Представяме ви невероятен зеленчуков тажин, богат на вкусове, придружен от пухкав кускус със зърна нар.

Продукти

  • 2 моркова
  • 2 пащърнака
  • 2 глави червен лук
  • 2 картофа
  • 3 стръка праз (бялата част)
  • 1 малко бурканче шермула
  • 30 мл зехтин
  • 200 мл зеленчуков бульон
  • 12 сушени сливи (без костилки)
  • 2 консервирани лимона
  • 1 малко бурканче хариса
  • шепа листа мента
  • За кускуса:
  • 400 г арабски кускус
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 2 лимона, кора и сок
  • 1 ч.л. рас-ел-ханут
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 нар
  • 1 краставица
  • 6 репички
  • 1 връзка мента
  • 1 връзка магданоз
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете морковите и пащърнака. Разрежете морковите на две по дължина, а след това на две напречно. Пащърнака разрежете само на две по дължина. Обелете лука и го разрежете на четвъртини. Обелете картофите и ги разрежете на четвъртини. Празът нарежете на 6-сантиметрови парчета.
  • 2. Сложете всички нарязани зеленчуци в голяма купа и изсипете шермулата върху тях. Разбъркайте добре и оставете да се маринова за 1 час.
  • 3. Загрейте зехтина в долната част на тажина и запържете в него маринованите резени картофи и праз до златисто. Към останалите зеленчуци в купата добавете предварително накиснатите за 15 минути във вода и отцедени сушени сливи, нарязани на ситно солени лимони, харисата и 100 мл зеленчуков бульон. Разбъркайте и изсипете всичко в тажина. Поставете капака и пъхнете в предварително загрятата на 180 градуса фурна. Гответе 1 час и 30 минути.
  • 4. Сипете кускуса в голяма купа и го залейте с горещия бульон. Покрийте и оставете настрани за 20 минути. След като поеме цялата течност, го разрохкайте с вилица. Настържете скилидка чесън и лимоновата кора. След това добавете сока на лимона, рас-ел-ханут и зехтина. Разбъркайте. Добавете нарязаните на тънки репички, нарязаната на малки кубчета краставица (без семките) и зърната нар. Накрая добавете ситно нарязаните листа мента и магданоз. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
  • 5. Точно преди да стане готов тажина, към останалия бульон сипете 1 ч.л. хариса и загрейте на котлона, като разбърквате. Отстранете капака на готовия тажин и залейте зеленчуците с пикантния горещ бульон. Поръсете с ментови листа.
  • 6. Сервирайте топъл зеленчуков тажин с гарнитура от кускус с нар.

Свързани рецепти

Виж всички