Зеленчуков тажин с кускус с нар
Рецепта от: Джон Тород
Представяме ви невероятен зеленчуков тажин, богат на вкусове, придружен от пухкав кускус със зърна нар.
Продукти
- 2 моркова
- 2 пащърнака
- 2 глави червен лук
- 2 картофа
- 3 стръка праз (бялата част)
- 1 малко бурканче шермула
- 30 мл зехтин
- 200 мл зеленчуков бульон
- 12 сушени сливи (без костилки)
- 2 консервирани лимона
- 1 малко бурканче хариса
- шепа листа мента
- За кускуса:
- 400 г арабски кускус
- 500 мл зеленчуков бульон
- 2 лимона, кора и сок
- 1 ч.л. рас-ел-ханут
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 нар
- 1 краставица
- 6 репички
- 1 връзка мента
- 1 връзка магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Почистете морковите и пащърнака. Разрежете морковите на две по дължина, а след това на две напречно. Пащърнака разрежете само на две по дължина. Обелете лука и го разрежете на четвъртини. Обелете картофите и ги разрежете на четвъртини. Празът нарежете на 6-сантиметрови парчета.
- 2. Сложете всички нарязани зеленчуци в голяма купа и изсипете шермулата върху тях. Разбъркайте добре и оставете да се маринова за 1 час.
- 3. Загрейте зехтина в долната част на тажина и запържете в него маринованите резени картофи и праз до златисто. Към останалите зеленчуци в купата добавете предварително накиснатите за 15 минути във вода и отцедени сушени сливи, нарязани на ситно солени лимони, харисата и 100 мл зеленчуков бульон. Разбъркайте и изсипете всичко в тажина. Поставете капака и пъхнете в предварително загрятата на 180 градуса фурна. Гответе 1 час и 30 минути.
- 4. Сипете кускуса в голяма купа и го залейте с горещия бульон. Покрийте и оставете настрани за 20 минути. След като поеме цялата течност, го разрохкайте с вилица. Настържете скилидка чесън и лимоновата кора. След това добавете сока на лимона, рас-ел-ханут и зехтина. Разбъркайте. Добавете нарязаните на тънки репички, нарязаната на малки кубчета краставица (без семките) и зърната нар. Накрая добавете ситно нарязаните листа мента и магданоз. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
- 5. Точно преди да стане готов тажина, към останалия бульон сипете 1 ч.л. хариса и загрейте на котлона, като разбърквате. Отстранете капака на готовия тажин и залейте зеленчуците с пикантния горещ бульон. Поръсете с ментови листа.
- 6. Сервирайте топъл зеленчуков тажин с гарнитура от кускус с нар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Аспержи, домати и артишок