Това е лесна рецепта от азиатската кухня. Тази гъста супа  представлява сварени зеленчуци в овкусено с пикантна паста ремпа кокосово мляко.

Продукти

  • 60 мл олио
  • 2 стръка лимонова трева
  • 800 мл кокосова сметана
  • 1 ч.л. сол
  • 2 картофа
  • 2 моркова
  • 200 г зелен фасул
  • 2 тиквички
  • 1 връзка манголд или друг зеленолистен зеленчук
  • 1 стрък праз
  • 1 корен пащърнак
  • тофу
  • За пастата ремпа:
  • 5 люти чушки „Птиче око“
  • 5 глави лук шалот
  • 2 скилидки чесън
  • 1 см паста от скариди (балакан)
  • 2 см корен куркума
  • 50 г сушени скариди

Начин на приготвяне:

  • 1. Смелете фино сушените скариди в блендер.
  • 2. Нарежете всички съставки за пастата ремпа и ги смелете в блендер заедно с малко вода, за да се получи гладка паста.
  • 3. Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера и запържете в него ремпата за 5 минути, като разбърквате често. Добавете предварително смачканите с точилка стръкове лимонова трева, кокосовата сметана и 800 мл вода. Разбъркайте и овкусете със сол.
  • 4. Щом сместа заври, добавете почистените и нарязани на едро по-твърди зеленчуци. Добавете и сушените скариди и варете 20 минути. Добавете останалите нарязани зеленчуци и варете до пълното им омекване.

Свързани рецепти

Виж всички