Този обърнат тарт със зеленчуци съчетава леко сладкия вкус на запържените зеленчуци с богатия маслен вкус на бутер тестото. Лесен е за приготвяне и доставя истинско удоволствие!

Продукти

  • 2 с.л. зехтин
  • 2 кръгли тиквички
  • 1 жълта тиквичка
  • 3 главички пресен лук
  • 3 малки червени чушки
  • 1 жълта чушка
  • 1 зелена чушка
  • 3 цвята от тиквички
  • 5 скилидки чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 1 пресен дафинов лист
  • сол и черен пипер
  • 2 ч.л. захар
  • 60 г масло
  • 300 г маслено тесто

Начин на приготвяне:

  • 1. Измийте и подсушете тиквичките и чушките. Без да белите кръглите тиквички ги нарежете на едри резени, а жълтата тиквичка на дебели кръгчета. Почистете чушките от дръжките и семките и ги разрежете на четвъртини. Обелете лука и го разрежете на половини. Обелете скилидките чесън.
  • 2. Загрейте тиган с незалепващо покритие и огнеупорна дръжка с 2 с.л. зехтин в него. Запържете лука и тиквичките за 2-3 минути. Добавете скилидките чесън, чушките и цветовете от тиквички. Добавете стръковете мащерка и дафиновия лист и гответе още 2-3 минути, докато зеленчуците омекнат леко. Извадете ги в тавичка и ги оставете да изстинат напълно. Може дори да ги охладите в хладилник.
  • 3. На дъното на същия почистен тиган разпръснете захарта. Върху нея разпръснете маслото на бучици. Щом захарта и маслото започнат да се топят, подредете зеленчуците в тигана. Дръпнете от огъня и поставете масленото тесто върху зеленчуците. Изрежете излишното тесто, като оставите 7-8 см по краищата. Подпъхнете краищата навътре. Направете дупки в тестото и поставете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) и печете 20-25 минути.
  • 4. Обърнете тарта върху голяма чиния и сервирайте веднага.

Свързани рецепти

Виж всички