Зеленчуков селски пай

©2019 Jamie Oliver Enterprises Ltd, Photographer David Loftus
Зеленчуков селски пай

Начин на приготвяне:

1. В каната на лендер сложете сушените гъби и ги залейте с 600 мл гореща вода. Оставете ги за 20 минути.

2. Почистете праза, морковите и целината и ги нарежете на парчета/кубчета от по 2 см.

3. Сипете 2 с.л. зехтин в плитка тенджера с огнеупорни дръжки и капак. Щом се загрее, пуснете листенцата розмарин за 1 минута, докато започнат да пукат. Извадете ги върху кухненска хартия.

3. В загретия зехтин пуснете първо семената кимион, а след това нарязаните зеленчуци.  Овкусете със сол и черен пипер, захлупете частично съда и гответе 30 минути на умерен огън, като разбърквате периодично.

4. Обелете картофие и ги нарежете на едро. Сварете ги в тенджера с подсолена вода, до омекване. Прецедете ги и ги намачкайте. Добавете маслото и малко мляко, за да получите гладко пюре. Овкусете със сол и черен пипер.

5. Обелете главата лук и я разрежете на четвъртинки. Добавете ги при накиснатите сушени гъби заедно с екстракта от мая и доматеното пюре. Смелете всичко до гладкост.

6. Изсипете сместа с гъби при зеленчуците и гответе още 20 миути, като често разбърквате и обирате всичко от дъното на съда. Добавете лещата заедно с течността и оставете да заври. Дръпнете от огъня, опитайте и овкусете.

7. Изсипете картофеното пюре върху сместа от зеленчуци и леща и го заравнете. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути.

8. Поднесете селския пай, поръсен с хрупкави листенца розмарин и с гарнитура от сварени на пара зеленолистни зеленчуци.

Продукти

  • 10 г сушени манатарки
  • 2 големи стр40 г чъка праз
  • 3 моркова
  • 500 г жълта ряпа
  • 500 г цлина
  • зехтин
  • 3 стръка пресен розмарин
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 2 кг картофи
  • 40 г безсолно масло
  • малко прясно мляко
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. екстракт от мая (мармит)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 400 г целена леща от консерва
  • сол и черен пипер

 

Свързани рецепти