Зеленчуци в пикантна темпура
Рецепта от: Уорън Мендес
Използвайте всякакви сезонни зеленчуци за тази рецепта, за да ги превърнете в хрупкави ппръчки, подходящи за топене в пикантния сос.
Продукти
- олио за пържене
- 150 г брашно
- 1 с.л. къри на прах
- 250 мл газирана вода
- 2-3 кубчета лед
- 1 белтък
- зеленчуци – броколини, бейби бокчой, люти чушки и др.
- 1 с.л. едра морска сол
- 1 ч.л. едър лют червен пипер
- За соса:
- 2 с.л. соев сос Light
- 2 с.л. сок от лайм
- 2 с.л. рибен сос
- 2 ч.л. захар
- 1 с.л. сусамово олио
- 3 люти чушки „Птиче око“
Начин на приготвяне:
- 1. За лютия сос изпечете леко от всички страни лютите чушки – на газов котлон или във фурната, под грила. Обелете ги и отстранете дръжките им. Нарежете ги на ситно. Ако искате сосът да е по-малко лют, отстранете семките и бялата част на лютите чушки. Смесете нарязаните люти чушки със соев сос, рибен сос, сусамово олио, сок от лайм и захар. Разбъркайте добре.
- 2. За темпурата смесете в купа брашното, кърито, сол и черен пипер. Разбъркайте и добавете белтъка. Добавете студената газирана вода, като разбърквате сместа до гладкост. Добавете и кубчетата лед.
- 3. Загрейте 4-5 пръста олио в дълбок тиган, до 180 градуса. Потапяйте почистените и подготвени на стръкове или резени зеленчуци и ги пържете на порции, по 3 минути, до златисто. Извадете ги върху решетка, поставена в тавичка.
- 4. Смесете едрата сол и лютия червен пипер в купичка. Поръсете зеленчуците със сместа. Поднесете с лютия сос за топене.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Аспержи, домати и артишок