Използвайте всякакви сезонни зеленчуци за тази рецепта, за да ги превърнете в хрупкави ппръчки, подходящи за топене в пикантния сос.

Продукти

  • олио за пържене
  • 150 г брашно
  • 1 с.л. къри на прах
  • 250 мл газирана вода
  • 2-3 кубчета лед
  • 1 белтък
  • зеленчуци – броколини, бейби бокчой, люти чушки и др.
  • 1 с.л. едра морска сол
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • За соса:
  • 2 с.л. соев сос Light
  • 2 с.л. сок от лайм
  • 2 с.л. рибен сос
  • 2 ч.л. захар
  • 1 с.л. сусамово олио
  • 3 люти чушки „Птиче око“

Начин на приготвяне:

  • 1. За лютия сос изпечете леко от всички страни лютите чушки – на газов котлон или във фурната, под грила. Обелете ги и отстранете дръжките им. Нарежете ги на ситно. Ако искате сосът да е по-малко лют, отстранете семките и бялата част на лютите чушки. Смесете нарязаните люти чушки със соев сос, рибен сос, сусамово олио, сок от лайм и захар. Разбъркайте добре.
  • 2. За темпурата смесете в купа брашното, кърито, сол и черен пипер. Разбъркайте и добавете белтъка. Добавете студената газирана вода, като разбърквате сместа до гладкост. Добавете и кубчетата лед.
  • 3. Загрейте 4-5 пръста олио в дълбок тиган, до 180 градуса. Потапяйте почистените и подготвени на стръкове или резени зеленчуци и ги пържете на порции, по 3 минути, до златисто. Извадете ги върху решетка, поставена в тавичка.
  • 4. Смесете едрата сол и лютия червен пипер в купичка. Поръсете зеленчуците със сместа. Поднесете с лютия сос за топене.

Свързани рецепти

Виж всички