Зелеви сарми с месо
Рецепта от: Божана Кацарова

Тези зелеви сарми с кълцано месо се приготвят с мариновани на момента зелеви листа. А авторската презентация на Божана ги превръща в неустоимо ястие.
Продукти
- 200 г свински гърди
- 300 г свинска плешка без кост
- 0.5 зелка бяло зеле
- 0.5 зелка червено зеле
- 200 г ориз
- 1 с.л. смлян кимион
- 1 с.л. смлян сминдух
- 1 с.л. сушена чубрица
- 0.5 с.л. червен пипер
- сол и черен пипер
- 1 глава лук
- 1 морков
- 400 г белени домати от консерва
- 0.5 ч.л. чесън на прах
- 100 мл доматен сок
- 150 мл свински бульон
- 3 с.л. сол
- 3 с.л. захар
- 100 мл оцет
- олио
- 2 с.л. сварен бял боб
- 2 с.л. маринован арпаджик
- 2 филии хляб
- 1 скилидка чесън
- За соса:
- 50 г масло
- 2 с.л. брашно
- 1 черпак свински бульон
- 2 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. мариновани люти чушки
- 0.5 ч.л. пушена сол
- 0.5 ч.л. прясно смлян черен пипер
- щипка сушена чубрица
Начин на приготвяне:
- 1. За зелевите сарми с месо нарежете месото на парчета. Запазете около 50 г месо и кокала от гърдите. Месото смелете на кайма или накълцайте на много ситно.
- 2. Към каймата за зелевите сарми на фурна добавете по ½ с.л. кимион, сминдух и чубрица. Овкусете със сол и черен пипер и омесете добре.
- 3. В тиган с 2-3 с.л. олио запържете назярания на ситно лук, настъргания морков и доматите от консерва. Овкусете с чесън на прах, сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете каймата и я запържете докато промени цвета си, като я разделяте. Добавете предварително добре измития и отцеден ориз и разбъркайте. Добавете доматен сок и 3 с.л. свински бульон. Овкусете със сол, черен пипер, червен пипер и 0.5 ч.л. сминдух. Щом течностите се поемат от сместа, дръпнете от огъня.
- 4. Загрейте 1.5 литър вода в тенджера. Щом заври, добавете 3 с.л. захар, 3 с.л. сол и 100 мл оцет. Отделете листата на двете зелки и ги потапяйте в тенджерата по няколко за по 1.5 минута.
- 5. Отцедените листа нарежете на половинки или четвъртинки, като изрязвате твърдата им част. Завийте малки сармички, с по 1 ч.л. пълнеж. Оставете от плънката за редене между сармичките.
- 6. Сипете олио на дъното на тавичка. Подредете листа зеле на дъното. Върху тях сипете малко плънка и подредете един ред сармички. Полейте с 1 черпак от водата, в която се е варило зелето. Подрете няколко листа зеле, малко от плънката и ред сармички. Полейте с черпак свински бульон. Продължете с реденето докато свършат сармите, като завършите с ред листа от зеле. Поставете капак или покрийте с алуминиево фолио и печете зелевите сарми с месо в предварително загрята фурна на 200 градуса 35-40 минути. Последните 10 минути печете без капак.
- 7. За соса за зелевите сарми с месо на фурна разтопете маслото в тиган. Добавете брашното и запържете за минута-две, като бъркате непрекъснато. Добавете черпак топъл свински бульон и разбъркайте до гладкост. Добавете киселото мляко и разбъркайте. Накрая добавете нарязаните на ситно люти чушки и овкусете с черен пипер, пушена сол и чубрица.
- 8. В тиган сипете 2 с.л. олио и сложете отделения кокал и нарязаното на малки парченца месо. Запържете ги до златисто. В същия тиган запържете зърната боб и маринованите арпаджикчета до хрупкавост.
- 9. Натрийте филиите хляб със скилидката чесън и ги намажете с малко зехтин. Нарежете ги на триъгълничета. Запечете ги в грил-тиган.
- 10. Оформете полукръг от бял сос на дъното на чиния. Върху него подредете бели и червени зелеви сармички, като между тях поставяте от плънката. Гарнирайте зелевите сами с месо с пръжки, зърна боб и арпаджикчета и тригълничета хляб. Поръсете с още сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Микела Киапа
Свински медальони с ябълка, лук и сайдер
Рецепти Нико Рейнолдс
Печени наденички с полента със сирене и боб
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Хера Те Курапа
Варени пелмени
Рецепти Стоян и Лора
Гирос със свинско месо