвета си, като я разделяте. Добавете предварително добре измития и отцеден ориз и разбъркайте. Добавете доматен сок и 3 с.л. свински бульон. Овкусете със сол, черен пипер, червен пипер и 0.5 ч.л. сминдух. Щом течностите се поемат от сместа, дръпнете от огъня.
  • 4. Загрейте 1.5 литър вода в тенджера. Щом заври, добавете 3 с.л. захар, 3 с.л. сол и 100 мл оцет. Отделете листата на двете зелки и ги потапяйте в тенджерата по няколко за по 1.5 минута.
  • 5. Отцедените листа нарежете на половинки или четвъртинки, като изрязвате твърдата им част. Завийте малки сармички, с по 1 ч.л. пълнеж. Оставете от плънката за редене между сармичките.
  • 6. Сипете олио на дъното на тавичка. Подредете листа зеле на дъното. Върху тях сипете малко плънка и подредете един ред сармички. Полейте с 1 черпак от водата, в която се е варило зелето. Подрете няколко листа зеле, малко от плънката и ред сармички. Полейте с черпак свински бульон. Продължете с реденето докато свършат сармите, като завършите с ред листа от зеле. Поставете капак или покрийте с алуминиево фолио и печете зелевите сарми с месо в предварително загрята фурна на 200 градуса 35-40 минути. Последните 10 минути печете без капак.
  • 7. За соса за зелевите сарми с месо на фурна разтопете маслото в тиган. Добавете брашното и запържете за минута-две, като бъркате непрекъснато. Добавете черпак топъл свински бульон и разбъркайте до гладкост. Добавете киселото мляко и разбъркайте. Накрая добавете нарязаните на ситно люти чушки и овкусете с черен пипер, пушена сол и чубрица.
  • 8. В тиган сипете 2 с.л. олио и сложете отделения кокал и нарязаното на малки парченца месо. Запържете ги до златисто. В същия тиган запържете зърната боб и маринованите арпаджикчета до хрупкавост.
  • 9. Натрийте филиите хляб със скилидката чесън и ги намажете с малко зехтин. Нарежете ги на триъгълничета. Запечете ги в грил-тиган.
  • 10. Оформете полукръг от бял сос на дъното на чиния. Върху него подредете бели и червени зелеви сармички, като между тях поставяте от плънката. Гарнирайте зелевите сами с месо с пръжки, зърна боб и арпаджикчета и тригълничета хляб. Поръсете с още сос.

Свързани рецепти

Виж всички